Сигнал: Старци са на произвола в частен дом на бивш общинар в Пловдив. Социални: Няма нарушения (снимки)

20.02.2024 16:45 Петър Парапанов
При нас стаите са като в хотел, атакува ме конкуренция, заяви собственикът Еньо Петров.
Стаите са с по две легла и хубави матраци. Навсякъде е чисто.
Така изглежда от вън дома за стари хора на Еньо Петров.
На всеки етаж има обща баня и тоалетна, разделена на мъжка и женска.
Стаята за отдих, където събират и си общуват обитателите.
Заведението разполага и с болнични легла.
Банята на един от етажите.
Тоалетните са чисти.
Навсякъде настилката с мрамор и теракота, а мебелите са в стил рококо.

3-етажна реновирана сграда, разположена на улицата с романтично име "Прохлада" в пловдивския квартал "Столипиново". Мястото е тихо, стига се до него по павиран път. Имотът е опасан с ажурна ограда и само надписът показва, че това е дом за възрастни.

Масивна дървена врата се отваря и пред теб се показват мраморна настилка и лъскав асансьор, който отвежда до горните два етажа.

Това е частният старчески дом на бившия общински съветник от ДПС в Пловдив Еньо Петров. Социалното заведение функционира от 12 декември 2022 година.

"Това място е опасно за обществото и за всеки човек, решил да настани близките си там. В заведението няма никакви медицински специалисти. Хората са оставени на произвола на съдбата и на една възрастна санитарка, която е там 24 часа и изпълнява функциите на всичко в едно", твърди в сигнала си до медиите Гергана Генчева, без да посочва телефона си за обратна връзка. Тя описва и други нередности, като липсата на санитарен възел към всяка стая, храна, която се доставя от външна фирма и била крайно недостатъчна. Според нея повечето от служителите нямали и здравни книжки. Твърди, че лежащо болните тънели в собствените се екскременти, а при постъпване не се попълвала надлежната документация.

Млад репортер на "24 часа" първоначално се внедри в дома като се представи за човек, който иска да настани там своята баба. 

Посреща го любезно служителка на име Таня Пощракова, която изглежда на около 60 години. "Разкажете повече за вашата баба, страда ли от психични заболявания, трудноподвижна ли е", пита го тя .

"Не е на легло, но върви трудно и е хипертоничка", отвръща потенциалният клиент. След тези думи служителката пояснява, че при настаняване трябва да се представят всички епикризи. И повежда "внукът" по стаите.

Отваря една с две легла, която изглежда като хотелска - чиста, добре обзаведена, с луксозни матраци и ново спално бельо. В нея има голям гардероб, маса с два стола и мивка. "При нужда поставяме и болнично легло", уточни служителката.

Санитарният възел действително е един на всеки етаж, разделен на две помещения за мъже и жени. Изпълнението там също е луксозно, разполагат дори с бидета.

В този момент се засича в коридора с обитателка на дома - възрастна жена на около 70 г. Тя прегръща Пощракова, като й благодари за грижите. Трудно е да се прецени дали това е постановка като за пред потенциален нов клиент. Но друга възрастна жена, също настанена в заведението, обяснява, че идвала от друг дом и тук се чувствала много по-добре. "Грижат се хората, храната е достатъчно, дават ни навреме и лекарствата", казва тя.

Служителката показва стаята за отдих, където се събират всички обитатели, които могат да се движат. Помещението е с мека мебел, килим, голям телевизор, маси и столове.

Обясняват, че таксата е 1200 лева на месец. "Но след плащането, ако възрастният откаже да остане, сумата не се възстановява", пояснява самият собственик Еньо Петров, който се появява за кратко. 

Прави впечатление, че домът разполага с голям двор, в който възрастните хора се извеждат при хубаво време под наблюдението на служител.  Осигурена е рампа за инвалидни колички. Навсякъде е чисто, стените са боядисани в бяло, а по тях са окачени картини. 

Капацитетът на дома е 86 души, но към момента обитателите са около 15.  "Осигурен е кетъринг, храната се носи всеки ден, а менюто е богато и е съобразено с предпочитанията на нашите посетители", уверява Петров.

„Стараем се хората  да не се чувстват самотни. Често ги събираме по двойки в стаите спрямо интересите им. Ето тук си другаруват двама бивши учители. Единият е математик, а другият – биолог. Много си паснаха, говорят си, припомнят си спомени от активните години", разказва Пощракова. Самият собственик пък се обръща към обитателите с  "майко" и "татко" - типично по мюсюлмански, каквато вяра  той изповядва.

След визитата на потенциалния клиент, който търси място за баба си, "24 часа" официално потърси Еньо Петров за коментар по сигнала на Гергана Генчева.

"Сами преценете дали това, което се твърди, отговоря на истината. Стаите при нас са като в хотел", повтори той. И предложи на медията ни видеобиколка на дома през телефона си. Действително мястото е чисто и подредено.

"Сградата беше в много лошо състояние. Играх на търг за нея и я придобих. Реших да я трансформирам в магазин за мебели, но се оказа, че стените на всяка стая са носещи и не могат да се премахнат. Тогава прецених, че може да се трансформира в дом за възрастни, тъй като има голямо търсене на такива услуги", обясни Петров, който беше съветник преди 20 години, а след това за кратко и зам.-директор на общинското предприятие "Градини и паркове".   

Според него зад сигнала най-вероятно стои удар на конкуренция или на бивш служител. "Не зная коя е Гергана Генчева, всеки може да си направи един мейл и да пуска сигнали. Търсих в интернет, но никъде не открих такъв човек. Погледнете книгата за отзиви - само похвали има за нас", каза Петров. Твърди, че в момента бил на загуба, тъй като е запълнена малка част от капацитета на дома, а в същото време плащал заплати на персонала, който наброявал 9 души. Имало медицинска сестра, лекар, санитарки и управител.

Репортерска проверка показа, че в дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив не са подавани сигнали за нарушения в това заведение.

"Досега три пъти сме проверявали този дом и не са установени нередности", отговориха ни от Агенцията за качеството на социалните услуги, които контролират такъв тип дейности. Оттам допълниха, че са получили в петък поредния сигнал и ще извършат нова инспекция.                                                                                                                                                                                                                                                   

Други от От Пловдив

Столипиновци са европейци на Запад, но у нас я карат постарому

С парите от Германия, Франция и Англия ремонтират и купуват жилища, злато и скъпи коли В чужбина пращат децата на училище, за да не загубят благата си

Пазарите в Пловдив стават смесени търговски зони с магазини и заведения

Клиентите искат всичко да си купят от едно място, обяснява шефът на “Общински пазари” Димитър Караилиев Пазарите в Пловдив ще се развият като зони за търговия на всякакви храни – не само плодове и

Деца се втурнаха към Стария град да учат занаяти и изкуства (Снимки)

Екскурзоводи от общинския институт открехват бъдещи гидове как да съпровождат президенти и кралски особи Я, колко хлапета по калдъръма на Стария Пловдив

С 9 млн. лева кино "Космос" в Пловдив от руина става културен център, ето как (Снимки)

За пловдивчани ще е радост да видят някогашната емблематична сграда изпълнена с живот С още един културен център от най-модерен тип ще се сдобие Пловдив, като преустрои бившето кино „Космос"

Сватби и концерти пълнят обновената Градска градина в Пловдив

5 млн. лева я преобразиха и сега е любимо място за деца, млади и възрастни Младоженци се вричат във вечна вярност, деца се плискат в горещините под фонтаните, възрастни четат книги под дебелите сенки

>