Мейл пратил децата на съдия Цариградска на дъното на язовир и в бетон

23.02.2024 08:30
Владислава Цариградска на днешното заседание на комисията. СНИМКА: Николай Литов
Невена Зартова СНИМКА: Николай Литов
Мартин Божанов (вдясно) позира с приятел в кафене в центъра на София.

Прокурор Невена Зартова също обяви, че положението в съдебната система е зловещо - отрече връзки с Нотариуса, но много хора се гордеели, че са в семейството на Пепи Еврото

Още зловещи заплахи и злоупотреби по разследвания на прокуратурата разкри съдия Владислава Цариградска в парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. Тя е заплашена от него в съдебна зала още през 2020 г. и беше поканена от депутатите за изслушване заедно с прокурор Невена Зартова, нейните заместници и гръцките бизнесмени, разкрили натиск над тях от групата на Нотариуса в интервю за “24 часа”.

След убийството на Божанов Цариградска разкри подробности във Висшия съдебен съвет и пред медиите, а в същото време

получава заплахи

почти всеки ден

Кажете на Цариградска, че ако не млъкне, мъжът и децата ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на някой язовир - тази зловеща заплаха към нея цитира пред депутатите съдия Цариградска. Тя е получена по електронната поща на Окръжния съд в Плевен в сряда.

Мартин Божанов е мъртъв от 31 януари. Кой ме заплашва и иска да мълча? Тук преди мен трябваше да е Борислав Сарафов и да каже за бездействието по разследването срещу Божанов. Бъдете сигурни, че не искате да сте на мое място, заяви Цариградска. Тя подробно описа случката, когато е заплашвана от Божанов в съдебна зала. Решението по-късно не е било в негова полза и е потвърдено от втората инстанция. След това била поканена за лектор на семинар на една от адвокатските колегии. Случайно или не, там бил приближеният на Нотариуса адвокат Калин Чанков.

Дойде при мен, поздрави ме,

цялото му

поведение

говореше за

надмощие, а аз

съм никоя

Каза, че идва да ми предаде поздрави от Мартин, обясни съдийката.

На въпрос от Мирослав Иванов от ПП дали Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов са съпричастни към дейността на Нотариуса, тя отговори, че със сигурност са имали интерес от похлупак върху организацията на застреляния. Тя припомни, че Сарафов е признал пред ВСС на 6 юли, че в прокуратурата при Гешев са се писали материали до определени медии, след което са се образували разследвания. Самата тя посочи няколко публикации в същите медии, с които е била атакувана покрай делото на Нотариуса, а после и заради публичната ѝ подкрепа за Лозан Панов. Цариградска призова депутатите от комисията да извикат и главния прокурор Борислав Сарафов. Според нея е срам за държавното обвинение, че “Осемте джуджета” на Пепи Еврото и групата на Мартин Нотариуса са разкрити от неправителствена организация. По думите ѝ

имало съдии и

прокурори, които

са помагали на

Нотариуса

в незаконните му дейности, но отказа да назове имена.

След заплахите срещу Цариградска тя е сигнализирала прокуратурата и ВСС, но разследването срещу Божанов е започнало много по-късно - през лятото на 2023 г. Разпитал я прокурор Йордан Петров от Софийска градска прокуратура, който прекратил разследването срещу Пепи Еврото за незаконни записи и изнудване на магистрати. 

По делото за Божанов Цариградска представила доказателства, но след това ѝ отказали достъп до материалите, за да не изтичала информация. По същото разследване Божанов трябвало да бъде обвинен всеки момент, обявиха от прокуратурата в нощта на убийството му.

Цариградска предложи на депутатите няколко мерки, за да се освети дейността на групата около Божанов.

Първо - да видят доклада на Сметната палата за КТБ, където имало данни за финансиране на медии, в които излизали компромати за магистрати.

Второ - да питат Националното бюро за Контрол на специалните разузнавателни средства какво се е случило с информацията от подслушването на магистрати от 2010 г. насам. Тя посочи, че бившият шеф на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев е имал право да ги разрешава. Известно е, че са над 150, но няма данни за разследвания за корупция.

Съдия Цариградска предложи да се провери през Висшия съдебен съвет как се е развила кариерата на съдии и прокурори, които са били обект на проследяване, намеквайки, че са на високи постове. Според нея е нужен и анализ на дейността на закритото специализирано правосъдие, с което били съсипани много човешки съдби. И даде пример с “Осемте джуджета”, по което изчезнаха веществени доказателства като 35 кг злато и много пари в брой.

Какво е станало с всички веществени доказателства? Какво се е случвало с мерките за неотклонение? Дали всички, които са били в ареста, са предадени на съд, попита тя. Цариградска обяви, че е жертва на мафиотска структура, която има чадър от службите за сигурност, магистрати, политици и медии. 

След нея беше изслушана и прокурор Невена Зартова, която подаде оставка като административен ръководител на Районната прокуратура миналата седмица по настояване на Борислав Сарафов и след серия от проверки. Направи го в деня, в който в “24 часа” излезе интервюто на гръцкия бизнесмен, разкрил рекета от групата на Нотариуса.

В началото на заседанието

отказа да седне

на масата до

Зартова

Същото направиха и двамата гръцки бизнесмени.

Не изпитвам професионална симпатия към Невена Зартова, но трябва да се погрижите за нея. Ще ѝ дам телефона си, искам да ѝ помогна като човек, каза по-късно Цариградска.

По време на изслушването си Невена Зартова обяви, че не познава Мартин Божанов, а само адвоката му Велимир Атанасов. Отрече да е ходила в частния клуб на застреляния. Тя подозира, че атаката срещу нея идва от Борислав Сарафов и кръга “Осемте джуджета” и обмисля да поиска охрана от Министерството на правосъдието също както съдия Владислава Цариградска. Зартова отрече да е имало чадър над Божанов в Софийската районна прокуратура, но и тя призна, че в съдебната система има зависимости и за това са отговорни административните ръководители.

В миналото я канили да се присъедини към кръга на Петьо Петров-Еврото, но отказала. След това той е разследван от прокуратурата, на която тя доскоро беше ръководител, а делото беше прекратено, след като е иззето от градската прокуратура. Точно с това досъдебно производство срещу бившия следовател, който сега се издирва, Зартова си обяснява проблемите й с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. 

След две дисциплинарни производства срещ унея, Зартова обяви, че няма да се учуди ако бъде и обвинена. 

"Нещата в съдебната система са зловещи. Има хора, които се гордееха, че са семейство с Пепи Еврото", заяви Зартова. 

Други от От страната и света

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

Проучват как Белене и Плевен да станат първите „зелени“ учебни затвори у нас

Енергийна ефективност, управление на водите, екологична инфраструктура и ангажиране на лишените от свобода с дейности по природосъобразна икономика. Това са част от резултатите

>