За първи път избраха българка за член-кореспондент на археологическия институт на САЩ

19.02.2024 19:09
Гл. ас. д-р Петранка Неделчева. Снимка: НИМ

Петранка Неделчева от Националния исторически музей (НИМ) е първата българка, избрана за член-кореспондент на Американския археологически институт. Преди дни е обявено, че е в списъка на „изтъкнати учени, които са постигнали признати постижения в някои от областите на археологията или в изкуствата и науките, свързани с нея, включително в областта на образованието, консервацията и музеите", разказа тя пред БТА.

Кандидатурата на Неделчева е издигната от нейни американски колеги. След това „неанонимна комисия" от американския археологически институт разглежда предложените имена от цял свят и преценява кой да бъде удостоен с това звание, каза тя.

Неделчева е първата българска жена, включена в списъка на член-кореспондентите на Американския археологически институт. Преди нея през годините комисията е избирала още двама българи - д-р Никола Теодосиев и д-р Драгомир Гърбов.

За пътя си до престижното звание д-р Петранка Неделчева разказва, че две години била постдокторант в музея в Чикаго. През това време си сътрудничи с колеги, които работят на Балканите и имат експедиции. „Занимавам се с каменни индустрии от праисторията и съм в много тесен контакт и досега с тези колеги. Работим заедно по такива археологически проекти", отбеляза тя.

„Освен това, България участва в една много голяма изложба, която ние превеждаме - „Първите владетели на Европа", но на английски името е First Kings of Europe, за да могат да привлекат американската публика", разказва още Неделчева.

В експозицията Националния исторически музей се включва със знакови артефакти. „Участваме с доста предмети. Бих казала, че сме нещо като „черешката на тортата". Изложбата завършваше точно с тези предмети", разказва тя. Гл. ас. д-р Петранка Неделчева дълги години работила и по този проект с американските си колеги. Изложбата е приключила точно преди две седмици в Чикаго и сега пътува за Канада, където се очаква да бъде открита през април и да бъде представена и на канадската публика.

В момента д-р Неделчева има доста проекти, които са в Турция, Гърция, Кавказ. Продължава да работи по тях и се надява с колегата й проф. Иван Гацов да довършат книга, която е свързана с каменни индустрии при Долния Дунав, работят на един обект в Румъния. „Продължавам да работя по бъдещите си и текущи проекти, които имам", каза тя.

Гл. ас. д-р Петранка Неделчева е ръководител на отдел „Експозиционна и международна дейност" в НИМ и дългогодишен преподавател в департамент „Археология" в Нов български университет, специалист е в областта на праисторията. През годините тя участва в множество международни археологически проекти като Троя, Ефес, Коринт, Самотраки.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>