Близо 55% от глухите ученици у нас искат билингвално обучение

27.02.2024 14:05
75% от учителите не използват български жестов език (БЖЕ) в специалните училища Снимка: Pixabay

75% от учителите не използват български жестов език (БЖЕ) в специалните училища, а настоящи и завършили вече ученици с увреден слух поставят "слаби оценки" на обучението и преживяванията си в училище. Данните са от направено за първи път проучване относно езиково-културната идентичност на младите глухи българи.

Изследването "И глухите младежи могат" бе представено на форум "Българският жестов език не е за изпускане" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в понеделник.

Близо 55% от анкетираните настоящи и завършили ученици с увреден слух искат билингвално образование - да имат възможност да учат едновременно български жестов език и български писмен.

Учениците споделят как се чувстват, когато са заобиколени изцяло от чуващи младежи, смесени групи или ученици, използващи БЖЕ. Над 80% твърдят, че биха се чувствали щастливи, ако в смесените, масовите и специалните училища има повече глухи младежи и/или такива, използващи БЖЕ. При завършилите ученици от специалните училища се наблюдава негативна оценка - 70% от тях споделят, че не са се чувствали щастливи сред техните чуващи връстници.

В анонимни интервюта към изследването младежите разказват, че се чувстват изолирани както от своите съученици, така и преподаватели, поради ниските нива на владеене на БЖЕ. Освен че това пряко се е отразило на психичното им здраве, това вреди и на тяхното обучение.

"Бих искал да отида да уча в специално, защото там има глухи, но образованието не е добро, затова уча в масово. Нямам друг избор", казва младеж с увреден слух.

"Върху мен бе упражнявано психическо насилие, защото учителите ми твърдят, че не се справям добре, защото съм глух, а не виждат моите умения и да ме подкрепят в това, което мога", споделя друг ученик.

Младеж разказва, че се е стигало и до физическа саморазправа с неговите съучениците, защото не са го разбирали.

Какво ще предприеме властта?

Народните представители и отговорните институции признаха, че през последните години фокус на тяхната работа е била насочена повече към говоримия език, отколкото жестовия, но споделиха, че е назрял моментът за по-задълбочена работа и проучвания.

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев акцентира върху важността от сътрудничество между институциите, глухата общност в България и специалистите от от университета Галодет в САЩ, които бяха на посещение в страната. Университета Галодет е първото висше учебно заведение в света, предлагащо изцяло билингвално обучение на американски жестов език и писмен английски език.

Вълчев допълни, че БЖЕ трябва да се институционализира, защото така ще може да навлезе и в по-ниските нива на образователната система като детска градина и начало училище.

Грета Ганчева, директор на дирекция "Приобщаващо образование" към Министерството на образованието и науката, каза, че активният диалог между институциите и Съвета на глухите в България продължава. Тя допълни, че ще работят активно с американските си партньори, за да се подобри подготовката на специалистите в бакалавърските и магистърските програми по БЖЕ.

Пред bTV Ганчева каза, че е още рано да се мисли за създаването на специалности по други направления в университетите, които изцяло да се преподават на БЖЕ, защото все още няма достатъчно специалисти и липсва изследване за понятийния апарат на жестовете в езика.

"Жестовите знаци трябва да са уеднаквени. Ние имаме речник на жестовия език, но той е по определени теми и не е точно така разработен, за да се използва за научните теми", обясни Грета Ганчева.

Опитът на университета Галодет

Софийският университет ще работи в партньорство с университета Галодет, за да могат българските специалисти да придобият опит в създаването, управлението и развитието на подобни специалности във висшите учебни заведения за глухи студенти и младежи с увреден слух. Засега в проекта ще участват експерти и преподаватели от СУ, но с времето работата ще се разшири и до останалите университети в страната.

Преди 160 години университетът Галодет отваря врати за обучение на младежи с увреден слух и зрение. И до днес той остава единственото висше учебно заведение в света, в което всички програми и услуги са специално предназначени за нуждите на студентите с увреден слух. Възможно е дори студенти без увреден слух също да посещават университета, но само за един семестър през специална обменна програма.

През учебната 2022-2023 г. над 1400 студенти се обучават в университета както в бакалавърска, така и в магистърска степен в различни направления - от хуманитарни до точни науки, бизнес, информационни технологии, изкуство и др.

Само 40 държави в света имат официално признати жестови езици, а сред тях е и България.

Други от От страната и света

Мъж заплашвал с нож пациенти и лекари в спешното на "Пирогов"

Мъж е заплашвал с нож пациенти в спешното отделение на болница "Пирогов" в София, разказва очевидец на случилото се. Иван Димитров е отишъл по-рано днес в спешното на болницата заради травма на един

Шофьор уби дете на 3 г. в бургаското село Дебелт

38-годишен шофьор блъсна с колата си и уби 3-годишно момиченце в ромската махала в средецкото село Дебелт. Трагедията се разиграла в 18,17 ч. на неасфалтиран път

Почистиха туристическите пътеки в циркуса на Седемте рилски езера

Служители на Дирекция „Национален парк Рила" се включиха активно в почистване и поддръжка на туристическите пътеки на най-посещавания район в защитената територия – циркуса на Седемте рилски езера

Златомира Стефанова и Димитър Недев откриха тунинг фестивала „MASKA BIRTHDAY 2024“

На паркинга на зала „Арена Русе" бе дадено началото на Международния тунинг фестивал „MASKA Birthday 2024". Зрелищното събитие бе открито от заместник-кметовете на община Русе Златомира Стефанова и

Председателката на парламента готова да свика извънредно заседание

Председателят на парламента Рая Назарян съобщи пред журналисти, че ще свика извънредно заседание, ако депутатите поискат, съобщи БНТ. Последното заседание на парламента приключи през нощта преди

>