Искат 5 г. затвор за тираджията, смазал кола с четирима футболисти от Павликени

26.02.2024 11:22 Дима Максимова
Тодор Тодоров с адвоката си Жанета Димова

Тодор Тодоров: Колата излезе за части от секундата и нямах време да реагирам. 

"Колата излезе за части от секундата и нямах време да реагирам. Не спират на знак СТОП, излитат пред мен с превишена скорост и ги видях буквално 5-6 м пред камиона. Невинен съм!" Това заяви пред "24 часа" тираджията Тодор Тодоров, който преди близо 6 г. помете и уби на място кола с 4 футболисти от общинския футболен клуб Павликени на пътя Плевен-Русе. Днес бе първото разпоредително заседание по делото срещу Тодоров, на което бяха конституирани като частни обвинители близките на загиналите.

Делото срещу 44-годишния Тодор Тодоров е образувано по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Велико Търново. Водачът на товарния автомобил ще отговаря за това, че на 13 септември 2018 г., в землището на свищовското село Горна Студена, на главен път Плевен-Русе, на кръстовище, при управление на влекач „Скания", собственост на „Алтранс БГ", с прикачено полуремарке, помел на главния път колата с играчите, която не спряла на СТОП.

Тодор Тодоров нарушил правилата за движение, като при сигнализирано с пътен знак ограничение на скоростта от 60 км/ч., се движил с 88 км/ч. Така допуснал настъпването на ПТП с лек автомобил „БМВ 316 И", с което по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице. При адското меле на пътя са загинали четирима футболисти от третодивизионния аматьорски отбор "Павликени".

Деянието е извършено в условията на независимо съпричиняване от страна на водача на лекия автомобил „БМВ 316 И" - Ивелин Иванов, който при управление на превозното си средство, излизайки от път без предимство, не пропуснал движещия се с превишена скорост по главното трасе камион", се казва в обвинителния акт.

След полунощ на фаталния 13-ти септември 36-годишният Димитър Кушев - капитан и играещ помощник-треньор на ОФК "Павликени" и съотборниците му Георги Вълчев - Машинката /40 г./, Генчо Стефанов /38 г./ и Ивелин Ивов /19 г./ се връщали от мач за Купата на Аматьорската футболна лига с беемвето на най-младия - Ивелин. На разклона за Горна Студена автомобилът не спрял на знак "стоп" и излязъл на главния път Русе-Плевен. Последвал зверски сблъсък с връхлитащ тир. От удара колата изхвърчала на 50 метра от мястото. Наложило се пожарникари да режат намачканите ламарини на помляното БМВ, за да извадят телата.

"Настояваме за ефективна присъда лишаване от свобода. Настояваме за поне 5 г затвор, това са исканията на моите подзащитни и това ще целим в процеса. На сно сме, че вина за настъпване на ПТП-то има не само подсъдимия. Съществен принос за трагичния инцидент е и на починалия Иво Атанасов, но не може да пренебрегнем обстоятелството, че именно превишената скорост на подсъдимия е довела до този трагичен инцидент", каза столичният адвокат Нелия Мънгова, която представлява част от почернените близки.

Процесът влиза в съдебна зала след близо 6 години разследване заради смяна на прокурор, и бавни експертизи. По искане на адвокат по случая били разпоредени допълни експертизи.

"Убедена съм, че Тодоров не е виновен, при положение, че те излизат на път с предимство и се удрят в него. Все пак той управлява тежкотоварен автомобил с влекач. Трудно е, дори и да види, че има ограничение 60 км, веднага да намали. Там към оня момент въобще не е имало видимост, поради обрасли храсти, за да види, че отстрани идва кола", коментира адв.Жанета Димова.

Делото тръгва по същество на 22 март.

Други от От страната и света

Хванаха 24 водача да шофират след алкохолна почерпка

14 490 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР

28-ото издание на фестивала „Талантът възраст няма" обедини фолклорни изпълнители от България и Румъния

В Дома на културата в Русе днес се проведе 28-ото издание на Международния фестивал „Талантът възраст няма". Събитието, което се организира от Съюза на пенсионерите – Регион Русе

Блокираха пътя Кнежа – Искър в знак на протест заради безводието

Жители на село Долни Луковит в област Плевен блокираха за около половин час днес участък от пътя Кнежа – Искър в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването

Радио Китай: Подобряването на икономическата активност увеличава доверието на чуждестранни компании в китайския пазар

Китайската икономика запазва стабилност по отношение на основните макроикономически показатели като растеж, заетост, инфлация и международния платежен баланс, съобщи Радио Китай

Мъжът, чийто труп намериха на сметище, е бил обявен за общодържавно издирване

Мъжът, чийто труп намериха на сметище в село Безводица, е бил обявен за общодържавно издирване на 17 октомври по молба на роднини, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Добрич

>