Пълна промяна в Нова тв - Дирк Геркенс, управлявал през 2021-а, сменя сегашния шеф Стефана Здравкова

21.02.2024 22:38 Паола Хюсеин
Дирк Геркенс
Стефана Здравкова
Илия Дафов

Тръгва си и директорът на новините Илия Дафов

Две години след като напусна поста главен изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг груп", Дирк Геркенс се връща на същата позиция.

Пълна промяна настъпи в ръководството на Нова тв днес, след като Стефана Здравкова, настоящият главен изпълнителен директор на медийната компания, бе сменена от Дирк Геркенс с решение на собственика "Юнайтед медия" - медийното подразделение на международната компания "Юнайтед груп". Заедно с нея си тръгва и директорът на новините и актуалните предавания Илия Дафов, научи "24 часа".

Геркенс беше на най-високата позиция в "Нова" от 22 януари 2021 г. до 13 май 2022 г., след което неговото място бе заето от Стефана Здравкова.
С официално прессъобщение обаче не "Нова Броудкастинг груп", а собственикът "Юнайтед медия" извести медиите у нас, че от 21 февруари той отново поема ръководството .

"Като член на управителния съвет и директор "Програми, продукция и рекламни продажби" на "Юнайтед медия" Геркенс встъпва в новата длъжност с 25 години опит в телевизионната индустрия", обявиха от компанията.

От изявлението не става ясно каква е причината за рокадата, макар че от няколко седмици в нюзрума на телевизията се говори, че се очакват промени.
Близки до Здравкова разказват, че двамата с Дафов спешно и

изненадващо са били помолени да напуснат
сградата,

като са имали едва ли не минути.

Източници от мениджмънта на "Нова" обясняват обаче, че при подобни смени в ръководството било нормално веднага да се отнема достъпът до сградата и помещенията на телевизията.

Твърди се, че решението за смяната е на най-висшия ешелон в "Юнайтед груп". Не е ясно дали то е свързано с резултати на групата, с нарушена професионална атмосфера в "Нова" или покрай битките за сателитния оператор "Булсатком", който "Юнайтед груп" има желание да придобие.

За разлика от други подобни смени на Здравкова не са предложили друг пост в компанията. Единственото, което Александра Суботич, изпълнителен директор на "Юнайтед медия", заявява, е: "С увереност смятам, че Дирк ще гарантира успешното продължаване на дейността на "Нова Броудкастинг груп" като опитен медиен експерт с ценни познания за българския пазар. Благодарим на Стефана за нейната работа". Преди "Нова" Здравкова е изпълнителен директор на "Нетинфо" от юни 2019 г. до май 2022 г.
Преди да се присъедини към "Юнайтед медия", Дирк Геркенс е главен изпълнителен директор на RTL Klub и TV2 в Унгария. Активно участва в интеграцията на "Нова Броудкастинг груп" след придобиването от "Юнайтед груп" през 2020 г., като съчетава ръководната си роля в "Юнайтед медия" с позицията на изпълнителен директор на "Нова".

С работата си Геркенс често влиза в класациите за най-влиятелни личности

в унгарската медийна индустрия. Има над 25 години опит в големи тв компании в страни като Люксембург, Полша, Унгария. Той е учил журналистика и финанси в Белгия и е завършил магистратура в един от най-старите и престижни университети в бизнес областта в Испания.

Когато за първи път поема "Нова" през 2021 г., той е въодушевен не толкова от поста си, колкото от медийната група. "За първи път поемам управлението на компания с подобно качество – както по отношение на финансите, така и по отношение на хората. Целта ми е да продължа фантастичната история на успеха на "Нова Броудкастинг груп" и да се опитам да допринеса с опита си в някои области, но съм сигурен, че това ще е и възможност за мен да се уча от страхотните си колеги", казва той в първото си интервю за българска медия, което даде на "24 часа".

Тогава обясни, че силно вярва в големи събитийни предавания през уикенда, както и в риалити предавания като "Игри на волята" или Hell's Kitchen. Обеща, че "Нова Броудкастинг груп" ще продължи да бъде сред най-големите продуценти на български сериали. Искаше да превърне NOVA NEWS в N1 – 24-часов новинарски канал в сътрудничество със Си Ен Ен.

А причината да се присъедини към "Юнайтед груп" обяснява с личните отношения, които има с ключови хора в компанията, както и с предприемаческата им култура. "В сравнение с предишния ми опит процесите на вземане на решения са изключително бързи, а темпото на разрастване е невероятно. Не познавам друга TMT (технологична, медийна и телекомуникационна - б.а.) компания, разраснала се толкова много на няколко пазара за такъв кратък период от време", казва Дирк Геркенс.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>