130 кг марихуана са хванати край Пловдив, карал ги осъждан македонец (Снимки)

15.02.2024 15:10 Никола Михайлов
Зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева и шефът на полицията ст. комисар Георги Чергов.
Стоката била прибрана в 24 кашона. Снимка: МВР
Пликовете с откритата марихуана. Снимка: МВР

Задържани са двама, грозят ги до 15 г. затвор и глоба между 20 и 100 хил. лева

Стоката пътувала от Западна Европа към Турция, защото там цените били по-високи

47-годишен осъждан гражданин на Северна Македония е бил хванат на магистрала "Тракия" край Пловдив, докато превозва около 130 килограма марихуана.

Това съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева. Като съучастник на македонеца е бил задържан 43-годишен българин в София.

До операцията се стигнало, след като вчера в ДАНС постъпила информация, че неизвестно количество наркотици ще бъде прекарано през България за Турция. Щом разследващите установили превозното средство, което ще се използва за трафика, организирали спирането му.

"На 125 км автомобилът е спрян и изведен от магистралата. В хода на проверката е установено, че превозното средство е натоварено с 24 кашона с полиетиленови вакумирани пакети с тревиста маса", заяви шефът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов. Македонецът, който бил сам в автомобила, първо опитал да обясни, че пренася обувки. После сменил версията и казал, че не знае какво кара.

Полицаи проверили ТИР в София по информация, че от него стоката е била натоварена в лекотоварния автомобил. Дрога не била открита, но задържали българина. Служители на ГДБОП претърсили дома му.

Двамата все още са задържани само за 24 ч., предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Предишната присъда на македонеца е от 2017-а. Бил хванат на ГКПП "Златарево" и получил 4 г. затвор, но е освободен предсрочно след 2.

По информация на разследващите марихуаната е пътувала от Западна Европа за Турция. Пазарът в съседката ни бил привлекателен, тъй като цените за този вид наркотик били много високи. Докато не бъде готова експертизата на иззетото, няма да бъде ясна общата му стойност.

За престъплението двамата задържани са заплашени от 5 до 15 г. затвор и глоба между 20 и 100 хиляди лева. Колата, изпозлвана за трафика, е иззета. 

Други от От Пловдив

Два курбана дава ГЕРБ утре в районите "Южен" и "Източен" в Пловдив

На 19 октомври, събота, когато православната църква почита паметта на българския небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, структурите на ГЕРБ ще дадат два курбана за здраве и

18 народни танца в подкрепа на № 18 тази вечер в парк „Белите брези" в Пловдив

Празник на българското хоро ще се проведе днес, 18 октомври,  от 18 часа в парк "Белите брези" в пловдивския район "Южен". Организатори са районната организация на ГЕРБ и народният представител проф

Блъснаха пешеходка на бул. "Северен" в Пловдив, задръстването е голямо (Обновена)

Пешеходка е била блъсната на пловдивския бул. "Северен". Инцидентът е станал около 7,30 часа тази сутрин близо до кръговото кръстовище при моста на Адата

Кметът Димитров и депутатът Георгиев изпълниха задача на Борисов за Пловдив

Министерството на културата е дало картбланш за разкритата археология под Бетонния мост и така жп линиите могат да бъдат прокарани. Това става ясно от прессъобщение на кандидат–депутатите на ГЕРБ

Пловдивчани заравят тайно на лунна светлина умрелите си домашни любимци (Снимки)

Гробището за кучета и котки беше затворено през 2016 г., не можело да е до мъртви хора Направих нарушение, писаната Меги лежи в двора на бащината ми къща в Скутаре

>