ОПЕК очаква растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 г.

13.02.2024 17:45
ОПЕК се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол СНИМКА: Pixabay

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 г. Тя повишава очакванията си за икономическия растеж през двете години, предаде Ройтерс. Според картела има допълнителен потенциал за повишение.

ОПЕК обяви в месечния си доклад, че търсенето на петрол на глобално ниво ще нарасне с 2,25 милиона барела на ден през 2024 г. и с 1,85 милиона барела на ден през 2025 г. И двете прогнози остават същите като миналия месец.

По-нататъшен тласък на икономическия растеж би могъл да увеличи търсенето на петрол. Прогнозата на ОПЕК за 2024 г. вече е по-висока от тази на Международната агенция за енергията (МАЕ), въпреки че ОПЕК и партньорите му (ОПЕК+) остават с намалено производство, за да подкрепят пазара.

ОПЕК обяви, че очаква положителната тенденция за икономически растеж да продължи и през първата половина на 2024 г. и повиши прогнозите си за икономически растеж за 2024 и 2025 г. с 0,1 процентни пункта.

Глобалният икономически растеж остава силен се посочва в доклада на ОПЕК. Има предпоставки за по-нататъшно повишение във всички големи икономики в ОПЕК и извън него.

Конфликтът в Близкия изток и прекъсванията по веригите за доставки подпомагат цените на петрола, въпреки че продължаващите опасения за високите лихви оказват влиянието си. Суровият петрол от сорта Брент се търгуваше днес за около 82 долара на барел, което е увеличение с 0,5 на сто, предава БТА. 

За тази година очакванията на ОПЕК за растежа на търсенето на петрол надвишават прогнозата на МАЕ за 1,24 милиона барела дневно. Базираната в Париж организация, която представлява индустриализираните страни, ще актуализира прогнозата си в четвъртък.

Според доклада на ОПЕК производството на петрол се е свило с 350 000 барела дневно през януари, след като новият кръг съкращения на страните от ОПЕК+ за първото тримесечие е влязло в сила.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>