Война между директорка и родители в 43 ОУ, атакуват се пред главния прокурор, МОН, ВСС, ГДНП, омбудсмана

13.02.2024 17:09 Ана Михова
Директорката Снежина Георгиева

СГП я разследва след проверка на АДФИ

Учители пък се готвят да четат отворено писмо на родителска среща, друго било залепено на входната врата   

Голямо напрежение цари в столичното 43 основно училище "Христо Смирненски" между директорката и родители.  То е стигнало такъв градус, че в него се замесват не само учителите и родителите, но и институции като ГДНП, СДВР, ВСС, Министерствата на образованието и на правосъдието,  главния прокурор, омбудсмана, 3 РУП в София, Агенцията за закрила на детето, Софийския районен съд (СРС), РУО София-град. Всички те са сезирани със жалби.  

В същото време Софийската градска прокуратура разследва директорката заради девет неизгодни договора, сключени с фирмата за видеонаблюдение, научи "24 часа". Според обвинението Снежина Георгиева нарушила служебните си задължения,  като от началото на януари 2021 до май 2023 г. е сключила договорите с фирма "Велчев груп" ЕООД, но и не е контролирала тяхното изпълнение. 

Делото е образувано след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е била през лятото на миналата година. Тя ревизирала 11 договора за изграждане на видеонаблюдение в периода от 2016 до 2023 г., като при 10 от тях са установени нарушения - в сключените договори липсвал подпис на лицето, отговорно за счетоводните записвания в проверяваната организация. Не бил спазен принципът на двойния подпис. Това е изводът на АДФИ, който е публикуван на тяхната интернет страница. След като получават доклада, в СГП образуват досъдебното производство. По делото са разпитани и свидетели. 

"24 часа" потърси Снежина Георгиева, но тя отказа коментар. 

Оказва се обаче, че това съвсем не е най-съществения проблем в училището, което родители описват като "спокойно квартално до преди време".  

Поредна проява на напрежението, което вече направо е война, е отворено писмо на учители,  което трябвало да бъде прочетено на родителска среща. Родители са възмутени, защото целта на родителската среща била да се информират за децата си, а не да им се четат писма в защита на директорката.

Друго отворено писмо, пак от учители, дълго време било залепено на входа на училището. В него се говорило, че директорката е атакувана от родители.

Последното отворено писмо, с което "24 часа" разполага, е трябвало да бъде прочетено на родителската среща във вторник вечерта. Там се твърди, че обвиненията срещу директорката били, защото "трима родители" "имали претенции" и искали да "прикрият действията на своите деца срещу други деца и учители".  Не става ясно обаче какви са "прегрешенията" на децата.

"Училището е основно, децата, които се обучават до 7 клас, тоест не са на такава възраст, че да правят кой знае какви нередни неща. Практиката обаче е невинна детска беля, типична за тази възраст, да се драматизира", обясни родител.

Друга случка, за която родителите вече са уведомили РУО-София, била от 19 януари тази година. Тогава учителка припаднала, защото била принуждавана да подпише документи срещу дете от семейство, което води дело срещу решения на директорката. Преподавателката не издържала на психическия тормоз, припаднала и била повикана линейка. А децата лудеели по коридорите, твърдят родителите в своя сигнал. 

До момента не е ясно какви действия са предприели институции в сферата на образованието, които трябва да защитават интересите на децата и да не допускат те да се превръщат в разменна монета.   

"24 часа" ще продължи да следи конфликта и е готов да предостави думата на всеки, който се чувства замесен или потърпевш в тази ситуация, която е най-неприятна за децата.  

 

      

  

Други от От страната и света

Православен календар за 18 октомври, много именици празнуват

Св. ап. и ев. Лука. Св. вмчца Злата Мъгленска Много българи с красиви имена празнуват днес. Те носят името на светицата Злата Мъгленска, живяла по време на турското робство в Мъгленската епархия

Само в "24 часа" на 18 октомври - Опасна морска бактерия вече и у нас - фатална е за 50% от болните

Само в "24 часа" на 18 октомври четете:  - София свети в червено на пет места и вече не само в час пик - причини и решения за задръстванията в столицата  - Какво помита майчиния инстинкт след раждане

Диагноза: Професионална анхедония. Симптоми и конкретни стъпки да се измъкнете

Ако не изпивате капка удоволствие от работата си, рискувате да съсипете и личния си живот. Сменете я "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Bg-alert работи, тестът изключен фабрично от настройките на смартфона (Обзор)

Тестовете на Bg-Alert са изключени фабрично от настройките на повечето смартфони. Затова почти никой не получи известие на 17 октомври, когато пожарната имаше проби на системата за ранно

София свети в червено поне на пет места и вече не само в час пик (Обзор)

Колите в столицата станаха 800 хил., а улиците ѝ не са строени за толкова, напомня кметът Весил Терзиев  Губим 5 млн. на ден заради задръстванията и дишаме 2,5 пъти по-мръсен въздух

>