Манол Пейков - издателят, готов на бой за каузи (Обзор)

01.03.2024 06:42
Манол Пейков бе обграден от депутатите на “Възраждане”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Манол Пейков и доброволци събираха и закараха дарения до Украйна и до Сирия и Турция след голямото земетресение през 2023 г.

“Голям трън в задните ви части” - така, обръщайки се към бурните по нрав депутати от “Възраждане”, описва себе си колегата им от “Демократична България” пловдивчанинът Манол Пейков. По буен нрав в пленарната зала той хич не им отстъпва.

Един не съвсем литературен израз от един преводач. Пейков и прочутата му майка Божана Апостолова са собственици на едно от водещите издателства, което подкрепя родни автори. Мнозина, които познават Божана, казват, че синът е взел характера й 1:1. И по–малко носи от сдържаността на баща си – покойния журналист от някогашния вестник "Отечествен глас" Костадин Чонов. За Манол с пълна сила важи правилото "Майка ми в мен".

И въпреки че е сред колоритните пловдивчани, Пейков доби слава с влизането си в политиката.

Пълничък съм, понякога рошав, кривоглед, описа се още 53-годишният народен представител. Но никога пиян! В това бе категоричен, след като за пореден път в четвъртък от “Възраждане” настояха, че му трябвал дрегер. Войната между тях е пословична, но депутатът от ДБ я води трезво. Не е готов да пропие заради политиката, не бяга обаче дори от физически сблъсък.

До такъв се стигна на 1 юни 2023 г. след

меле в залата, от което той излезе с одрано лице

И с обвинение, че е счупил очилата на Веселин Вешев от “Възраждане”. После цял месец квесторите трябваше да бранят трибуната от хората на Костадинов, които я обграждаха и блокираха изказванията, запътят ли се към нея колегите на Пейков от ПП-ДБ Явор Божанков или Настимир Ананиев.

Силата му обаче като книжовен човек следва да е в думите и издателят изкусно “удря” с тях. Дълго се помнеше изказването му по адрес на лидера на “Възраждане”, с което той върна за обидата на Костадинов - че ДБ значело “Доносническа България”.

“Аз винаги мога да ви назова Коцето Късопишков - имам предвид човек, който пише с къси букви.

Въображението ми е безкрайно”,

отговори му тогава Пейков, а модерна верига за бургери дори пусна картофки КК. Вбесен, Костадинов обяви Пейков за “простак и доносник”, а ДБ - за “утайката на българската политика”.

За тези две изцепки Манол Пейков има наложени две наказания от председателя на НС - забележка и порицание.

Случката от вчера обаче не е такава. По време на изказване на Костадинов от трибуната Пейков започна да вика от място: “Времето!”, имайки предвид, че даденото му за изказване време е изтекло. Партийният лидер го обвини, че е пиян, неговите депутати тръгнаха заплашително към него, но бяха изпреварени от бдящите за горещи ситуации квестори. Те поканиха депутатите от двете групи да излязат и да се разберат извън пленарната зала. На помощ се притекоха и Искрен Митев и Катя Панева. След което квесторите придружиха Пейков и колегите му от “Възраждане” до изхода, за да не стане сблъсък. На камерите изглеждаше, че го извеждат. “Аз им казах: “Спокойно, хора, хайде да излезем навън и да пием кафе”, обясни самият Пейков сцената.

“Аз имам много недостатъци и пороци, съзнавам си ги, вече съм на сериозна възраст. Но никой през живота ми не ме е виждал пиян, защото никога не съм пил”, добави емоционално той.

И наистина в живота образът му е далеч от този на разбойник. Книгоиздател, баща на Божана (кръстена на баба, разбира се) и най-вече човекът, който се хвърля във всякакви благотворителни каузи. Тук случаят на Пейков е уникален - той събира милиони дарения в... личната си сметка. Много нетипично в днешните времена на сринато доверие в политици и каузи. Хората обаче му вярват и пращат парите по личната му сметка, оттам той ги доставя на нуждаещите си.

Така Пейков събра невероятните близо 1 млн. и 400 хил. лева за Украйна (по данни от м.г.). С тях бяха купени и дарени над 500 електрогенератора, част от които отидоха за Одеския педагогически университет. Там учат много от етническите българи в Украйна.

