Мръсните тайни на БГ история: Багряна, Елин Пелин и Константин Щъркелов ли убиха Вапцаров?

25.02.2024 15:47 Григор Лилов
Никола Вапцаров, Бойка Вапцарова и Антон Попов по време на разходка край Черепишкия манастир
Елисавета Багряна
Пистолетът на Вапцаров, намерен при обиск в дома му

Ген. Крум Радонов обвинява писателите, че не направили нищо, за да спасят автора на "Моторни песни"

Съдебните заседания по делото срещу парашутистите и подводничарите от 1942 г., по-известно като процеса срещу ЦК на БКП и дело 585/42, са от 6 до 18 юли 1942 г. в голямата зала на Свързочния полк, разположен близо до Централния софийски затвор. На 23-и са произнесени 12 смъртни присъди – шест за укрилите се Цола Драгойчева, Антон Югов, Христо Михайлов, Дико Диков, Борис Копчев и Аврам Стоянов, и толкова за арестуваните Никола Вапцаров, Георги Минчев, Петър Богданов, Атанас Романов, Антон Иванов и Антон Попов. Обвиняем по процеса, но оправдан е и Младен Исаев, тогава секретар на Съюза на българските писатели. Той е сред подсъдимите, защото се е съгласил да бъде явка - в съюза да го търсят хора от провинцията, привлечени за определената от следствието и съда като “минноподривна работа на ЦК на БРП (к)”.

През 1952 г. на Никола Вапцаров е присъдена световната награда за мир, потвърдена през 1953 г. Съветът е създаден през 1949 г. и още на втория му конгрес във Варшава е учредена “Почетната награда на мира”. Там присъства и майката на поета Елена Вапцарова. Председател е Фредерик Жолио-Кюри. На заседанието международното жури приема наградата да бъде присъдена на нейния син.

В следващите години въпросът

можело ли е смъртната присъда на Никола

Вапцаров да бъде заменена с доживотна,

изниква с пълна сила и разгаря полемики.

На 13 юли 1942 г. пред Военния съд с председател полк. Игнат Младенов, членове капитаните М. Христов и К. Хамамджиев и прокурор кап. Христо Стоманяков като свидетели са се явили 56 души. Сред тях са писателите Стилиян Чилингиров, Димитър Иванов, както фигурира с рождените си имена в протокола Елин Пелин, и известният в по-късни години литературен критик Георги Константинов, които са свидетели на Младен Исаев. Негов адвокат е депутатът социалдемократ и народен представител Сотир Янев, убит през 1943 г. пред кантората си от бойните групи на БРП(к). Той и Петър Попзлатев, един от ръководителите на политическия кръг “Звено”, но и дни след процеса включил се в току-що създадения Отечествен фронт, са се отказали от показанията на други двама писатели – Константин Константинов (също и на Младен Исаев) и Владимир Полянов, тогава директор на Народния театър (свидетел на Вапцаров). На следващия ден

като негови свидетели се явяват Елисавета

Багряна и художникът Константин Щъркелов,

а на Младен Исаев – Ангел Каралийчев.

Майката Елена, сестрата Райна и съпругата Бойка са помолили да свидетелстват още Никола Мушанов, бивш трикратен министър-председател на България, и Таско Стоилков, тогава народен представител от Горна Джумая, но и приятел на бащата Йонко от четническите години за освобождението на Македония. Те не се явяват в съда, защото се скриват от призовкарите и не са редовно призовани.

Елисавета Багряна е близка на баща му, отсядала е в дома им на няколко пъти с приятеля си Константин Щъркелов. Освен това е поетеса с международна слава и през 1928 и 1935 г. името ѝ е попадало в Нобеловия комитет. Известна е и с хуманитарни каузи, които защитава. Истината е, че тя не е чела “Моторни песни” на Вапцаров, която е излязла през 1940 г. Никое издателство не иска да я отпечата заради съдържанието и идеите на стиховете и поетът заплаща издаването ѝ, като парите осигурява съпругата му Бойка, която е чиновничка в Банката за земеделски кредит. Известният художник Борис Ангелушав, който със Стоян Сотиров е негов приятел, прави корицата на книгата. Вечерта преди съдебното заседание той дава “Моторни песни” на Багряна и тя се явява в съда. Поетесата обаче е виждала Вапцаров само един път в родния му дом и разменя няколко думи с него.

