Сглобката се напрегна: кой в чий скут е седял, стана най-важно (Обзор)

22.02.2024 22:00
Делян Пеевски и Кирил Петков разговарят под погледа на Йордан Цонев.
Христо Иванов наруши в четвъртък мълчанието си по темите за драмите в сглобката.
Бойко Борисов остро критикува предложения от ПП-ДБ меморандум.
Депутати от ПП-ДБ в пленарната зала

Взривът, който изготвеният от ПП-ДБ меморандум за съвместно управление с ГЕРБ заложи в коалицията, неочаквано избухна леко встрани - гръмнаха отношенията между “Демократична България” и ДПС. Те бяха попарени с “мазно турско кафе” (по израза на Делян Пеевски), при това пито в мъжки скутове...

На това ниво изясняваха отношенията си лидерите на партиите от конституционното мнозинство, след като предната вечер Мария Габриел обяви отказ да подпише документа за “брак” между партньорите. Пълен мандат с ротация на всеки 9 месеца и подялба поравно на постовете в държавата, без да се излъчват партийци - това оферираха от ПП-ДБ.

Избори 2 в 1 с европейските стават логичен завършек, отвърна още в сряда Бойко Борисов, макар тогава да бе чул само “10 реда” от този меморандум. Възмутен, спрял Габриел да му чете нататък.

До четвъртък сутринта третият в сглобката - Делян Пеевски, бе в ролята на арбитър в споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ. Но вчера той зададе тона, провокиран от интервю на Христо Иванов. Разсъждавайки защо нови избори не са най-добрият изход, съпредседателят на ДБ предупреждава в него, че

нова предизборна кампания ще изведе обратно темата за ролята на ДПС

И Пеевски изригна.

Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи в моя кабинет. Делкането е, за да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам. главен прокурор Сава Петров.

Лично стоя зад думите си - Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата, заяви председателят на групата на ДПС.

Самото ДПС е напълно изключено от проекта за споразумение, но Кирил Петков обясни, че за да има движението хора в регулаторите, те трябва да бъдат издигнати от квотата на ГЕРБ.

“Да спрат приказките вече как ГЕРБ са с ДПС”, ядоса се Пеевски.

Кое е лошото на ДПС? Девет месеца Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи конституцията, и всичките ми идваха час през час, докато направим промените, които са важни за България. И ги направихме за хората. Сега ще ми казва днес в интервю за “Дневник”, че отново ще извади темата ДПС.

Коя бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство 9 месеца. Ако нас ни нямаше, нямаше да го има.

Маските трябва да паднат, Христо. Всичко свърши

Вие сте ми ясни, обърна се Пеевски към лидера на “Да, България”.

Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам, отвърна му на свой ред Иванов.

Докато ПП-ДБ се опитвали да разговарят с ГЕРБ за реформите, регулаторите и борбата с корупцията, “изведнъж г-н Пеевски се самовзривява с поредния фойерверк от безвкусни пошлости”, продължи Иванов. Той

отрече да е обсъждал имена за съдебната

власт с Пеевски И допусна, че ДПС и ГЕРБ умишлено не искат да има правила за регулаторите. Като на свой ред разказа, че Пеевски е бил съгласен на оферта, в която движението получава своя 1/3 в квотите.

Христо Иванов да спре да лъже срамно.

Да дойде тук и да ме погледне в очите

и да каже, че не са водени тези разговори, върна му отново Пеевски.

Закани се да отговаря на всичко казано от ПП-ДБ и отново ги призова “да помнят в чий скут седяха”.

“Кирил Петков много често говори глупости, но за едно нещо е прав: задкулисието вече седи на първия ред. Те сами си го извадиха днес. Христо Иванов седял в скута на Пеевски да договаря главен прокурор. На мен пък ми е интересно Бойко Борисов къде седи”, вклини се соцлидерката Корнелия Нинова.

Самият Борисов обаче не влезе в този тон. Вече се запознал с меморандума, който първо бе пратен само до Габриел.

Точно ми е като попската работа, където един поп казал: “Няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря”. В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, не ярки, експерти, коментира той. Обаче още отсега това не се спазвало от ПП-ДБ, настоя Борисов и изреди примери - депутатите Станислав Тодоров за шеф на КЕВР и Петър Петров за зам.-шеф на ДАНС, Андрей Гюров - за БНБ.

“Нито един от тези принципи не е спазен. Иначе звучи много добре и аз потвърждавам, че ние сме точно за това. Въпросът е, че така дяволът чете евангелието”, заключи той.

Увери, че

двете партии водят преговори всеки ден,

но продължавал да се разочарова от тях, защото сега пък “провалят строежа на ядрената централа”.

Да се изработи нов документ с участието на ГЕРБ, оферира пък Кирил Петков. Той призова “всички малко да се успокоят и да се върнат на масата на преговорите”.

Същата теза по-рано през деня лансира и Лена Бориславова, която бе началник на кабинета на Петков като премиер.

“Не можем да продължим с нови 9 месеца управление, без да решим проблема с регулаторите и случващото се в съдебната система след случая с убийството на Мартин Божанов. От месеци предлагаме на ГЕРБ различни варианти и много искам да видя и техните предложения” разказа тя. И индиректно отвърна на Борисов - че още в първите 10 реда на меморандума (които той разказа, че му били прочетени) е записано, че това е само предложение за преговори.

Искала да чуе визията на ГЕРБ за регулаторите, дали в тях да влизат политически лица - както стана в КС, “дали стоят зад идеята си делението да бъде 1/3 за ДПС и 1/3 за ГЕРБ”, искат ли плаващи мнозинства.

Лена Бориславова обяви, че

спорът кой да е външен министър, може да бъде решен бързо и ПП-ДБ да отстъпи,

ако се разпише документ за управлението през следващите 9 месеца.

За нови преговори призова и премиерът Николай Денков. Той бе на визита при френския президент Макрон в сряда при гръмването на скандала с меморандума. Тогава Мария Габриел отсече, че всичко си има граници и тя няма да подпише документа. Академикът още сутринта в четвъртък си поговорил с нея.

Нормално е, когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, с много емоции и усещане за безизходица. Но също така е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели, обобщи Денков.

А депутати от ПП-ДБ са обнадеждени, че страстите ще се успокоят и другата седмица партньорите ще постигнат разбирателство за ротацията.

Повечето симпатизанти на ГЕРБ били за нови парламентарни избори, които да се проведат заедно с европейските, обяви зам.-шефката на групата на ГЕРБ Деница Сачева. Тя определи меморандума като “тюрлюгювеч”, но реално даде да се разбере, че по документа ще се разговаря.

Трябва да се работи по конкретните текстове, а не да се обръща толкова голямо внимание на обновяването на съставите на регулаторите, коментира Сачева пред bTV. Тя допусна, че в преговорите за регулаторите участие ще има и ДПС, тъй като за избора на някои от тях са нужни 160 гласа.

Други от От страната и света

210-сантиметрова мистерия с подобрения рекорд на Стефка Костадинова

Сравненията между българката и украинката поставят много въпроси без отговори Изминаха повече от два месеца откакто Ярослава Магучих преодоля 210 см и така подобри с един сантиметър световния рекорд

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

>