Какво полезно да откраднете от актьорите за своята работа

02.03.2024 05:26 Димитрана Александрова

Те не играят в смисъл на преструват се. Те влизат в образ

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Обичате театъра и киното, но може би не ви е хрумвало да извлечете от актьорите нещо полезно за собствената си професия. А има какво.

Първото е да работите в екип. Забележете, че в най-добрите филми и пиеси актьорите не се надиграват и никой не се старае да покаже, че е по-добър от другия. Прави собствения си образ и органично взаимодейства с останалите.

Да, и слуша режисьора. Иначе не се получава хит.

Т.нар. емоционална интелигентност е задължителна за актьорите. Особено в театъра, който се случва наживо, те улавят всеки нюанс в чувства на партньорите си и му откликват, приспособявайки собствената си игра към него. Понякога това е съзнателна импровизация, друг път е моментен подсъзнателен подтик да се вкара нещо ново в ролята. Затова актьорите казват, че всяко представление е различно от предишното и следващото.

В обикновения живот и във всяка професия емоционалната интелигентност е важна, за да усещате хората, с които си имате работа, да бъдете гъвкави и да се напасвате с тях.

Способността за абстрактно мислене е друга характеристика на актьорската професия. Човекът излиза от собствената си личност и влиза в друга. При това по начин, който кара зрителя да му повярва, че е точно другата личност.

Има десетки ситуации, когато е необходимо и вие да действате така - да си представите как бихте постъпили, ако сте в кожата на вашия шеф или партньор, с когото преговаряте. Като мислено се поставите на негово място, може да намерите по-ефективен модел за собственото си поведение.

Влизане в друго "аз" - т.е. да се видите такива, какъвто искате да бъдете, ще ви помогне да си поставяте цели за своето развитие и да ги постигате. Макар че се употребява думата "играят", добрите актьори всъщност не играят в смисъл на "преструват се". Те влизат в образ, вживяват се и тогава наистина правят добра роля. Понякога в реалността това се превръща в техен личен проблем - на улицата ги срещат хора и ги ругаят, защото ги отъждествяват с техния отрицателен герой от популярен сериал например.

С вашата професия надали сте застрашени от подобни случки, но като се замислите, няма да се сетите за професия, в която с лицемерие и повърхностност се стига до успех. Вживяването в работата е по-продуктивно, независимо дали сте счетоводител, учител, лекар, търговец.

Но да не се преиграва е важен принцип, на който учат артистите още в театралната академия. Той върши работа навсякъде в живота. Ако прекалено се вживеете, ще загубите обективната си преценка и ще спрете да напредвате.

Добрият актьор може да влезе във всеки образ - положителен или отрицателен, да играе от баба до бебе. И даже предпочита да не се затваря в калъп, да не бъде от т.нар. "характерни актьори", а да е ту добър герой, ту злодей. Така не приспива творческото си въображение и се развива.

Много е нужна готовността да се изявявате в нови роли и да приемате предизвикателства, каквато и професия да упражнявате. Промяната води напред, рутината убива.

От артистите можете да се научите и на решителност. Повечето не крият, че изпитват сценична треска преди всяко представлениеидори се страхуват. Винаги обаче решително го преодоляват, защото публиката чака.

Актьорите са може би последните хора на земята, които продължават да учат наизуст дълги текстове. Успяват благодарение на трудолюбието и тренираната си памет. Те не са излишни в никоя професия, колкото и днешният човек да мисли, че информацията е на един клик разстояние. Винаги става по-бързо и по-добре, ако основното, нужно да си свършите работата, ви е в главата, а не в компютъра.

Вероятно сте забелязали, че повечето актьори говорят ясно и подредено не само на сцената, но и извън нея. Това е много полезен навик, който също се тренира.

Дори да не ви се налага да държите речи пред голяма публика, вероятно всеки ден общувате с колеги и партньори или представяте идеите си пред началници. Точно за такива моменти е практично да вземете пример от ясната реч на всеки добър актьор.

И последно - актьорите репетират. В киното снимат дубли, докато се получи най-добрата сцена. Макар да не е толкова видимо, в почти всички професии е същото - подготвяте се, упражнявате се, повтаряте, даже се налага да започнете съвсем от начало, докато стигнете до успех. Това му е мъчното и на изкуството, и наживота - рядко нещо си заслужава аплодисментите от раз.

В "Точният човек" можете да прочете още:

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>