Председателят на Съюза на българските писатели защитава убедено Младен Исаев. Има защо - по това време Исаев е издал 10 книги, две от които са преиздавани. Чилингиров казва, че като човек бил много възпитан, услужлив, внимателен и скромен, и допълва, че „При този капризен народ, какъвто са писателите, той няма дрязги с никого. Един от малкото наши поети, казвам от малкото, защото навсякъде поетите са малко”.

На втория въпрос: каква е неговата поезия – бунтарска ли, патриотична или направо казано – дали не е комунистическа, председателят на писателския съюз отговаря, че поезията трябва да има идеали, да засяга човешките неправди, да бъде понякога тъжна и елегична.

На третия въпрос: дали Младен Исаев е активен комунист, отговорът е: “Нямам сигнали за пакостническо негово поведение”.

И Георги Константинов, и Елин Пелин обясняват пред съда, че Младен Исаев е много даровит, пишел песни с дълбоко чувство, което овладявало читателя, че бил рядко внимателен и също не знаели да е активен комунист.

На излизане Стилиян Чилингиров се вглежда в подсъдимите и вижда Вапцаров. Двамата си разменят погледи.

Точно същия ден адвокатът Попзлатев не е в съда и така е пропусната възможността именитият писател да свидетелства и за неговия клиент.

Чилингиров и Вапцаров се познават твърде добре както по писателска линия, тъй и около хор “Гоце Делчев”, който създават Вапцаров и Атанас Романов, а пък председателят им съдейства да намерят зали и читалище за изява. След разстрела Чилингиров често се вайкал:

“Какво направихме, бе!

Отървахме Младен Исаев, а забравихме онова

младото момче Никола Вапцаров”

Той не знае, че Караславов и Тодор Боров са убедили Елин Пелин, независимо че не познава Вапцаров, да говори с цар Борис и да го помоли за защита на тримата, с Антон Попов, с поети. Елин Пелин изпълнил молбата му, царят се консултирал с ген. Никола Михов, три месеца преди това станал военен министър, и получава отговор, който препредава на Елин Пелин. За единия можело да има помилване, но за останалите - не, тъй като обвинението е за доказани тежки престъпления. Че Вапцаров не е можело да бъде помилван се разбира неумолимо, когато майка му Елена и съпругата му Бойка искат да се срещнат с царския секретар Станислав Балан и той да предаде молбите им за помилване, общо 5, на царя. Той отказва да се срещне с тях.

На 14 юли съдебната зала е препълнена, защото е обявено, че ще свидетелства Елисавета Багряна.

След нея се явява Константин Щъркелов, добър приятел както на Вапцаров, така и на баща му Йонко и приближен художник на цар Борис и на баща му Фердинанд. Първият въпрос: е: “Познавате ли Никола Вапцаров?”. Той отговаря с “не”. И подсъдимият, и адвокатът му, които са разчитали много на показанията му, се отказват от него. Това твърдят в спомените си Младен Исаев и Христо Радевски.

От Москва Георги Димитров още на 11 септември 1944 г. е дал указания да се създадат народни съдилища за “делата на предателите и фашистките престъпници”, но това не става, а започва саморазправа. В следващите месеци до края на януари, когато завършват заседанията на т.нар Народен съд, иззелите властта комунисти стриктно вменяват и несъществуващи вини. Търси се истината и за процеса през 1942 г. Щъркелов е привикан да даде показания. Ето какво казва той според запазени документи от 13 ноември 1944 г.: “Познавам Йонко Вапцаров още от 1915 г. Ходил съм години наред у тях. У тях съм гостувал винаги и оттам съм ходил по Пирин да рисувам, също и в гр. Банско. Подсъдимия Никола Вапцаров го познавам като добър момък и талантлив поет.”

