Борисов и Пеевски: ПП-ДБ проваля строежа на нови блокове. Рибарски - не е работа на парламента с коя фирма да се преговаря

22.02.2024 12:58
Момент от работата на парламента.

Спровете за избор на строител на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" се пренесе и в пленарна зала, а в дебата се включиха председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

ПП-ДБ гласуваха против да се гледат в пленарна зала двата проекта за решения за преговори с потенциален строител, а гласовете на ГЕРБ и ДПС не стигнаха.

Единият проект за решение, внесен Делян Добрев от ГЕРБ - СДС и Станислав Атанасов от ДПС, и приет с 11 гласа "за" от енергийната комисия в сряда, задължава предприятието "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" да проведе до 15 април преговори със единствената фирма, класирана в късата листа по процедурата за избор на строител на двата блока - и това е южнокорейската "Хюндай". 

Вторият проект за решение, на депутатите от ПП-ДБ Васил Стефанов и Ивайло Мирчев, е в листата за преговори да влезе и американската компания "Бехтел".

Точно с това дописване на късата листа с американската компания взриви ГЕРБ и ДПС. То е по доклад на министъра на енергетиката Румен Радев и писмо от "Уестингхаус", в което се казва, че имат споразумения и са работили с "Бехтел" и другата американска компания, която е заявила интерес - "Флуор".

Какво се е случило? Оценителната комисия на предприятието "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" е отхвърлила 4 от 5-е компании, които са подали писма за интерес в процедурата, като неотговарящи на условията за опит, финансова стабилност и други. Отхвърлените са две китайски компании и американските "Флоур" и "Бехтел", които кандидатстват обаче с дъщерните си компании и затова са отхвърлени, освен това "Флуор" имала в 3 от исканите 5 години отрицателен финансов резултат. Работна група за управление на проекта, съставена със заповед на министър Румен Радев, обаче предлага в листата да влезе и американската "Бехтел", той като дъщерната й копания в документите е оферирала данните на фирмата си майка - като опит, финансови резултати и други. Това е и в доклада на министъра до депутатите. 

След като ПП-ДБ гласуваха против двата проекта за решение да се гледат в залата, Бойко Борисов изяви разочарованието си, защото ПП-ДБ "провалят строежа на ядрената централа. Това не е добър знак", заяви той.

Пеевски коментира, че "изявените евроатлантици провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрената централа заради Свилен Спасов, ( той е отговарял за бизнеса на "Уестингхаус" и нас до 2018 г.)". "Това е скандално", каза лидерът на групата на ДПС.

На заседанието на енергийната комисия  в сряда председателят й Делян Добрев  попита дали Свилен Спасов, който, по думите му, е влязъл в борда на "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности"  по настояване на ПП-ДБ, е казал на заседание, че най-евтино ще построят новите блокове китайците. Изпълнителният директор на фирмата Петьо Иванов заяви, че е чул такова нещо.

След отхвърляне на тези проекти за решения да се гледат в зала, депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски заяви пред журналисти, че не лобират за никого. Той поясни, че ГЕРБ и ДПС предлагат преговори с една единствена фирма, а ПП- ДБ с две, защото се създавала реална конкуренция и по-добра цена. Рибарски смята, че това решение не е от компетенцията на Народното събрание. Такива решения трябваше да се вземат от "АЕЦ „Козлодуй" - Нови мощности". "Народното събрание отново диктува решенията на изпълнителната власт и това е нещо, което трябва вече да престанем да правим", каза той. 

Ако и двете решения не бъдат приети, се връщаме на процеса, който така или иначе трябваше да протече в изпълнителната власт и в дружествата. Според него той трябва да бъде завършен с реални преговори между „Уестингхаус" и предложения за съставяне на консорциум, който да изгражда новата мощност, заяви още  той. 

За преговорите Рибарски каза, че има две решения на масата, те се обсъждат. "Но аз отново заявявам, че това отново изземва правомощията на изпълнителната власт и за пореден път Народното събрание се оказва агенция обществени поръчки", добави той.

Депутатът смята, че  крайната дума и санкцията ще е на Народното събрание при евентуално решение за изграждане. "В момента говорим за преговори, които да протекат за формиране на консорциум", каза Рибарски.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>