7 стъпки да уцелите целта за успех в кариерата

23.02.2024 05:30 Димитрана Александрова

Амбицията да стигнете Илън Мъск по богатство е добро начало, ако се казвате Марк Зукърбърг, а не Марин Захариев

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Ако ви побиват тръпки, като чуете звучната българска дума "целеполагане", значи работите в компания, където то влиза в задължителните процедури за планиране - годишно, 6-месечно, месечно, едва ли не всекидневно. Вероятно сте го намразили, защото се е превърнало до голяма степен в бюрокрация. Какво да си говорим, има я и в частните компании.

"Как се виждате след 5 години" пък е един от най-досадните въпроси при интервю за работа. Като му го
зададе някой началник, човек направо се изкушава да отвърне "Ами на вашето място се виждам".

Добре е обаче да се оттърсите от омразата и да си помислите за вашите цели в кариерата.Нали знаете мъдростта, че няма да стигнете никъде, щом не знаете накъде вървите.

Определянето на целите си е цяла наука. Много е
важно да не допуснете грешки, когато решавате към
какво се стремите. Целта трябва да е достатъчно голяма, за да ви мотивира, но и достатъчно постижима в обозрим период от време - онзи въпрос за 5-те години съвсем не е случаен.

Да надмина Илън Мъск по богатство е прекрасно намерение, ако сте Марк Зукърбърг. Ако сте Марин Захариев може би е малко висока мишена за начало.

Та първата стъпка е целта да е реалистична. Най-честата грешка според специалистите по личностно и
кариерно развитие е да си поставите твърде амбициозна задача. Цел, която е прекалено голяма и сложна за постигане, може да бъде изключително стресираща и демотивираща. В един момент тя започва да ви се вижда непостижима. Толкова огромна и толкова далечна, че ви плаши едновременно с размер и с разстояние във времето. Това ви отблъсква, кара ви да се чувствате незначителни и спирате да полагате усилия.

В примера с богатството целта може да изглежда така: искам да получа по-висок пост в работата и да имам по-високи доходи, за да сменим семейното жилище и да си купим нова кола. Вървете към тази
цел и когато се приближите до нея, я надграждайте,
съветват специалистите.

Втора типична грешка е да си поставите твърде неясна цел. "Да получа по-високи доходи" е новогодишно пожелание. "Да получа повишение" също, ако не определите точно мястото, към което се стремите. Това е необходимо, за да направите план как да постигнете целта си, а и да разбирате, че напредвате към изпълнението й. Иначе пак ще се обезсърчите.

Дори и да са ясно дефинирани, целите ви могат да
бъдат лишени от съдържание. Те трябва да са достатъчно значими, за да влязат в голямата картина на вашия живот и да задържат вниманието ви за дълго време.

"Да изкарам пари за ваканцията" е точно и ясно, но ако всичките ви цели са такива, затъвате в дребнотемие и губите стремеж за развитие.

Демотивиращо е и да си определите цел, която е неприятна. Това си е чист мазохизъм. Да знаете, че ще получите по-висок пост или по-висока заплата, като се подмазвате на шефа, означава да правите всеки
ден нещо, което ви отвращава. Какъв е смисълът да
стискате зъби и да търпите? По-добре е да изградите целта си около нещо, което обичате или поне не мразите. Може да напуснете, да отидете в друга фирма и дори да направите крачка назад като длъжност и пари. Голямата цел за пост и заплата си остава същата, но преди нея си поставяте друга - промяна, която ще направи постигането й по-приятно. Да, вероятно ще стане по-бавно, но и с по-малко психически поражения.

Непродуктивно е да правите нещо, което не ви харесва в името на някаква цел. Опитът сочи, че този подход почти винаги води до провал, защото в крайна сметка преставате да изпитвате удоволствие от работата си.

Често срещана грешка е и да объркате цел и мечта. Идеята да станете началник е романтика, в която може да потънете. Всеки ден си мислите как ще ръководите екипа, какви нареждания ще дадете, какви решения ще вземете. Тези мисли най-често са свързани с конкретни ситуации и не водят към целта. Т.е. вие си представяте как бихте постъпили, ако бяхте началник, а не как да постъпите, за да станете. Вероятно не предприемате и действия в тази посока, защото сте попаднали в капан - изживявате се като шеф в главата си. Просто слезте от облаците и направете стратегия. Точно тя е разликата между мечта и цел.

Проучването, стратегията, тактиката, конкретният план и действието са задължителни за онова нещо, което се нарича цел. Пълната импровизация работи само във филмите. В реалния живот да разчитате на нея е стъпка към неуспех. Като не знаете как ще изпълнявате целта си, вие се чувствате неуверени, изнервяте се и накрая вероятно я изоставяте.

В нито един момент не трябва да забравяте защо
сте си поставили тази цел. Ако не сте допуснали грешки при определянето й, отговорът е, че тя ще ви
направи по-щастливи и ще осмисли онова, което вършите 8 часа 5 дни в седмицата. А това си струва всички усилия.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

Топ 10 на навиците, с които отблъсквате в работата, без да се усетите

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>