Седмица на безплатни прегледи за глаукома в „Централ Хоспитал“

08.03.2024 09:00
д-р Димитриос Власиадис

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив организира безплатни скринингови консултативни прегледи на пациенти над 45 години.

Те ще се извършват от 18 до 22 март 2024 г. след записване на телефон 0879 097 074. Направление от личния лекар няма да се изисква.

Отделението разполага със съвременна медицинска апаратура за изследвания и диагностика на различни очни болести, включително и глаукома.

„Тя е социално значимо заболяване заради високата честота на случаите и тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение - посочва началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис. - Затова навременното диагностициране, адекватното и своевременно лечение са от ключово значение за съхранение очното здраве.”

Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настъпва без симптоми. То уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредването му настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап - и на централното зрение.

Липсата на ранни признаци при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се диагностицира късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Важно е пациентите редовно да посещават очен лекар, за да следят здравния си статус.

„Това е причината Световната асоциация по глаукома (WGA) и Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA) да отбелязват на 12 март Световния ден за борба с глаукомата, който прерасна в Световна седмица за превенция. Така напомняме на хората да направят своя профилактичен преглед”, казва д-р Власиадис.

Други от Докторе кажи

Неврохирургия от последно поколение? Не! От следващото: парализирани ходят и ослепели виждат

Над 1300 научни презентации и 370 лекции, представени от учени от цял свят за първи път, защитиха мотото на Европейския конгрес по неврохирургия 2024 “Иновации. Образование. Лидерство”

Затоплянето активира морска бактерия - фатална за 50% от болните

Доц. Кунчев: 90% от инфекциите са били свързани с рани. Изучаваме как се реагира по света, за нас е нов проблемът. Двама от болните са починали Експертите по изменението на климата от години бият

За здрави очи: На всеки 20 мин детето да гледа 20 сек встрани върху предмет на 6 метра

Ниските степени на далекогледство в детска и тийнейджърска възраст може да не се коригират, но проследяването от очен специалист е задължително Прегледът на зрението е извънредно важен

Учени откриха нова кръвна група

Изследователите най-накрая разгадаха половинвековна загадка в света на науката за кръвта. Екип от учени от NHS Blood and Transplant и Бристолския университет откри нова кръвна група, наречена MAL

Безплатни изследвания на пациенти с диабет тип 2 ще се извършват "Александровска" болница

Безплатни изследвания на пациенти с поставена диагноза за захарен диабет тип 2 ще се извършват в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ в София

>