Пеевски поиска: Служби и прокурори да разследват защо няма инсулин (Обзор)

26.02.2024 23:00
Делян Пеевски Снимка; Николай Литов
Христо Хинков

Липсват поне 10 медикамента, а забраната за износ изтича след 3 дни

Удължаване на забранителния режим и проверка на наличностите обещал проф. Хинков

Прокуратурата, ДАНС и главният секретар на МВР Живко Коцев да разследват защо въпреки забраната за износ на инсулин той все още липсва в аптеките. Това е поискал с писмо до институциите съпредседателят на ДПС Делян Пеевски във вторник.

В аптечната мрежа липсват поне 10 вида инсулин, сред които “Актрапид”, “Тресиба” и “Фиасп”, сигнализираха пациенти. Този вид медикаменти са дефицитни от месеци. Затова и още през ноември здравният министър проф. Христо Хинков наложи забрана за износа им в чужбина до 31 декември 2023 г.

Оттогава забраната бе удължавана два пъти. Сега е в сила до 29 февруари. Макар да остават 3 дни до края ѝ, решение на министерството за удължаване още няма.

“Със своето отношение властта създава животозастрашаваща ситуация за хиляди български граждани, сред които и много деца. Недопустимо е Министерството на здравеопазването да пренебрегва проблема, очаквайки ротацията или друга лична изгода за министъра си”, казва Пеевски в позиция, пратена до медиите.

“Докато министри, лидери и политици срамно си делкат властта, хората страдат от липсващата отговорност на държавата. А това е най-важната роля на политиците, която им е вменена от избирателите и чието доверие сега е предадено заради лични интересчийски домогвания за по-големи проценти от властта”, допълва той. Пеевски призовава управляващите

“да спрат срамното делкане” и да обърнат внимание на проблемите

“Какъв е смисълът да има правителство, ако министрите не са слуги на народа?! Не го ли сторят незабавно, народът няма да им прости и ще ги накаже!”, завършва Пеевски.

Обвинения към Министерството на здравеопазването отправи и депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, който е и председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

“СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България) не работи. Тя е създадена, за да обслужва търговски интереси”, коментира той в профила си във фейсбук.

Никой не знае какво се случва в страната. Колко инсулин се внася и колко се изнася (въпреки забраните)?

Знаем само, че повече от 2 години има нужда от нова СЕСПА,

пише депутатът.

Според Ангелов Министерството на здравеопазването защитава търговските интереси на фирмите, а не на гражданите. “Защо? Вероятно скоро ще разберем”, пише той.

“След проведен разговор с министър Христо Хинков той ме увери, че едното възможно решение е продължаване на забраната за реекспорт и строг контрол на наличностите по складовете", обясни депутатът от ПП-ДБ Росица Пандова пред clinica.bg.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова пък обвини здравните власти в “тотално пренебрежително отношение” за изчезналия инсулин. След 4 активни месеца забрана за износ на инсулин би трябвало медикаментът да стига, коментира тя. Според нея е възможно

да се случва кражба на лекарствата от местата, които имат право да ги отпускат, или те да се препродават в “куфарна търговия”

От Българската асоциация на търговците на едро с лекарства обаче са категорични, че “всички количества от инсулините се разпределят своевременно по аптеките”. Според тях в складовете на доставчиците количествата инсулин са “в пъти по-малко от предоставената от Изпълнителната агенция по лекарствата информация”.

Проверка по случая с липсващите лекарства вече бе направена от РЗИ в 400 аптеки в страната. Тя установи, че инсулинът се доставя нередовно във всяка трета от проверените аптеки. По данни на “Информационно обслужване” АД пък през последните два месеца броят предписани опаковки инсулини и аналози надвишава броя на отпуснатите в аптека опаковки. Процентното изпълнение на предписаните рецепти за инсулини и аналози е до 61%. Именно на база на тези изследвания бе удължена и забраната за износ.

Други от От страната и света

София с бърза реакция! Прибра група българи от Ливан (Обзор)

В Израел заговориха и за сухопътна офанзива срещу "Хизбула" Правителственият самолет успя да евакуира първата група българи от Ливан в понеделник. Възможно е той да замине за Бейрут и втори път

Израелски войници навлязоха в Ливан (Видео)

Израелската армия навлиза в Ливан, след като установи закрита военна зона около три гранични населени места. Според източници ливанската армия е в процес на изтегляне от граничната зона, пише CNN

Пенсионер успя да си вдигне пенсията с почти 300 лева, като работи (Обзор)

Средното увеличение е около 14 лв., има хора, които се трудят и 24 години след пенсионирането си Почти с 300 лв. са успели да си увеличат пенсията през тази година пенсионери

Частните съдебни изпълнители настояват за доброволно събиране на задълженията без дела

Доброволното връщане на задълженията да се въведе и в България, както е в много от европейските страни, настояват от Камарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ)

Външно: Продължаваме да работим активно за евакуиране на българските граждани

"Министерството на външните работи продължава да работи активно и в тясна координация с всички компетентни институции и с партньорски страни за успешното провеждане на цялостната евакуация на

>