Два пъти за година ще избират шеф червените в София, Иван Таков беше отстранен (Обзор)

25.02.2024 21:21
ИВАН ТАКОВ
Корнелия Нинова обяви решението на Националния съвет в присъствието на Кристиан Вигенин и Георги Свиленски.

Бриго Аспарухов хвърли оставка от Изпълнителното бюро

Два пъти в рамките на годината ще избират ръководство червените в София, след като Иван Таков беше отстранен днес.

Това се случи с решение на Националния съвет на партията, с което в структурата в столицата започва пълен цикъл отчет и избори. А със старта на процедурата автоматично се прекратява мандатът на настоящото ръководство, а Таков няма да може да се кандидатира отново за поста в следващата 1 година.

Червеният пленум се събра, за да реши как да накаже общинските си съветници в София, които подкрепиха кандидата на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров за временен шеф на Столичния общински съвет.

Още двама освен Таков от групата на БСП в Столичния общински съвет са членове на Националния съвет - Еньо Савов и Иван Виделов. Нито един от тримата не беше изключен нито от пленума, нито от партията.

“Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решение на Националния съвет, което по нашия устав е задължително за всички организации в страната. Поради възникналото напрежение след това, различните мнения в софийската организация и на районни равнища ние даваме възможност на социалистите в БСП - София, да решат какви ръководства искат”, обясни Корнелия Нинова.

“Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от партията - не”, завил пък самият Иван Таков по време на заседанието и обвинил тясното партийно ръководство, че иска да “доликвидира” БСП. И заподозря опит за саботаж на евроизборите чрез структурата в София. “Явно ревността наистина е прекалено голяма и след като не успяха да подчинят градската организация, ще я обезглавят, което е наистина тъжно и е саботаж не само към градската организация, а и към цялата партия”, обясни той наложеното наказание.

Според Таков взетите решения са нелегитимни, тъй като в залата не е имало кворум. На брифинг по-късно Нинова обаче обясни, че това е лъжа, кворум е имало, просто три от организациите в страната са закъснели в началото.

“За” наказнието са гласували 86 души, петима са били “против”, а четирима се въздържали. Общо в Националния съвет влизат 188 социалисти.

Заради несъгласие с действията на ръководството в неделя оставка от Изпълнителното бюро на партията е хвърлил Бриго Аспарухов. Той не отговори на телефонните ни позвънявания. Аспарухов е член на ИБ от 2016 г. и бе един от първите в екипа на Нинова, запазвайки поста през всички години досега.

През следващите два месеца освен градски лидер в София ще бъдат избрани 24 районни председатели и градски ръководства. Това се случва малко преди насрочените редовни вътрешнопартийни избори в БСП, които са от юли до септември. Така новите шефове ще са на поста най-много 5 месеца и след това ще бъдат избирани нови.

Пълен цикъл отчет и избори ще има и в структурата в Бургас.

Други от От страната и света

Кола се запали на автогарата в София

Кола се запали на автогарата в София, вида репортер на "24 часа".  Инцидентът е станал тази сутрин, като екипи на пожарната са се отзовали на мястото и са изгасили запалилия се автомобил

Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха благополучно

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група българи, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна молитва за 1010-годишнината от смъртта на цар Самуил днес в Петрич

1010-годишнина от смъртта на цар Самуил ще отбележат днес в Петрич с редица инициативи, предаде БТА. Софийският университет „Свети Климент Охридски“, Община Петрич и Македонски научен институт

Клаудия и Робърт прелетяха 15 000 км от Сидни, за да вдигнат българска сватба - черпят 2 кебапчета и бира

Лиснаха менче с вода, гърмяха три пъти с газов пистолет, но нямаше кой да напие петела. Днес веселбата продължава Сватба на австралийци по старите български традиции

Православен календар за 5 октомври

Св. мчца Харитина. Св. свщмчк Дионисий, епископ Александрийски Св. мчца Харитина впечатлявала с красота, кротост, целомъдрие и светлата си вяра в Бога

>