Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград

03.03.2024 16:55 Тони Маскръчка
Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград.
Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград.
Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград.
Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград.
Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград.
Молебен, шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград
Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград.
Шествие и концерт на ансамбъл "Пирин" за Националния празник в Благоевград.

Кметът на Благоевград Методи Байкушев навръх 3 март: "Нека следваме завета на Левски – да живеем в свободно общество, в което гласът на всеки може да бъде чут и заедно да определяме съдбата си." Това каза кметът на Благоевград Методи Байкушев на тържеството по повод Националния празник 3 март.

С редица тържества в Благоевград бяха отбелязани 146 години от Освобождението на България. Програмата по започна пред паметната плоча,на мястото, където горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Павлович Орлински през 1878 година. Там кметът, народни представители, областният управител, общински съветници, общественици и граждани сведоха глава и положиха цветя в знак на признателност към героите, дали живота си за свободна и независима България.

Програмата продължи с празнично шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски, което тръгна по ул. „Трети март" и стигна до площад „Македония".

Пред паметника на великия български революционер Гоце Делчев бяха положени венци и цветя, а непосредствено преди това с военни почести и под звуците на химна на Република България бе издигнато и националното знаме.

Присъстващите на тържествените чествания бяха поздравени от кмета Методи Байкушев, който подчерта значимостта на датата 3 март, станала символ на свободата.

"Преди 146 години Високата порта капитулира, капитулира пред саможертвата, дала възможност българската държава да възкръсне след цели 5 века. Днес се прекланяме пред хилядите български, руски, украински, сръбски, румънски, финландски и полски войни, които дадоха живота си за това ние да живеем свободно и независимо и да можем сами да се борим за своя просперитет. Няма никакво съмнение, че подписването на Санстефанския договор е първата и най-важната формална причина за възраждането на българската държава. От него започва осъществяването на националния идеал, ясно описан от Апостола на свободата Васил Левски, а именно да сме свободни и независими, да живеем в демократична държава, в която всички въпроси се решават с вишегласие. И какъвто е заветът на Дякона оттук нататък и във вечни векове да се борим за това да живеем в общество, в което гласът на всеки може да бъде чут и всички заедно да определяме съдбата си. Честит празник! Да живее свободата, да живее България", каза в словото си кметът Методи Байкушев.

На площад „Македония" бе отслужен и молебен за здраве и благоденствие за българския народ от Неврокопския митрополит Серафим и благоевградски свещеници. Участие в празничната програма взеха 3-то бригадно командване - Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, РК „Традиция" – Благоевград.

На събитията присъстваха още областният управител на Благоевград Мария Димова, председателят на ОбС – Радослав Тасков, полковник Кирил Спаневиков, командир на Бригадно командване - Благоевград, военнослужещи, представители на културни и учебни институции, патриотични организации, представители на политически партии, общественици, граждани и гости на града.
Пред паметника на Гоце Делчев бяха положени венци от името на министъра на отбраната на Р България Тодор Тагарев и от името на началника на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Празничният ден продължи с концерт-спектакъла „...И за Свобода..." на Ансамбъл „Пирин" и с „Урок по родолюбие", организиран от Регионален исторически музей – Благоевград.

Други от От страната и света

Затвор и глоба за мъж, превозвал 24 нелегални мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура - Стара Загора мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от съда

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

Помощник-фармацевтите готвят протести - крият се при проверки, не могат да изписват лекарства

Помощник-фармацевтите у нас са в протестна готовност. Те се обучават в медицински колежи към университетите обучението им е 3 години и завършват с висше образование

>