С баня в Букурещ и бузуки в Гърция пловдивчани посрещат Трети март (снимки)

02.03.2024 09:47 Радко Паунов
Термите в Букурещ, където много пловдивчани ще се потопят.
Замъка на Дракула в Румъния ще бъде наситен с българи за Трети март.
И на Метеора в Гърция ще има много пловдивчани за Трети март.
Още днес преди обяд автогарите в Пловдив се изпълниха с пътници. Снимки: Петър Парапанов
И влаковете са препълнени с пътници.
Чакалнята в автогара "Родопи" днес.
Жанин и Марин поеха към Варна за празниците.

Честит празник, българи!

С този поздрав в неделя ще изобилстват социалните мрежи. Патриотичният патос ще се лее отвсякъде, но повече пловдивчани са избрали дестинации в чужбина покрай трите почивни дни, отколкото да се изкачат на Шипка или дори до паметника на освободителите на хълма Бунарджика.

Проучване на "24 часа" показа, че мнозина са се насочили да посрещнат националния празник в съседни страни. "Имаме няколко автобуса, които днес рано сутринта поеха към Гърция и Румъния", съобщи известната туроператорка Анка Димова от "Ана травел". По думите й най-търсени са екскурзиите с две нощувки.

Голям е напливът към южната ни съседка. "Тръгва се рано сутринта от Пловдив и се пристига в Паралия Катерини. Вечерта на таверна с бузуки, а навръх националния празник отиваме на Метеора. След разглеждане на манастирите правим обяд в Каламбака с печено агнешко. Тези, които не ядат такова месо, има телешко, пълнени чушки, гироси и каквото желаят. Всичко това полято с узо", описа Димова. Вечерта се прибират отново в Катерини и там следва пак таверна със сиртаки и хвърляне на салфетки. На третия ден отпътуват за Солун, където ще посетят пазара, ще се качат на Бялата кула, ще има разходка с корабче и поклонение в църквата "Свети Димитър". Оттам в късния следобед се отправят към България, за да бъдат на работа на 5-и. Цялото удоволствие излиза 259 лева - транспорт, нощувки и закуски. 

Много са и пловдивчаните, избрали да посрещнат националния празник в съседна Румъния.  Рейсовете за там поеха също днес сутринта и пристигат в Букурещ. Следват разходка и вечеря, а на следващия ден разглеждане на Синая и замъка "Пелеш", след това отиват при Дракула и пак се прибират в румънската столица за нощувка. В деня преди отпътуване за България се предвиждат 4 часа в балнеокомплекса Спа Терме. "Разкошно е. Ще си накиснат кокалите, ще поплуват и освежени ще си тръгнат за Пловдив", каза туроператорката. 3-дневната екскурзия в Румъния също е 259 лева. Не са малко и тези, които ще прекарат почивните дни във Венеция. 

Още на 1-ви Пловдив почти се опразни. Родители по обед започнаха да вземат децата си от градините, за да пътуват с тях.  Едни поеха с личните си автомобили към съседни страни и родни курорти и забележителности. Други, но много по-малко, предпочетоха влакове и автобуси. "По изключение ползват рейсове. Вече почти всяко семейство има по две-три коли. Тези, които разчитат на автобуси, са малко", обясни пред "24 часа" управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков. 

Чакалнята на автогара "Родопи" в петък по обяд беше средно пълна. "Пътуваме за Хасково. Приятелката ми Елис е оттам", каза Атанас Гаджев. Те щели да посрещнат празника с родителите на момичето. Предпочели да ползват автобус, а не с личната си кола, защото опашките по гарите отдавна били в миналото.

Жанин и Марин пък бяха стегнали сакове за Варна. 

На гарата в Пловдив потоците бяха предимно към София.                                                                               

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>