НСИ: Бизнес климатът в България запазва равнището си от предходния месец

28.02.2024 12:10
Бизнес климатът в България през февруари запазва приблизително равнището си от предходния месец Снимка: Архив

След като през януари Националният статистически институт (НСИ) отчете, че бизнес климатът в България се подобрява във всички сектори, февруарската стойност на общия му показател запазва приблизително равнището си от предходния месец, показва справка в НСИ.

Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността, докато в строителството и търговията на дребно запазва нивото си от януари. Единствено в сектора на услугите е регистрирано понижение.

Справка в НСИ показва, че през януари 2024 г. общият показател на бизнес климата в България се е повишил с 3 пункта в сравнение с декември 2023 г., когато показателят е намалял с 1,8 пункта спрямо предходния месец, което се е дължало на неблагоприятния бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите. Само в промишлеността показателят през декември миналата година е запазил приблизително ноемврийското си равнище.

Основните проблеми през бизнеса

Във всички наблюдавани сектори през февруари сред основните проблеми са несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила. Към тези затруднения в строителството се добавят цените на материалите, в търговията на дребно и услугите - конкуренцията в бранша, като за търговците проблем е и недостатъчното търсене.

Стойностите

Бизнес климатът в промишлеността през февруари се повишава с 0,7 пункта в резултат на позитивните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. 

През февруари съставният показател "бизнес климат в строителството" остава на нивото си от предходния месец. Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността през следващите три месеца, са оптимистични.

Бизнес климатът в търговията на дребно запазва нивото си от януари, а оценките на търговците на дребно за обема на продажбите през последните три месеца са леко влошени, докато прогнозите им за следващите три месеца са благоприятни.

През февруари бизнес климатът в сектора на услугите намалява с 2,9 пункта главно поради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги, предава БТА. 

Други от От страната и света

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

Моделът Ева Живковска с дебют в „Сватбата на Фигаро" на великотърновския театър

Младата оперна надежда Ева Живковска от Северна Македония ще дебютира на българска сцена в комичната опера «Сватбата на Фигаро» на Моцарт, която подготвя екипът на Музикално-драматичния театър

Командирът на ВВС на поклонението на двамата пилоти: Тяхната загуба тежи на всички ни!

Президентът Радев бе сред присъстващите на военния ритуал в Долна Митрополия С военен ритуал в авиобазата в Долна Митрополия бе отдадена последна почит към подполковник Петко Димитров и капитан

>