73% от глобите за скорост са връчени, събрани са рекордните 105 млн. лева (Инфографика)

13.02.2024 16:16 Димитър Мартинов
Вътрешният министър Калин Стоянов и шефът на Пътна полиция Димитър Мичев гледат една от новите камери.

От месец санкциите могат да се плащат и електронно, без да са стигнали до нарушителите

73% от всички глоби за скорост в последните 3 години вече са връчени на нарушителите. Това става ясно от данните на Пътна полиция, предоставени на “24 часа”.

До средата на 2022 г. бяха връчени само 42% от санкциите за скорост. В последните месеци обаче в издирването на нарушителите се включиха и кварталните полицаи, които работят и през уикенда с таблети в ръка.

Така шофьорите получават санкциите си не само след като бъдат спрени за проверка на пътя или при нужда от административна услуга на МВР. От месец те дори могат да ги платят електронно, без да са им връчени.

След нововъведението от 1 130 768 издадени електронни фиша за скорост през 2021 г. връчените са 930 320, или 82%. (Виж графиката.) 851 336 са получените от шофьорите глоби за скорост през 2022 г. МВР още издирва 245 598 водачи.

Най-много заснети има през 2023 г. - 1 495 551. Причината е, че с встъпването си на поста вътрешният министър Калин Стоянов нареди постоянна акция за контрол на скоростта. 63% (943 721 случая) от нарушителите през 2023 г. вече са получили фишовете си. От Пътна полиция са оптимисти, че до края на 2024 г. процентът ще нарасне до 75.

Така за 3 години връчените глоби за скорост са 2 725 377 от 3 723 253 заснети. В суми за 2022-а в сметките на МВР , Фонда за пътна безопасност и НАП от фишове за скорост са постъпили 71 млн. лв. През 2023 година има ръст с 48,1% до 105 млн. лв., което се дължи на въведената от министър Стоянов система, която известява шофьорите за глоби чрез вайбър, есемес и по мейла. В нея са включени и стари задължения. За сравнение - през 2020 г. за пръв път платените минаха 100 млн. лева, но в тях влизаха не само глобите за скорост, а и всички други - например за преминаване на червено или шофиране без колан.

Платените глоби за скорост през последните 2 г. не отчитат през коя година са били наложени. В тях не попадат и някои случаи на вече погасени санкции.

Това са казусите, при които шофьори са платили глобите си, но не са записали номера на фиша, с който са санкционирани.

Така те се водят непогасени. В такива случаи шофьорът трябва да отиде с платежните си нареждания в орган на МВР, където ще свържат парите със санкциите.

Имало дори водач, който платил 7 глоби за скорост, без да въведе нито един номер на фиш. След като от НАП го потърсили, се свързал с МВР и разбрал за грешката си. Оттам бързо оправили недоразумението.

За януари т.г. пък са платени 7 млн. лв. глоби, но за всички видове нарушения. Това е с 3 млн. повече от същия период на м.г., каза вътрешният министър Калин Стоянов. Очаква се глобите за скорост драстично да се увеличат с купуването на нови камери. Първите 20 вече са “на въоръжение” в областните дирекции в цялата страна (виж долу).

Има и поръчка за още 273 снимачки. Сега Пътна полиция разполага с 299 с новите 20. Освен тях има 147 мобилни, които се поставят в патрулките, 103 триноги, които могат да се местят навсякъде чрез поставките си на 3 крачета, както и 29 стационарни камери.

Министър Калин Стоянов: Нови камери с изкуствен интелект пращат фишовете в МВР без намеса на полицаи

Те ще снимат и в двете платна за движение

20 нови камери с изкуствен интелект ще ловят любителите на високи скорости в страната. Те ще снимат в двете платна и ще изпращат веднага санкцията в Единния център за обработка на нарушенията, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в понеделник. За сравнение, при другите камери полицай сваля на флашка заснетите превишения и прави справка по регистрацията на колата, след което подава данните.

Новите камери са от типа “тринога” и могат да се местят. Те ще са за 19 областни дирекции и са само част от голяма поръчка, с която ще бъдат придобити още 273, обясни Стоянов. Повечето областни дирекции ще имат по едно от тези устройства, а две ще бъдат пратени в Плевен. Там има по-голям проблем с превишението на скоростта.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D радари и камери с висока разделителна способност и са оборудвани с вграден изкуствен интелект.

Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия по широки булеварди с по няколко ленти.

Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност. Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до три ленти, без значение на посоката на движение. Системата идентифицира вида на превозното средство - леко или товарно, както и неговия клас. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за обработка на нарушенията посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш.

Устройствата са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Освен това вече са обучени служители - по двама от дирекция, за работа с камерата и системата за обслужването ѝ.

Целта на новозакупените технически средства е част от новата проектна инициатива на Министерството на вътрешните работи, насочена към намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>