Червения пират, който плаши върховете на държавата, преди месеци задържан за същото (Обзор)

27.02.2024 21:30
Владислава Цариградска на заседание на комисията. СНИМКА: Николай Литов
ИВА МИТЕВА

Писа и на Румен Спецов, след като шефът на ГДБОП обяви, че психично болният скитник праща заканите

Бездомен шизофреник от десетина дни плаши министри, съдия Владислава Цариградска и дори шефа на НАП Румен Спецов. Това е втора негова серия, след като преди месеци е бил задържан за подобни закани.

Мъжът се подвизава под псевдонима Червения пират. Родом е от Сливен, но се изявява в София. Дори има адрес в столицата, но води скитнически начин на живот. Почнал със заплахите, след като публично станало известно, че убитият Мартин Божанов-Нотариуса е плашил съдия Цариградска. Бездомникът обаче не се ограничавал само до нея, включил като свои мишени и членове на правителството, сред които вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел. Мейлите със заплахи пращал на публичните пощи на ведомствата, които са налични в сайтовете им. От специфичния почерк на мъжа станало ясно, че е един и същи човек.

Освен на публични личности той отправял и бомбени заплахи към училища. След промените от 2022 г., когато имаше серия от подобни съобщения, вече не се налага незабавна евакуация на институциите, ако се прецени, че няма опасност.

След като във вторник директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов съобщи за заплахите, Червения пират не се въздържал и заплашил още един човек от върховете в държавата - шефа на НАП Румен Спецов.

Не става въпрос за криминални структури, а за лице, което има своя позиция. Издирва се. Скоро ще бъде открит, обясни Серафимов пред Нова тв.

Антимафиотите са затруднени в задържането на “пирата”, защото е скитник и постоянно се мести. Праща заканите от компютърни клубове в различни градове.

За част от заплахите съобщи самата съдия Цариградска пред депутатите от парламентарната комисия, разследваща дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Кажете на Цариградска, че ако не млъкне, мъжът и децата ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на някой язовир, гласяло посланието по мейла. Получено е по електронната поща на Окръжния съд в Плевен. Първите закани там започнали да идват на 19 февруари.

В мейлите бездомникът твърдял, че съдиите са “необразовани” и “корумпирани селяни” и че определени органи от тялото им ще бъдат изкормени. Искаме кметовете в затвора, няма да се върна в България да работя, Ние сме извън закона, законът казва смърт за вас, пишело още в писмата. Те идвали от три различни мейла.

Заплахите са вече над 50. Идвали и на официалната поща на Районен съд - Плевен. Не са посочени конкретни имена на съдии, по-често е споменавано това на Владислава Цариградска, която нашумя в последния месец.

Сигнали до ГДБОП в София вече са изпратени, сезирани са и всички институции.

Това са официалните имейли на съда, тук получаваме всички писма и документи. Това пречи на нашата работа, каза шефката на Окръжния съд в Плевен съдия Весела Сахатчиева във вторник. Това се случва за първи път и сме притеснени, всеки ден, дори и през почивните дни, и сред края на работния ден, това вече не спира една седмица, допълни тя пред Би Ти Ви.

Заплахи на мейла получили и от Софийската районна прокуратура. Те били към обвинители и следовател.

Дошли на официалния мейл и били за убийства. От обвинението са възложили на ГДБОП проверка по случая. Неофициално се говори, че и те са от Червения пират.

Той не е първият човек с разклатено психично здраве, който отправя заплахи към публични личности чрез мейл. През 2021 година серия закани към шефката на парламента по това време Ива Митева бяха получени на пощата на правосъдното министерство. Имам пистолет и ще убия шефката на парламента, гласяла заканата. Заради това НСО засили охраната на Митева. Преди властите да успеят да го открият, мъжът се закани с мейл и че ще убие и бившия премиер Бойко Борисов. Автор на заплахите се оказа 26-годишният Любомир Яков от с. Красново, община Хисаря. Той писал мейлите от местния компютърен клуб, тъй като бил недоволен, че е безработен и с нисък социален статус. След като го задържаха, той беше освободен от съда под домашен арест. Не се яви на втората си мярка, защото нямал пари и тръгнал пеша към село Красново, за да се заключи вкъщи. Осъдиха го на пробация.

И той като Червения пират обаче не спря и година по-късно отново бе арестуван за нова порция мейли. Този път към училища, в които твърдял, че е сглобил бомби. Отново ги пращал от компютърния клуб в селото. Този път обаче Яков получи 7 месеца затвор ефективно, след като се споразумя с прокуратурата.

Бойко Борисов е политикът, който най-често получава подобни закани. Бившият кмет на София е заплашван както в личния си фейсбук профил чрез коментари под постовете му, така и в различни групи.

“Бойко, с ей тая пушка ще те посрещна”, гласеше последната закана, докато лидерът на ГЕРБ бе премиер. Тя бе отправена от варненеца Теодор Николов. На кадъра той държеше въздушна пушка, виждаше се, че единият му чехъл е скъсан на палеца. Мъжът бе арестуван и обвинен за закана за убийство. При повечето заплахи към Борисов властите установяват, че авторите нямат намерение да го убиват, а просто пишат във фейсбук за популярност. Общото между авторите на постовете е, че са с нисък социален статус.

При един от случаите безработен фен на ЦСКА бе привикан в полицията заради пост срещу Борисов.

Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи, беше написал Васил Коцев.

Човекът разказа в пост във фейсбук за посещението си в ГДБОП. След публичния скандал тогавашният премиер му се обади да му се извини. Посочил, че гражданите не бива да бъдат притискани. Подобни техники трябвало да останат във времето на комунизма.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>