До 5 млн. лв. глоба за онлайн платформа, застрашила изборите с анонимни профили (Обзор)

13.02.2024 18:27 Павлета Давидова
Божидар Божанов ще събира мненията по предложения законопроект

През Закона за електронните съобщения ПП-ДБ ще борят "фермите за тролове" и фалшивите реклами за лекарства

Промени в Закона за електронните съобщения предлагат от ПП-ДБ в битка срещу дезинформацията като основната им цел е борба с т.нар. "ферми за тролове" и фалшиви търговски реклами. С преходните и заключителните разпоредби на обаче се правят корекции обаче в още няколко закона, сред които този за електронната търговия, за ДАНС и Изборния кодекс.

Министърът на електронното управление ще трябва да публикува ежегодно доклад за системните рискове от онлайн дезинформацията и мерките за нейното ограничаване.

Големите онлайн платформи и търсачки няма да могат да налагат използването на браузър, различен от браузъра по подразбиране на потребителя. Ако онлайн доставчик на рекламна услуга наруши закона 10 пъти и не преприеме действия, КЗП ще спре достъпа до услугата за срок до 30 дни.

В Изборния кодекс пък се допълва члена за забрана на анонимни информации. "Много големите онлайн платформи, използващи системи за препоръчване на съдържание, са длъжни да прилагат мерки за идентифициране на висок риск от наличие на координирани групи от неавтентични потребителски профили", настояват от ПП-ДБ.

Въвежда се определение за "неавтентичен потребителски профил" - не е на реално съществуващо лице (не важи за пародийни профили или такива с артистични псевдоними), регистриран е или се управлява чрез автоматизириани средства или "публикува съдържание в резултат на разпореждане на трето лице срещу заплащане или като част от трудово правооношение, с изключение на случаите на предоставяне на услуги".

Онлайн платфоримите трябва да следят и да наказват според съответните евродирективиза чужди профилни снимки и необичайно бързо увеличение на приятелския кръг или влизане в много групи накуп веднага след първоначалната регистрация. Предвидено е "идентифициране на групи от потребители, които координирано подават сигнали срещу съдържание в платформата и групи от потребители". Проверки ще има за потребители, които координирано публикуват едно и също съдържание от новосъздадени страници или пък такива с адреси, сходни на вече популярни такива.

ДАНС ще следи дали социалните мрежи действат срещу троловете, от стратегическа важност ще са платформите с повече от 2 млн. български потребители. Онлайн операторите, застрашили изборния процес, ще бъдат глобявани с между 50 хил. лв. и 5 млн. лв.

Анонс за предстоящите регулации направи и правителството като първи бе военният министър Тодор Тагарев. В края на миналата година обяви, че разпространението на дезинформация и пропаганда е основен елемент от хибридната война на Кремъл срещу държавите в нашия регион и нас и поиска рестрикции. За законодателни промени в тази насока след това намекна и премиерът акад. Николай Денков.

ПП-ДБ са разписали и глоби за лица, които използват без разрешение имената на специалисти за реклама на хранителни добавки. Първата глоба е от 1000 до 2000 лв. или имуществена санкция от 2000 до 4000 лв., при второ - от 4000 до 15 хил. лв. Ако има повече от 10 сигнала за година, достъпът до сайта ще бъде спрян до 30 дни.

За събирането на становища по законопроекта отговаря депутатът и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

От коалицията уверява, че измененията няма да доведат до ограничаване на свободата на изразяване. Според тях мерките не са насочени към конкретно съдържание, качвано в интернет, а към механизмите за неговото разпространение. Няма да има общо наблюдение на съдържанието в интернет, уверяват те.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>