В хода на разследването, но през декември 1944 г. показания дават Младен Исаев и Христо Радевски. Исаев обяснява за поведението на Щъркелов през 1942 г.: “Той каза: Не познавам Вапцаров. Не мога да свидетелствам за един комунист. Щом е виновен, нека си понесе наказанието.”

Радевски пък е още по-краен: “След свидетелстването си против др. Никола Вапцаров, когото застреляха, К. Щъркелов отишъл в аперитива “Луката” и казал: “Днес окачих един човек на въжето, но на негово място трябваше да отиде Жендов.”

След 1944 г. Вапцаров заема мястото си в българската литература – в началото не толкова заради неговите бойни другари, а заради студентите и младите хора, които го четат масово. Тогава се заражда и мистификацията дали е можело да бъде спасен, и ако не, то кой е виновен.

На 14 януари 1962 г.

генерал Крум Радонов във

в. “Народна армия” публикува мнение

за книгата “Срещи и разговори с Никола Вапцаров” от Георги Караславов. Тези срещи започват още от 1935 г., когато поетът се преселва в София със съпругата си Бойка и невръстния си син Йонко, който скоро умира. Уволнен е от фабриката на братя Балабанови в Кочериново в резултат на стачка на работниците и си търси работа. Не по този повод обаче той се озовава при Караславов, който минава за писател с леви убеждения. Вапцаров му носи свои стихове и пиесата си “Когато вълната бучи”, които Караславов не одобрява. Защо един поет трябва да търси мнението за стихове и пиеса на белетрист с афинитет към патриархално-селската тематика, е загадка. Между двамата обаче се заражда приятелство и дори Караславов помага финансово при погребението на сина на поета.

Генерал Радонов също се обявява за приятел с Вапцаров. В статията си той твърди, че поетът е щял да бъде спасен, “ако писателите бяха поели защитата му, ако бяха създали обществено мнение около него като голям поет. Но писателите не направиха това.”

Историята има и своето продължение. На Втория конгрес на мира присъства и майката на рускинята Зоя Космодемянская, разузнавачка, партизанка и саботьорка срещу настъпващата немска армия през 1941 г. Тогава Багряна написва стихотворението “Двете майки” и отива при Елена Вапцарова, за да ѝ каже, че ѝ подарява това стихотворение. Тя обаче още веднъж я упреква, че като майка не може да ѝ прости смъртта на сина си.

След 1944 г. Елин Пелин предприема други ходове. През 20-те години на ХХ век, минавайки край БАН, той я нарича “Академия на неуките”. През 1940 г. обаче става академик. Веднага след 9 септември започва чистка в БАН. Мнозина от старите академици се занимават само с наука, а не с политика, но това няма значение. Елин Пелин се явява пръв радетел за чистотата на академията и пише писмо до президиума ѝ, в което се обявява срещу търпението, “което се проявява спрямо изправените пред Народния съд нейни членове”.

Константин Щъркелов няма подобна съдба. Заради приятелството си с царската фамилия и свидетелствата му на процеса творчеството му е забранено, изселен е от София и за кратко лежи в затвора. Разрешена му е юбилейна изложба преди смъртта му през 1961 г. и е награден с орден “Кирил и Методий, първа степен”.

Ясно е, че е оневинен за държанието и свидетелствата му по време на процеса.

 

Разпитът на Багряна и неговото продължение

Председателят Младенов ѝ задава само 3 въпроса. На първия: дали познава Вапцаров, тя отговаря, че не го познава. Този отговор ще стане причина по-късно за обвинения срещу нея, но тя казва истината – това, че си е разменила няколко думи с него в Банско, не ѝ дава основания да твърди, че го познава. На втория: дали познава неговата поезия, тя отговаря положително, макар да е чела стихосбирката му през нощта. Понеже Вапцаров в защитата си пред съда казва, че развивал нелегалната си дейност като патриот, а не като комунистически агент, логичен е и третият въпрос: “Има ли родолюбие в неговата поезия?”, тя отговаря положително. Няма други въпроси и Багряна излиза от залата. Поради това, че има доста хора и е твърде шумно, мнозина, дори и подсъдимите, не чуват добре нейните отговори, придружени с поклащане на глава. По-късно в спомените си мнозина от тях ще пишат, че тя не отговаряла нищо, а само кимала.

