Учители и лекари в област Бургас почти се изравняват по доходи с IT специалисти

26.02.2024 20:25 Тони Щилиянова
Бум на жилищното строителство в Бургас в края на 2023 г.

С 12% се увеличила средната заплата за година, но остава на 10-о място в страната

С близо 12% е скочила средната брутна работна заплата в Бургаска област през 2023 г. спрямо предходната. Въпреки това тя остава доста по-ниска от средната за страната.

Ако в края на м.г. средната брутна заплата в региона е 1681 лв., то средната за страната е 2123 лв., което нарежда морския град на 10-о място, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-добре заплатени от бургазлии са не само жителите на по-големите градове като София, Варна, Пловдив, но и на доста от по-малките - Враца (на 4-о място по заплати), Стара Загора, Габрово, Русе.

Интересна тенденция се наблюдава през последното тримесечие на м.г., когато средната брутна заплата в региона нараства със 7,3% спрямо третото тримесечие, като най-голямо е увеличението в сектор "Култура, спорт и развлечения" - с цели 21,6%.

Но иначе тенденцията в този сектор заплатите да са едни от най-ниските си остава.

Прави обаче впечатление, че учители и лекари в област Бургас почти догонват по доходи IT специалистите, които по традиция вземат едни от най-големите заплати.

По данни на териториално статистическо бюро "Югоизток" увеличението на заплатата се усеща повече в обществения сектор - там нарастването е с 16,1%, докато в частния е 9,2%.

Най-добре платени са професиите, свързани със създаване и разпространение на информация, творческите продукти и далекосъобщенията. В тези сфери средното трудово възнаграждение е между 3000 и 3500 лв.

Около 2500 лв. средна брутна заплата вземат в секторите производство и разпространение на енергия, в образованието, здравеопазването и държавното управление.

С най-ниски доходи пък са заетите в туризма, строителството, административната дейност.
Работещите към края на декември м.г. са 106 600 души, като най-много са наетите в търговията и преработващата промишленост.

По брой наети по трудово и служебно правоотношение областта заема 4-о място сред 28-те области в страната, сочат данните на НСИ.
През четвъртото тримесечие на 2023 г. общият брой на заетите между 15 и 64 г. е 163 500, от които 89 900 са мъже и 73 600 - жени.

В сравнение със същия период на предходната година броят на заетите се увеличава с 1,6%. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 69,2%, което е с 1,3% повече спрямо 2022 г.

Своеобразен бум на жилищното строителство в края на 2023 г. се регистрира в Бургас и региона.

През последните три месеца на годината е започнало строителство на 217 жилищни сгради с 1284 апартамента в тях, като спрямо предходното тримесечие се отбелязва внушителен ръст от 185,5% според НСИ.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>