Офертата на Борисов: Още 3 г. управление, но с кресла според тежестта на партиите

27.02.2024 22:00
Николай Денков и Мария Габриел дойдоха и седнаха заедно на общото събрание на Националното сдружение на общините в България. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

До 10 дни ГЕРБ ще предложи на ПП-ДБ коалиционно споразумение. То ще е разписано не за 9 месеца, а за следващите три години. Министрите ще се разпределят пропорционално спрямо вота на избирателите от парламентарните избори, а не 50:50.

Това е отговорът на ГЕРБ на изпратения от ПП-ДБ меморандум, обяви Бойко Борисов след заседание на парламентарната група на партията.

Текстът на документа обаче

ще е готов след 6 март,

когато се очаква премиерът Николай Денков да подаде оставка. Причината е, че на тази дата Борисов ще е на конгреса на ЕНП в Букурещ.

Всичко трябва да бъде разписано - както такива документи се правят в Европа, каза Борисов. Ако ПП-ДБ не са съгласни на споразумение, ще има избори.

Предлаганото от ГЕРБ ще преповтаря голяма част от текстовете в меморандума на ПП-ДБ, обясни той. А когато са готови, ще го качат на сайта си, вместо да го праща по телефона на Мария Габриел, докато тя е в самолета - така, както ПП-ДБ постъпиха с офертата си. И която Габриел отхвърли.

“Ние сме отговорна партия, повече в такива сглобки няма да участваме. В рамките на 10 дни ще изготвяме едно коалиционно споразумение. То започва от мандата през Министерския съвет, защото се явяваме на парламентарни избори не за регулатори, а за създаване на управление”, обясни Борисов.

Той иска да види каква ще е оценката на министрите. А в споразумението ще има състав на Министерския съвет и пропорционално носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министрите. По-късно разясни, че има предвид по-скоро “всяка партия да има право на вето над своя министър и зам.-министрите” и при грешка да може да си го смени.

Аз съм с отлични впечатления от работата ни с Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов и ще е тегаво на нови избори, защото нищо лошо не мога да кажа за тях, обяви Борисов. Но се зарече, че повече няма да участва в преговори, в които Петков демонстрира “безспорния си талант”, хвърляйки темата за Външно, “за да остане зад скоба досега какво е било през тези 8-9 месеца и тези министри да останат”. Затова първо ще се договарят министрите -

Борисов не можел да обясни на хората от ГЕРБ защо ПП-ДБ имат повече министри и защо се сменят кадри.

Другото му предложение е смяната на регулаторите да започне с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и тези, за чието попълване са нужни 121 гласа. Едва после да се говори за другите, които се избират със 160 гласа и там е нужна подкрепа от ДПС.

Никой не ни е забил датата 6,7,8 март - Денков си дава оставката, когато е решил. Христо Иванов е казал днес, че до април имаме време (в интервю за "24 часа" - б.а.), но се надявам по-рано да стане, каза още Борисов.

“Темата външно министерство изобщо не стои, отсега ви казвам, че ако стои, отиваме на предсрочни избори. Бих подкрепил предложението за министър на европейските въпроси, защото министрите ще станат 20 и лесно ще се разделят 10 на 10, както те обичат да казват 50 на 50”, разказа той. Допълни, че не е участвал в преговорите между Денков и Габриел.

Ще си договорим министрите, за да знаят хората кой за какво носи отговорност, каза още Борисов. Но с уговорката “аз в проценти не говоря, за разлика от Кирил Петков, който е перфектен стратег”.

В същото време той яростно атакува настоящите министри, започвайки от темата за Украйна и завършвайки с пълна справка кой колко е пътувал навън за 8-те месеца досега.

“Това самоизтъкване пред западните ни партньори не мога да го разбера. БТР-ите са пуснати от МВР, но все още са си тук. А ние подаряваме мечове. Цинично е”, каза Борисов по адрес на военния.

“Самоволни, самохвални желаещи да се използват последните, като кой където може да завари и да пътува, да пътува, да пътува", продължи той. И заключи: “Ние в момента

имаме един кабинет на външните работи

Според справката, която изчете за командировките на министрите, на иновациите Милена Стойчева има 46 нощувки, на земеделието Кирил Вътев - 24, на енергетиката Румен Радев - 24, на екологията Юлиян Попов - 42, на социалната политика Иванка Шалапатова - 30, на туризма Зарица Динкова - над 50 нощувки.

Кирил Петков снощи не слушал брифинга, в който Бойко Борисов предлага коалиционно споразумение на ПП-ДБ - по същото време парламентарната им група изслушвала военния министър Тодор Тагарев. Затова чакат ГЕРБ да пратят предложението си.

“Единственото, което разбрах, е, че щяло да отнеме 10 дни да представи тяхната версия на документа. Според мен е много важно да работим по-бързо”, каза Петков и добави, че предстоящите 3 почивни дни “не трябва да са почивни за хората, на чиито рамене стои цялата държава”. Призова ГЕРБ да се съберат още този уикенд. В понеделник звънял на Борисов, пуснал му и SMS. Казал му: “Време е да седнем да говорим. Стига толкова с тези медийни изяви. Цялата държава нас чака”. Не съобщи какво му отвърнал лидерът на ГЕРБ.

Петков се съгласи с думите му, че хората не гласуват за регулатори на изборите. “Точно това е проблемът. Ако хората ходиха да гласуват за регулатори, нямаше да им се вдига цената на тока, щеше да има наистина работещи КЕВР, КЗК”, коментира той.

Потвърди, че Денков дава оставката си на 6 март. “Ние искаме правителството да продължи, вярваме на Мария Габриел, тя трябва да е следващият премиер, но това трябва да се случи максимално скоро. Десет дни е прекалено дълго”, призова Петков.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>