Оръжейничката на филма "Ръжда" беше призната за виновна в непредумишлено убийство

07.03.2024 10:17
Обвиненията срещу актьора Алек Болдуин, който е и сред продуцентите на филма, бяха свалени през април 2023 г.

Оръжейничката на филма "Ръжда" Хана Гутиерес беше призната от съдебните заседатели на процеса в Ню Мексико за виновна в непредумишлено убийство, съобщиха световните осведомителни агенции.
Процесът срещу Гутиерес беше първият, свързан с фатална стрелба на снимачната площадка в Холивуд, от трийсет години насам.

В продължение на десет дни свидетелски показания разкриха подробности от поведението на сравнително неопитната като оръжейник Гутиерес, която е застрашила колегите си по време на работата по нискобюджетната продукция, снимана в Ню Мексико.

Съдия Мери Марлоу Сомър разпореди незабавния арест на Гутиерес. Оръжейничката ще излежи 18 месеца в щатски затвор. Съдебните заседатели взеха решение след едва тричасово заседание.

На 21 октомври Хана Гутиерес е заредила боен патрон вместо халосни в 45-калибров револвер "Колт", използван от актьора Алек Болдуин на снимки в църква в района на Санта Фе. В резултат на стрелба беше убита операторката Халина Хъчинс, а режисьорът Джоел Соуса беше ранен. Болдуин отрича да е натискал спусъка. Процесът срещу него започва на 10 юли.

Адвокатът на Гутиерес ще обжалва присъдата.

По време на процеса оръжейният експерт Брайън Карпентър свидетелства, че на снимачната площадка би трябвало да има повече оръжейници.

Агенцията за безопасност на работниците в Ню Мексико закри компанията "Ръст медия продъкшън" през 2022 г. Това е максималното наказание, което може да бъде наложено в щата за пренебрегване на правилата за безопасност при боравене с оръжия по време на работа.

По думите на адвоката на Гутиерес оръжейничката е станала "изкупителна жертва".

Режисьорът Джоел Соуса и асистент-режисьорът Дейв Халс казаха пред съда, че никой не би могъл да си представи наличието на боен патрон сред халосни в пистолет, използван на снимки. И обвинението, и защитата имаха своя теория за появата на бойни патрони на снимачната площадка, които са строго забранени от закона.

Според Алберто Санчес, съдебен заседател и шофьор на камион, журито, състоящо се от шестима мъже и шест жени, смята, че Гутиерес е донесла бойните патрони на снимачната площадка. "Това е била нейната работа - да проверява патроните и оръжията."

Според детектив, свидетелствал по време на процеса, има обстоятелства, потвърждаващи, че именно оръжейничката е донесла бойните патрони от предишна продукция. На съдебните заседатели бяха показани снимки, правени 10 дни преди фаталната стрелба, на които се вижда един боен патрон в кутията с боеприпаси и един боен патрон в патрондаша на Болдуин. "Това е било игра на руска рулетка", каза детективът.

Адвокатът на Гутиерес се опита да обвини реквизитора Сет Кини, който не беше подведен под отговорност.

Шестима членове на снимачния екип свидетелстваха, че срещите, свързани с безопасността, са били пропускани, а Гутиерес понякога не е проверявала дали оръжията са заредени. Според тях актьорът Алек Болдуин е нарушил основните правила за безопасно боравене с оръжия.

През миналата седмица съдебните заседатели гледаха видеозапис, на който се вижда как Болдуин стреля, докато патроните в револвера свършат. "Още, дай да презаредим", казва актьорът на оръжейничката.

Според обвинението Гутиерес е пропуснала на каже на Болдуин да не насочва пистолет към хора и да не натиска спусъка. Видеозаписите, използвани по време на процеса, показаха нарушаването на правилата на филмовата индустрия, свързани с употребата на оръжия. Хаосът е станал причина за смъртта на Халина Хъчинс през 2021 г.

Някои от свидетелските показания разкриха, че Болдуин, който е бил продуцент, сценарист и изпълнител на главната роля във филма, е бил небрежен и с твърде много власт, за да бъде контролиран. На един от видеозаписите се вижда как той продължава да стреля, след като член на снимачния екип е казал "Стоп". Тези негови действия са извън професионалните стандарти.

Той е давал инструкции на оръжейничката как да си върши работата, каза експертът Брайън Карпентър след показването на видеоклиповете със стрелбата на Болдуин. На въпрос, зададен от адвоката на Гутиерес, дали някой оръжейник би могъл да нарежда на Болдуин, Карпентър отговори: "Би било трудно."

Според показанията на Рос Ададжио, асистент-оператор в продукцията, никой не е можел да противоречи на Болдуин по време на работата по филма. Ададжио описа оръжейничката Гутиерес като несериозна и с непрофесионално поведение.

По думите на Алек Болдуин той е бил само креативен продуцент и не е ръководил снимачния процес. Болдуин каза, че един актьор не би могъл да отговаря за безопасността на оръжията.

Фотографката Карън Кюн обаче свидетелства, че Болдуин е бил продуцентът с най-голямо влияние на снимките и тя не е виждала някой да му противоречи.

Адвокатът на Алек Болдуин засега не коментира.

Асистент-режисьорът Халс защити Болдуин, казвайки, че поведението му не е било по-различно от това на всеки друг актьор под влияние на адреналина.

Тези свидетелски показания ще имат значение за делото срещу Алек Болдуин, коментира пред Ройтерс адвокатът от Санта Фе Стивън Арънс.

Други от Възход и падение

Започнаха снимките на новия български сериал "Майките"

Продукцията е по едноименния роман на Теодора Димова Започнаха снимките на новия български сериал "Майките" по едноименния роман на Теодора Димова. Поредицата на Нова тв

Учени кръстиха нов вид акула на съоснователя на "Майкрософт"

Американски учени от Международния университет във Флорида, САЩ, са открили нов вид акула чук, който са нарекли на покойния съосновател на "Майкрософт" Пол Алън, съобщава сайтът на учебното заведение

Оперни певци от 5 държави пеят в заключителния галаконцерт на майсторския клас на Райна Кабаиванска

14 млади оперни певци от пет държави – България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея ще пеят в заключителния галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

На 25 септември рожден ден имат

Бриг. ген. Венелин Венев, директор на служба “Военно разузнаване” Иван Папазов, председател на Съвета на директорите на ВП “Брандс Интернешънъл” АД, член на УС на КРИБ Кольо Колев, социолог

Бащата на Матю Макконъхи починал, докато изпитвал оргазъм

Матю Макконъхи издаде автобиографичната си книга "Зелени светлини", признава, че споменът за покойния му баща и досега успява да го накара да се усмихне

>