За десета година по улиците на Стара Загора шества 300-метров национален флаг

03.03.2024 15:37 Ваньо Стоилов
.Българското знаме, дълго 300 метра, беше ушито през 2014 година. Снимка: Община Стара Загора
От 10 години насам 300-метровият национален флаг шества по улиците на Стара Загора на всеки Трети март. Снимка: Община Стара Загора

Старозагорци и днес удивиха България, като за десети път изкараха огромен национален флаг и го понесоха по улиците на града. Гледката е впечатляваща – прилича на река в бяло, зелено, червено. Както винаги, огромното знаме се носеше от гвардейци. Мнозина, дошли от други места да видят ритуала, не криеха сълзите си.

Честванията в града на липите започнаха с молебен, отслужен в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Малко след това, едновременно пред паметниците в града, посветени на Освобождението, бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност.

Ритуалът за издигане на националното знаме пред община Стара Загора събра представители на местната и държавната власт, общественици, гости, както и стотици признателни граждани.

По традиция, създадена през 2014 година, по време на  общоградското шествие до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора множеството понесе на ръце 300 метров национален флаг. То се проведе под мотото "За Свободата... Да развеем българското знаме" и беше поведено от кмета Живко Тодоров.

На комплекса "Бранителите на Стара Загора" бе и кулминацията на общоградското честване на празника.

„Днес ние празнуваме 3 март – съкровена дата в нашите сърца, защото от този ден започва възстановяването на нашата държава. Отдаваме почит и правим поклон пред всички революционери и опълченци, загинали в името на Свободата - за да я има България, за да можем да се наречем свободни българи! За нас е огромна чест, защото Свободата е напоена с кръвта на нашите предци. Изказваме благодарност към всички руски, белоруски, румънски, украински и фински воини, към знайните и незнайните герои, загинали за сакралната кауза – свобода! Не забравяйте – ние сме православен и силен народ, който дори ятаганът на Османската империя не успя да пречупи – празнувайте и бъдете горди! Честит празник, старозагорци!", изрече в словото си кметът Живко Тодоров.

Подарък за празника бе концерт на Невена Цонева, а красотата на българския фолклор разкри с песни и танци ансамбъл „Зорница" към народно читалище "Св. Климент Охридски - 1858".

По повод празника в автобусите на градския транспорт отново звучат патриотични песни, а пътниците получават поздрав със специално изработени картички.

Празничният ден в Стара Загора завършва с родолюбивата инициатива на НЧ „Настроение – 2017" - „Пробуждане с хоро". Ръка за ръка, малки и големи, ще се обединят от българския фолклор на площада пред общината в 16.00 часа.

Заради националния празник 3 март жителите и гостите на града няма да заплащат за кратковременно паркиране в рамките на „Зелена зона" и в понеделник, който е почивен ден.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>