Финансист потайно даде 1 млн. на Софийския университет, дошло време да връща на обществото (Обзор)

26.02.2024 22:00 Ярослава Прохазкова
Софийския университет "Св. Климент Охридски" СНИМКА: Архив
Деканът на Стопанския факултет на СУ доц. Атанас Георгиев

"Достойни българи", премиери, министри и бивши студенти даряват пари на СУ

Анонимен благодетел е дарил 1 млн. лв. на Стопанския факултет на Софийския университет и Сдружението на завършилите факултета (FEBA Alumni). Волята му е през всяка от следващите 10 учебни години да бъдат отпускани стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици.

128 г. след дарението на Евлоги Георгиев Софийският университет има нов благодетел, който даде 1 млн. лв. за стипендии на студентите от Стопанския факултет. Дарението е направено малко преди Коледа, но едва сега се дава гласност, защото преди дни финално е решено как да бъдат разпределени парите. Той иска да остане анонимен и единственото, което се знае за него, е, че е един от първите възпитаници на Стопанския факултет и е финансист. (Виж интервюто с декана на факултета долу.)

По негова воля парите ще са за стипендии на студенти и ученици през следващите 10 г.

А сред дарителите на СУ през годините освен бизнесмени има и политици, “Достойни българи” и двама премиери, както и министър на образованието.

Най-щедри са били бившите възпитаници на Юридическия факултет

С помощта на дарения през 2015 г. беше ремонтирана 272-а аудитория. Тя е най-голямата университетска зала у нас. Помни студентски стачки и окупации, именно оттам недоволните от различни несправедливости в държавата млади хора държат да им се чува думата.

Залата заблестя със средства, дарени от повече от 100 бивши възпитаници на факултета, с помощта на фондация “Америка за България”, като само тя дари 1,2 млн. лв. С по 40 хил. лв. тогава помагат Висшият адвокатски съвет и Тодор Батков. Бившият служебен премиер и ексшеф на парламента проф. Огнян Герджиков се е включил с 10  хил. лева. Бившият служебен министър на образованието и тогавашен декан на факултета - проф. Сашо Пенов, е отделил 20  000 лв. за ремонта, но и още 1 600 лв. за фондация “120 години Юридически факултет”. Адвокатско дружество “Бузева и партньори” пък дава 15  000 лв.

“Достойните българи” Софка и Желю Желеви даряват 80 хил. лв. от държавното обезщетение за смъртта на дъщеря им Валерия. Тя загина във влаковия пожар на гара Червен бряг. С парите е купена апаратура за лабораториите за катедрите по аналитична химия, физикохимия и обща и неорганична химия.

95 хил. лв. пък дарява проф. д-р Симеон Стоянов от компания “Юниливър”. С тях са създадени две нови лаборатории за специалност “Фармация”.

В Биологическия факултет на Софийския университет бе

открит Учебен център по молекулярна генетика

и функционална геномика с щедрата финансова помощ на фондация “Манджуков”.

Центърът за приложни изследвания и иновации пък бе създаден по идея на Кирил Петков, а 300 хил. лв. пък бяха дадени от Фондация “Америка за България”.

Общественикът, писател и бизнесмен Илко Минев дарява 50  000 долара за Центъра по археометрия и Факултета по класически и нови филологии. Толкова е дал и д-р Валентин Йорданов, частен консултант с фирма в САЩ. С дарението

е направена лаборатория

“Център по физика за работа с ученици и учители”.

Стартирането на бакалавърска програма “Оптометрия” става възможно, след като Атанас Янев, управител на фирма “Юниглас”, отделя 17 хил. лв. за апаратура. От 2010 г. насам с нея са обучени над 100 бакалаври и магистри.

TOTAL, OMV и REPSOL са сред дарителите в Геолого-географски факултет. Компаниите подпомагат факултета за подобряване на базата и финансиране на учебни теренни практики.

Доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ: Благодетелят е алтруист, не иска да се афишира името му

Гордеем се, че наш възпитаник има този начин на мислене - че в определен период от живота си всеки трябва да върне нещо към общността, от която произлиза и към която все още е

- Доц. Георгиев, изненада ли ви това голямо дарение?

- Дарението дойде малко преди Коледа. Тогава се свърза с нас дарителят, който е от първите випуски на Стопанския факултет. Той изрази желание да дари средства за стипендии на студенти и ученици от СМГ и от други гимназии. Сега го обявихме официално, защото трябваше да се разберем с него точно колко да са стипендиите, какви да са критериите за даването им, как той да може да проследява и т.н. Така че за нас изненадата беше преди Коледа, а пък за обществеността бяхме готови да го съобщим едва сега, защото вече всичко е ясно как точно ще бъдат определяни стипендиантите.

- Значи дарителят не е анонимен?

