Българи в Испания искат директни полети до Пловдив

10.03.2024 08:15 24 часа Пловдив онлайн
Една от срещите с българската общност в Малага

Събират петиция и обещават подкрепа

Българската общност в Испания се обяви за откриването на директни полети до Пловдив. Това стана ясно по време на срещите с наши сънародници, проведени в Малага, на които присъства изпълнителният директор на аеропорта Дойчин Ангелов. Живеещи в Испания българи се обединиха около идеята за петиция и изразиха готовност за финансова подкрепа, за да стане възможно разкриването на първата авиолиния от  Малага до летище Пловдив.

Петицията, която е от името на Фонда за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България, цели подкрепа за откриването на директни полети от испанските градове Малага, Валенсия, Барселона, Мадрид и други до Пловдив.

"Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към подобряване на въздушния транспорт в региона и ще допринесе за по-лесния достъп на българите до родните им места, свързаността с техните близки и развитието на туризма", обясни Дойчин Ангелов.
Той заяви, че за разкриването на нови авиолинии са необходими финансови стимули за авиокомпаниите.

„Летището е държавно и може да инвестира в инфраструктура, но не може да отдели средства за стимули на авиокомпаниите. Фондът е този, който може да го направи", допълни Ангелов.
Той разказа как е създал фонда преди 13 години, когато пак е бил директор на летището. 

"Всяка една подкрепа, дори и символична, ще бъде от значение и ще помогне за реализацията на този проект", каза още той.
„Можете да се включите в подкрепата, като изпратите сума по ваше желание чрез набирателната сметка на Фонда за развитие на летище Пловдив. Дори 1 евро може да направи разлика и да помогне за привличането на нови авиолинии. Нека всеки от нас допринесе според възможностите си и работи за по-добро бъдеще на въздушната свързаност на региона. Благодарим ви за вашата подкрепа и участие!", казват от Фонда за развитие на летище Пловдив - Южната врата на България.

Първите две срещи с българската общност в Испания се проведоха в първото българско неделно училище „Родина". Утре предстоят разговори с българската общност в Марбея.

„Потенциалът за развитие на нови авиолинии от Испания до летище Пловдив е голям. Има значителен интерес от българската общност в страната. Първи ни потърсиха от Южна Испания и затова започнахме разговорите там", коментира още  Дойчин Ангелов.

Той подчерта, че освен интерес от българи, има сериозен потенциал за привличането на туристи в Пловдив и региона с откриването на линиите от Испания. Данните сочат, че ръстът на испански туристи у нас за последните две години е с над 10%.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>