През 1979 г. се чества 70-годишнината от рождението на Вапцаров. Председател на тържественото събрание е акад. Пантелей Зарев, а в президиума трябва да заеме мястото си и Багряна. Тя е получила поканата два дни по-рано, но не присъства. По-късно в нейния личен архив, днес в Държавна агенция “Архиви”, на гърба на поканата е написала: “Не отидох”. Очевидно не е искала да дава поводи за сплетни и интриги. 

Спорът между Крум Радонов

и Георги Караславов

В публикацията си генералът обвинява писателите, че се надявали на доживотна присъда заради връзките на бащата на Никола, Йонко, с двореца. Тук той пояснява, че бил приятел с царете Фердинанд и Борис, гостувал е често и на двамата, а Фердинанд и кайзер Вилхелм посещават неговия дом по време на Първата световна война. По-нататък открито напада Караславов, че е можел да защити Вапцаров, защото бил получил правителствена награда за „“Снаха” и продължава: “Та нали и Елисавета Багряна, чиито заслуги “леко” са показани беше изтъкната поетеса”.

За да е по-убедителен, той твърди, че срещнал майката на Вапцаров в плевнята на Димитър Чакъров (Петело): “С дълбоко възмущение тя ми разказа как Елисавета Багряна е свидетелствала. Вапцаров е поддържал пред съда, че той се е борил срещу окупаторите като комунист и патриот, и като специалист тя е трябвало да свидетелства има ли поетически талант и патриотични елементи в поезията му, и твърди, че тя не го направила.”

Отговорът на Георги Караславов е във в. “Литературен фронт” от 22 март 1962 г. “Още в самото начало др. Радонов е подчертал, че поради стечение на обстоятелствата той рядко се е срещал с Вапцаров. А от цялото негово изложение се вади заключение – той не само че познава изтънко всяка крачка от живота на Вапцаров, но дори е бил нещо като изповедник. На него при това при съвсем случайни срещи поетът е доверявал най-интимните свои мисли – и за някакво “превъзпитание” на жена си, която напълно споделяше идеите на съпруга си и му помагаше в борбата....”

Има и отговор “От редакцията” по спора за “другарката Елисавета Багряна”: “Насърчен от държането и отговорите ѝ, защитникът на другия подсъдим поет – др. Младен Исаев я поканва да свидетелства в полза на Исаев, което тя направила.”

За Бойка Вапцарова пише: “Тя е издържала семейството до 1940 г., за да може Вапцаров да се отдаде по-пряко на писателска и партийна дейност. Тя е осигурила средства за издаване на стихосбирката му “Моторни песни”, купуването на пишеща машина, издаването на един брой на в. “Литературен критик” и др., за което в периода 1939-1942 г. е сключила в бившата БЗК заеми за около 30 000 лева тогавашни пари.”

Други от Възход и падение

Българи показват кукерски маски на биенале за занаяти във Венеция

Изложена е и чаша със скъпоценни камъни за пиене на саке Кукерски маски и изящна чаша, изработени от българи, са изложени на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство “Хомо Фабер”

Алмодовар с бижу на българска дизайнерка във Венеция

Уникална брошка на търновската дизайнерка Биляна Борисова е носил режисьорът Педро Алмодовар на фестивала във Венеция, съобщи търновският вестник "Борба"

Заедно от студенти, “хамалите” Тончо и Камен - вече зрели мъже, в нова роля по БНТ

Воденичаров "се връща вкъщи" с "Последният печели", Токмакчиев - пак в "телевизията майка" с "Вечерното шоу" Толкова сме свикнали с хамалите Тончо и Камен

Никол Кидман разбра, че майката й е починала, докато е на фестивала във Венеция

Звездата не успя да вземе наградата си за най-добра актриса Майката на актрисата Никол Кидман е починала внезапно, а кинозвездата научи за смъртта ѝ малко

Филмът "Съседната стая" на Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция

Филмът "Съседната стая" на испанския режисьор Педро Алмодовар спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Церемонията се излъчва на живо в сайта на форума

>