За сравнение българската държава дари един, а ЕС - 1000 генератора. От 18 декември насам пък е събрал над 41 хил. лв. за преносими батерии, униформи, термобельо, гуми и пр.

Пак Пейков събра 1,3 млн. лева помощ за Турция и Сирия при опустошителните земетресения миналия януари. Направи и кампания за откупуване и

възстановяване на къщата на Димитър Талев в Прилеп

За малко да бъде кандидат-кмет на ПП-ДБ в Пловдив, но се дръпна в името на коалиционния мир и остави партньорите да издигнат свой претендент.

 Манол Пейков: Сменете, хора, опорките! Да, дебел съм, кривоглед и рошав, но ползвам френски парфюм, а не "Тройной". И изобщо не пия

- Г-н Пейков, какво се случи в пленарната зала?

- Част от колегите от “Възраждане”, които се възпаляват бързо, дойдоха и ме обкръжиха. И квесторите се приближиха.

- Защо ви обкръжиха от “Възраждане”? Вие често ги предизвиквате...

- Предизвиквам ги, връщам им това, което те правят на другите. Ако някой от нас излезе на трибуната, понеже като цяло хората от нашето политическо пространство са по-възпитани, като излезем отпред да говорим, те крещят непрекъснато и ни прекъсват. И аз използвам тази възможност, за да контрирам. Когато им изтече времето, просто не им давам мира - казвам, че времето е изтекло, защото това ми е в правата. Правя го съвсем преднамерено и целенасочено.

- Упреквате тях, че викат от място, а правите същото...

- Да, защото с хора като тях това е единственият начин да се справиш. Защото знам, че това действа, и че следващия път, като се наложи те да ми крещят, ще се замислят. Всяко действие предизвиква противодействие по законите на термодинамиката, знаем ги.

И те дойдоха и ме наобиколиха, квесторите се нахвърлиха. Аз им казах: “Спокойно, хора, хайде да излезем навън и да пием кафе”. На Злати Златев и на Чорбов. Те казаха: “Да, добре, ще се разберем вънка”. И заедно с квесторите излязохме. Но не са ме извеждали квесторите, то беше по моя инициатива, несериозно е това.

- И как продължи разговорът ви навън? Пихте ли кафе?

- Оказа се, че това всъщност е подмолен план от тяхна страна, защото в момента, в който излязохме, аз зърнах на екран, че трети техен човек - Славчо, излезе на трибуната, за да обяви, че съм бил пиян. Но го направи в мое отсъствие, оказа се, че нарочно са ме извели, за да не мога аз да го репликирам. Аз веднага влязох в залата и го репликирах.

Аз имам супер много недостатъци и пороци, съзнавам си ги, вече съм на сериозна възраст. Това не е един от тях. Просто не пия. Не пия! Никой през живота ми не ме е виждал пиян, защото никога не съм пил. Сменете, хора, опорките! Има неща, за които да ме атакувате - кривоглед, дебел, рошав, всичко е валидно и вярно, само това с пияния не е вярно, защото няма как да бъде.

- Но ми е правило впечатление, че е имало и други случаи, в които са ви обвинявали в подобно нещо. Не е за първи път, дори дрегери са искали за вас в пленарната зала.

- Тъй като аз ги нападам, те търсят нещо, ровят, за да ме нападнат. И понеже нямам видими пороци, те започват да си ги измислят. Първо викаха, че съм некъпан, защото съм рошав. Като си рошав, значи си некъпан. Но това, че те ползват руския парфюм “Тройной”, а аз ползвам елитни френски парфюми, го пропускат. Както и да е. Въпросът е, че това не са моите недостатъци, други са. И това са техни опорки, и е хубаво да не ги възпроизвеждаме и да бъдем максимално обективни.

- А кафето ви с “Възраждане” се провали, така ли?

- Кафето се провали, защото те изгубиха интерес в момента, в който разбраха, че не са ме надхитрили. Те всъщност не са искали да разговарят с мен, както твърдяха. А просто играеха игрички, което показва, че някой ги е нагласил да играят тези игрички. Което показва, че им влизам под кожата и много ги дразня, щом някой им дава наставления как да действат и какво да правят. Което означава, че ще продължа да правя същото.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>