Грипната епидемия в Добричка област се удължава до 16 февруари

13.02.2024 12:51 Дияна Райнова
Грипната епидемия в Добричко се удължава до 16 февруари. СНИМКА: АРХИВ

Грипната епидемия в Добричка област, която беше обявена от 5 до 12 февруари, се удължава до 16 февруари. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Добрич срокът на действие на въведените временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич е удължен за периода от 13 до 16 февруари, включително. Заповедта е съгласувана с главния държавен здравен инспектор.

Няма промяна в разпоредените противоепидемични мерки. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (изключения се допускат само за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Остава в действие провеждането на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете и. не се допускат до работа заболели лица от персонала.

В детските заведения и училищата да се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията.

През шестата седмица на 2024год. – 5-11 февруари, в град. Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ - 214,38% на 10 000 душио (155 заболели) при заболяемост 190,87% на 10 000 души през предходната седмица (138 заболели).

В три от възрастовите групи заболяемостта нараства значително - 5-14 години, 15-29 години и над 65 години.

По данни на медицинските специалисти е увеличено търсенето на медицинска помощ в Центъра за спешна мединска помощ, сентинелно набюдаваните практики, в специализираните кабинети по детски и вътрешни болести в ДКЦ-тата в град Добрич и в трите болници в областта.

По данни на Ретионалното управаление на образованието от учебни занятия отсъстват средно 8% от учениците в областта. Не се предвижда въвеждане на грипна ваканция или на дистанционно обучение.

На 12 февруари е проведено трето заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ. След анализ на епидемичната ситуация, Областният оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ взе решение за удължаването на срока, за който е обявена грипната епидемия в област Добрич, за периода от 13. до 16 февруари. включително, като не се променят въведените временни противоепидемични мерки на територията на областта.

Други от От страната и света

Пожар гори край НДК

Пожар гори край Националния дворец на културата в София. Запалил се е "Макдоналдс" до Моста на влюбените. На място има пожарна, не се съобщава за пострадали или сериозни щети, съобщава фокус

В Павликени вече не купуват булки на 14-15 г. – навън научиха, че трябва да имат граждански брак

Плащат си местните данъци, изискват пътища и добри условия за живот Във Върбовка казват за махалата на емигрантите, че е Кварталът на богатите Почти всяка година има по 2-3 деца

Украински ресторанти в редица градове на Япония осигуряват работа на бежанци от войната

Ресторанти, управлявани от украински бежанци, се появяват в различни градове на Япония, предаде Киодо. Две и половина години след началото на войната в Украйна украинските бежанци търсят стабилни

Софиянец се удави в язовир "Дяково", прилошало му докато плува

57-годишен мъж от София се удави в язовир "Дяково" около 14 часа днес, след като му прилошало, докато плува, и за броени секунди изчезнал от повърхността на водоема

„Демокрация за права и свободи” не била уведомена официално да доказва, че ДПС не е част от коалицията

Не бяхме уведомени официално, че трябва да докажем, че ДПС не е част от коалицията „Демокрация за права и свободи". Няма такова писмо, има имейл, но очакваме от ЦИК да започнат да слагат входящ

>