Условна присъда за банкова служителка, присвоила 440 000 лв. преди 9 години във Варна

21.02.2024 16:23 Надежда Алексиева

38-годишната Милена В. е призната за виновна от Варненския окръжен съд за присвояване на 440 000 лева от банката, в която работила като специалист обслужване на клиенти.

Жената имала 7 годишен стаж в банката в един от клоновете и́ във Варна. Работила на касово гише и боравела с парични суми в лева и валута.

Предвид длъжността си, приготвяла и изпращала така наречените „ценни пратки", съдържащи парични суми до Централното управление на банката в София.

Периодично в банковия филиал се извършвали ревизии на касите от комисия. Проверките обаче не следвали стриктно разписаните правила, а процедурата се провеждала формално.

Знаейки това, Милена В. решила да присвои сума в евро, заради по-високия номинал на купюрите им в сравнение с тези в лева. За да не бъде уличена решила да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти за обмен на валута с фалшиви документи.

По този начин успяла за три месеца - в периода 25 март - 22 юни 2015 г. да присвои 180 000 евро, с равностойност 352 620 лева и 87 380 в лева.

За това престъпление, Варненският окръжен съд наложи наказание на Милена В. „лишаване от свобода" за срок от 3 година, като изпълнението на наказанието е отложено с 5-годишен изпитателен срок, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

Жената беше призната за виновна и за съставянето на неистински документи, за което съдът и́ наложи пробационни мерки за срок от една година – „Задължителна регистрация по настоящ адрес" и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител".

Присъдата подлежи на обжалване или протест.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>