- Не е. Така беше интерпретирано. Дарителят не иска да бъде афиширан. Ние знаем кой е. Наш студент е от първите випуски, който е решил, че именно в този момент от живота си може да върне обратно на общността.

- 1 милион лева.

- Да, които постъпиха по сметката на сдружението на завършилите преди Коледа.

- Все пак кой е той?

- Разбрали сме се с него, че няма да афишираме името му. За него е достатъчно това, че е дарил. Още в началото на тази година го попитах дали няма да се разкрие. Той беше категоричен. Казах му, че когато застава с името си, има още едно ниво на достоверност и на увереност на всички да последват примера. Той обаче не иска да се афишира. Той е изключително приятен човек. Не е тщеславен. Прави го чисто алтруистично.

- С каква професия е?

- Икономист, най-общо казано.

- А по-конкретно?

- Финансист.

- Необходими ли са ви тези пари?

- Парите са необходими за насърчаване на студентите, за да могат да отделят повече време за учене и да не трябва да избират между работа и учене във всеки един момент. Имам предвид работа, която да им помага с разходите. Иначе ние ги насърчаваме да ходят на стажове, да работят в компании по специалността си. Всъщност това, което подпомага това дарение, е нашите студенти и учениците, които са от СМГ и другите гимназии, да могат да получат по-голяма увереност, когато искат да запишат икономическа специалност в СУ. В този смисъл дарението е необходимо, първо, защото то подпомага наши студенти, и второ, защото има и социален аспект, но също така и отделни стипендии за успех. Не по-малко значение има за това да се покаже добрият пример на даряването за образование. Всъщност едно от призванията на всички, които са завършили един университет или един факултет, е с каквото може да помагат. В случая сумата е единична и голяма и затова прави такова впечатление. Трябва да кажем, че и много други завършили Стопанския факултет подпомагат по всякакъв начин дейността ни.

- Гордеете ли се, че дарението е точно за вашия факултет?

- Да, разбира се. То е от наш възпитаник. Горди сме, че е решил да ни довери тази сума, да организира стипендии. И се гордеем, че наш възпитаник има този начин на мислене - в определен период от живота си всеки трябва да върне нещо към общността, от която произлиза и към която все още е.

- Колко годишен е?

- От първите випуски на факултета е, така че е около 50.

- Какво ще кажете на тези, които се колебаят дали да дарят?

- Първо, те самите трябва да са уверени в това, че искат да помогнат на дадена общност, от която произлизат. Второ, че това е естествен начин, по който възпитаниците на всеки един университет помагат на тези, които са тръгнали по техните стъпки. Трето, ако конкретно говорим за нашето сдружение на завършилите и за Стопанския факултет, това не е първият проект, свързан с дарение за стипендии. Имахме стипендии и за спорт през миналата година. Преди това имахме стипендии от една група завършили наши колеги от по-скорошни випуски, които се организираха и направиха стипендия, с която подпомагат студентите не само финансово, но и с менторство. Този предишен опит е вдъхновил вероятно отчасти и нашия дарител.

- Има ли интерес от кандидат-студентите към вашия факултет?

- Интересът се засилва в последните 5 г. Той съвпада по време с намаляването на бройките държавна поръчка, т.е. покачва се все повече броят на студентите, които записват при нас, въпреки че са приети в платена форма, заради това, че държавата не повишава и дори намалява бройките за “Администрация и управление” и за “Икономика”. Наблюдаваме засилен интерес както на ниво бакалавър, където последният прием от юни 2023 г. беше рекорден за цялата история на Стопанския факултет - 280 бакалаври. През последните 3 години 650 магистри приемаме всяка учебна година.

Други от Просветни

Наши ученици спечелиха четири сребърни медала от Международната олимпиада по информатика

Български ученици по информатика спечелиха 4 сребърни медала от 36-ото издание на Международната олимпиада по информатика в Египет в конкуренция на над 350 участници от над 90 държави

Над 100 компании прилагат дуално обучение в Пловдив с елитни училища в града

Да си подготвиш кадри още от училище, осъзнаха колко е важно големи пловдивски компании преди 10-ина години. И не престават да отделят ресурс за дуални паралелки. Резултатите са факт

Студенти предпочетоха да учат в Университета по хранителни технологии вместо в чужбина

Отличници с максимален бал се записаха в новата бакалавърска програма “Хранителни и фармацевтични биотехнологии” Успешно премина приемът на новите студенти за академичната 2024/2025 година

Обявяват поръчката за нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив

Общината получи 7,5 млн. лв. за обекта от държавата, останалите средства ще се търсят от други източници Документацията за конкурса за строителството на нова сграда на Математическата гимназия "Акад

МОН публикува резултатите от ДЗИ през август

МОН обяви резултатите от Държавните зрелостни изпити, които се проведоха през август. Резултатите  можете да видите на https://infopriem.mon.bg/. Проверката става с входящ номер и идентификационен

>