Христо Иванов: Борисов ми се обади и възобновихме диалога. Ще се опитваме да има правителство

23.02.2024 21:22
Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов КАДЪР: БНТ

Г-н Борисов днес ми се обади и възобновихме диалога. Ще преговаряме, ще се опитваме да има правителство. Това заяви съпредседателя на ДБ Христо Иванов по "Панорама". Той уточни, че това правителство трябва да прави реформи и че ПП-ДБ са обявили преговорната позиция и са готови за преговарят по по-добри идеи. 

По повод регулаторите Иванов каза, че са искали да се разберат с ГЕРБ-СДС и изведнъж г-н Пеевски се взривил, че неговият дял няма да бъде гарантиран. С това Иванов си обяснява неочакваното му изригване. 

"Този тип политическо поведение трябва да бъде прекратен, това с същината си е опит за шантаж. Той (Пеевски - б.р.) каза важна фраза, без ДПС не може да има управление". Ако някой си мисли, че без изборен резултат ще има дял или пай, това не е редно, смята още той. 

Правителството е с много сложна формула. Много е важно да сме сигурни, че ще има продължение на антикорупционна реформа, съдебна реформа, обществено убедителен избор на регулаторите, които са над 30, каза лидерът на ДБ. 

Не е просто съществуване на правителство, в следващите месеци се очакват  реформи, включително и на службите за сигурност. Мнозинството с всичките трудности и разделения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, е трудно създадено, но без да го има правителството, няма да го има и парламента. Споделяме тази отговорност, каза още той.

С промяната на конституцията беше заложено регулаторите да са независими. Хората, които ще изпратим да имат високи нравствени и професионални качества. В тези разговори ние поставяме темата,  регламента, веднъж като се разберем за него, ще се разберем и за номинациите.

За предложените от партиите членове на регулаторите, той каза, че искането от ПП-ДБ е проверка за интегритет, за съмнения за корупция. След това оценка на професионалните им качества.

 След като имаме пълната картина на качествата, в конкурентна среда можем да ги изберем, каза Иванов и допусна номинации и от организации.  Според него докато едни подкрепяме правителство и парламент,  друг с плаващи мнозинства си осигуряват регулаторите. Затова иска ясна процедура, регламент и ясна  политическа  отговорност. Той заяви, че в момента регулаторите са от ГЕРБ-СДС. Той се усъмни дали в тях няма да се открият проблеми като този с Нотариуса.

Когато предишната председателка на парламентарната група на ГЕРБ обявила разпределение на позициите по формулата  1 към 3, нямало скандал, когато сега ПП-ДБ описват ясна процедура, сега е скандал, реагира още той.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>