Над 300 гимназисти на Деня на кандидат-студента в Медицинския университет в Пловдив

24.02.2024 14:48 24 часа Пловдив онлайн
Бъдещи медици разгледаха висшето училище в Пловдив, в което искат да следват.

Повече от 300 гимназисти, някои от които придружавани от родителите си и от преподаватели по биология и химия, взеха участие в Деня на кандидат-студента на Медицински университет – Пловдив. Ученици от Пловдив и областта, Бургас, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Ямбол изпълниха до краен предел най-голямата зала на Аудиторния комплекс на висшето училище, за да се срещнат с председателите на изпитните комисии по биология, химия, етика, скулптиране, социална медицина и здравен мениджмънт и да получат актуална информация за целия процес на кандидатстване. Още 110 се включиха онлайн в събитието, което се проведе в хибриден формат.

„Казвам ви „добре дошли" като кандидат-студенти, а наесен ще се радвам да ви приветствам и като студенти на Медицински университет - Пловдив. Благодарим ви за интереса, който проявявате. Като виждам препълнената аудитория, това ми дава увереност, че имате амбиция за своето бъдеще, че сте отговорни към себе си и сте решени да влезете в първата сериозна житейска битка след гимназията – да се преборите за мечтаната специалност и университет", приветства присъстващите проф. д-р Веселина Горанова – зам.-ректор по учебна дейност.
На въпроси на присъстващите отговаряха председателите на изпитните комисии по биология, химия, етика, социална медицина и организация на здравеопазването, както и по скулптиране. Промени в изпитните формати и балообразуването за предстоящата кампания няма.

Кандидатите за „Медицина", „Дентална медицина" и „Фармация" полагат изпит по биология и химия на 1 юли, а за специалностите „Медицинска сестра", „Акушерка", „Лекарски асистент" и за професиите от Медицински колеж се явяват на писмен изпит по етика, който ще се проведе на 3 юли. Кандидат-зъботехниците държат изпити по етика и скулптиране (5 юли).
Желаещите да учат „Управление на здравните грижи" (ОКС Бакалавър) полагат писмен изпит по социална медицина и здравен мениджмънт, който ще се проведе на 4 юли.
От 3 юни до 26 юли е приемът на документи за специалност „Медицинска речева и езикова патология".

„Изпитът по биология ще се проведе както миналата година. Тестовите задачи са съобразени с материала от общообразователната подготовка от първи гимназиален етап и няколко теми от профилираната подготовка. Във всяка писмена работа трябва да личи умението на кандидата да представи знанията си по съответната тема. Съветът ми е четете добре въпросите", обърна се към кандидат-студентите доц. Мария Казакова – председател на комисията по биология.
„Химията проверява логическата ви мисъл, което е важно за професията", каза председателят на комисията по химия доц. Стела Димитрова.
Проф. Бианка Торньова, която оглавява комисията по етика, уточни, че изпитът включва две основни задачи – тест с 20 въпроса от затворен и отворен тип и аргументативен текст, свързан с избора на съответната професия. Ежегодният курс по етика ще се проведе на 20 април.

На 17 април е първият курс по скулптиране, информира председателят на комисията по скулптиране проф. д-р Явор Калъчев, а втората дата ще е в края на май. Курсът е в рамките на три дни, в които кандидат-студентите ще моделират 4 зъба от конкурсната програма.

Какви са сроковете за подаване на документи, има ли промени в балообразуването, начините за поправка на грешно отбелязан въпрос, комисията ще чете ли чернова – това бяха част от въпросите, които отправиха присъстващите в залата младежи.

Комисията отговори и на онлайн поставените въпроси.
Веднага след приключване на срещата се проведе и Денят на отворените врати. Ученици и родители разгледаха част от учебната база на МУ-Пловдив, водени от преподаватели и служители.

Други от От Пловдив

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

Съдът посече диригента Манукян, трябва да плати 50 000 лв. за свободата си

Мярката му за неотклонение беше потвърдена Пловдивският окръжен съд не уважи искането на вече бившия директор на театъра в Разград - диригентът Левон Манукян, паричната му гаранция от 50 000 лв

Почина бившият шеф на Здравната каса - пловдивчанинът д-р Глинка Комитов

Преди да се издигне до високия пост в София, той беше шеф на канцеларията на председателя на общинския съвет в Пловдив Красимир Орбетенов На 70 години д-р Глинка Комитов, бивш шеф на НЗОК

Ограничават движението около стадион "Христо Ботев" за мача на "канарчетата" с "Левски"

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите "Ботев" (Пд) и "Левски", която ще се проведе на стадион "Христо Ботев" в събота, движението по бул. "Източен" ще бъде ограничено

>