Той ще ме убие! - плакала преди фаталната нощ бабата на полицая от Пловдив, който я умъртви от бой

05.03.2024 14:00 Никола Михайлов
Задържаният за убийството на 95-годишната си баба Иван Дачев.

Като пийне става нетърпим, твърди съседка на възрастната жена 

Ден преди фаталния побой над 95-годишната Гена Кръстева, нанесен от нейния внук - полицая Иван Дачев, старицата плакала пред съседка с думите: "Той ще ме убие!". Това разказа пред Окръжния съд в Пловдив 77-годишната Ирина Атанасова, чието жилище е в същия вход с това на убитата.

 45-годишният бивш униформен от Трето РУ в Пловдив нанесе жесток побой над баба си и тя издъхна три дни по-късно на 16 декември 2022 година. Иван Дачев е син на дългогодишния бивш кмет на община "Марица" Запрян Дачев. Живеел с баба си в апартамента й в Пловдив.

"Не сме разговаряли с Иван защо дойде да живее при баба си. Разбран човек, но като се напие, не се търпи", описа Атанасова, която бе разпитана като свидетел по делото.

В последната година от живота си 95-годишната Кръстева била обездвижена. Не можела да седне и дори да се завърти без чужда помощ. Сутринта на 14-и декември 2022 г. в дома ѝ отново пристигнала съседката Атанасова. Тя заварила Гена със следи от удари и решила да извика Бърза помощ. Иван Дачев обяснил, че баба му е паднала от дивана, на който спяла. В болницата възрастната жена изпаднала в кома, а по време на първото заседание за определяне на мярката за неотклонение на внука ѝ прокурорът съобщи, че е починала. "Много съжалявам за случилото се. Опитах се да помогна и си изтървах нервите", обясни тогава  Дачев. Обвинението му беше преквалифицирано в умишлено убийство на човек в безпомощно състояние. Мъжът не се призна за виновен пред Окръжния съд в Пловдив и делото тръгна с разпит на свидетели.

По думите на съседката Гена Кръстева не се карала за нищо на внука си. "Упрекваше, че близките не му помагали, но него не. Много пъти съм ѝ казвала, че той е на 45, как ще го гледат. Но тя за него беше като орлица", разказа още Ирина Атанасова пред магистратите. 

Гена Кръстева се оплаквала, че откакто Иван заживял при нея, парите се топяли. Внукът понякога излизал и не се прибирал по няколко дни. Правил скандали и хвърлял предмети по баба си, но не ѝ посягал. Стаята неведнъж била разхвърляна, макар 95-годишната жена да не можела да става от леглото. Според показанията на Атанасова скандалите били поне веднъж седмично, но тя не подавала сигнали.

В някакъв момент Гена Кръстева помолила съседката да скрие и паспорта ѝ под възглавницата. "Не питах защо, но преди време ми беше казала, че внук ѝ искал да тегли кредит и го поискал", обяснила Ирина Атанасова.

Когато отишла да занесе вечерята на Гена, гледачката заварила Иван Дачев в стаята ѝ. Жената не била удряна, но плачела. "Казваше: "Той ще ме убие". Не искаше да яде, беше много разстроена. Иван като ме видя, ми се развика, че клюкарствам и съм звъняла на сестра му", разказала Атанасова. Бившият полицай бил видимо пиян и псувал.

На сутринта, когато се качила в апартамента, видяла Дачев прав, а в краката му имало "нещо като парцали" в кръв. Баба му била като в несвяст, не говорила. Имала следи от побой. Внукът обяснил, че е паднала от дивана, но според Атанасова лъжел. Бил против да викат Бърза помощ, но съседката се обадила. Говорила и със сестра му, която поискала да знае в коя болница ще закарат 95-годишната жена, защото я било страх да се вижда с брат си.

 Пред съда говори и Чавдар Георгиев, който живеел в съседния апартамент. Той също помагал на Гена Кръстева - когато трябва да се смени крушка или пък нещо да се премести. Откакто Иван заживял с баба си, спрял да ходи там. Не си говорил с него, но в блока се носила мълва, че пиел. Сутринта след побоя Георгиев помогнал на шофьора на линейката да свали Кръстева.

Призовани бяха и близките на бившия полицай. Сестра му Галина Дачева-Величкова отказа категорично да свидетелства. Баща му Запрян Дачев е бил хоспитализиран в деня на делото и не присъства в съда.

Разпитите на свидетелите продължават и утре.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>