Облачно, но много топло, на юг може да превалява

23.02.2024 07:05
Очакват се високи за сезона температури.

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите през последния февруарски уикенд ще се покачат до 20°, а на места в планините южният вятър ще топи снега. Това е прогнозата на шефа на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Сутринта в петък ще е от 2 до 7 градуса, по Черноморието до 4-5. Мъглите в поречията и във високите западни полета ще се разсеят. Преди обед ще бъде слънчево, но следобед от запад ще се заоблачи. През нощта срещу събота облаците ще се увеличават.

Вятърът ще е южен със скорост до 20 км/ч. По високите части на планините с до 30 кч/ч ще духа умерен вятър от югозапад.

Максималните температури ще са от 13 до 18 градуса, на север от планините в района на Русе - до 19-20, по Черноморието - до 14-15 градуса.

В събота ще е ветровито. В планините вятърът ще е от юг-югозапад и ще топи снежната покривка. Минималните температури ще бъдат от 4 до 9, по Черноморието до 10 градуса. Сутринта мъглите в Източна Тракия и по поречието на Тунджа ще се разсеят. Преди обед ще бъде слънчево. Следобед от запад ще се заоблачи.

Късно през нощта срещу неделя ще завали дъжд в Югозападна България. Вятърът ще е южен със скорост до 30 километра в час. По високите части на планините ще духа по-силен вятър от югозапад - до 50 км/ч.

Максимални температури - от 15 до 20 градуса, на север от планините и в района на Хасково и Ямбол - до 20, по Черноморието - до 18.

В неделя минималните температури ще бъдат от 5 до 10, по Черноморието до 8-10 градуса. През деня над страната ще има значителна облачност, като по-плътна ще е над Южна България и с превалявания в крайните югозападни и южните райони.

Късно през нощта срещу понеделник валежите ще спират и облаците ще намаляват. Вятърът от югоизток ще е до умерен със скорост до 30 километра в час.

През първите дни от новата седмица мъглите в ниските места и поречията ще са често явление, но бързо ще се разсейват и следобед ще има повече слънце.

В сряда се очакват валежи със захлаждане. Новият сняг в планините ще е от 3 до 5 см.

Други от Времето

Облачно и с превалявания днес, до 31° в Пловдив

Днес облачността ще е значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще има валежи от дъжд и гръмотевици. След обяд валежите ще спират

Почивните дни: топли, но с облаци и чести превалявания

През следващата седмица се очаква хладна вълна с дъждове и гръмотевични бури Топло, но с чести заоблачавания и превалявания ще е през почивните дни. От следващата седмица се очаква нова хладна вълна

Днес ще преобладава ясно време с ниска облачност, в Пловдив 33°

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. До полунощ на отделни места в Западна България ще превалява

Слънчево и топло време ни очаква днес, в Пловдив - до 34°

Днес отново ще бъде предимно слънчево. В следобедните и вечерните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми

Септемврийска жега, до 34° в Пловдив

Днес отново времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици

>