Още власт за "Браво, Пловдив" - гласят Савина Петкова за зам.-кмет по транспорта

13.02.2024 11:52 Ваня Драганова
Савина Петкова признава, че с нея са водени предварителни разговори.

Вече имат зам.-кмет и в район "Източен", а вчера получиха и едно от печелившите общински предприятия

Малката формация "Браво, Пловдив" навлиза все по-упорито във висшия ешелон на местната власт. След като получи печелившето общинско предприятие "Паркиране и репатриране", сега погледът й е насочен към възлов зам.-кметски пост - транспорта. За него готвят общинската съветничка и бивша председателка на местния парламент от втория мандат на Иван Тотев Савина Петкова. Тя е юрист по образование.

"Водени са само предварителни разговори, не мога да коментирам нищо на този етап", отговори лаконично пред "24 часа" Петкова.

Как жена ще ръководи транспорта, та тя няма шофьорска книжка, недоумяват в коридорите на общината, но допълват, че всичко е възможно. 

Петкова бе начело на местния парламент от 2015 до 2019 г. от квотата на Реформаторския блок, тъй като беше член на  "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. След това тя напусна организацията. На последните местни избори юристката беше кандидат за кмет и общински съветник от "Браво, Пловдив", което се яви с регистрацията на крайнолявата партия "Българска прогресивна линия". Преди това Петкова беше шеф на правната дирекция в общината в мандата на Славчо Атанасов и заедно с тогавашния зам.-кмет Александър Константинов (БСП) промениха начина на формиране на цените на картите и билетите. Тя кандидатства два пъти в миналия мандат за омбудсман на Пловдив, но не й стигнаха два гласа.

Според близки до нея тя би могла да се справи с градския транспорт на Пловдив, който е сред най-големите проблеми на града. Можела да комуникира с превозвачите, тъй като преди го е правила с приватизатора на общинското транспортно дружество Ангел Батаклиев.

Аспирациите на "Браво, Пловдив" към транспортния ресор преследвали и по-далечна перспектива, уточняват хора от бранша. Ставало дума за общинското предприятие "Екобус", което трябва да пусне две нови линии на градския транспорт, като закупи електробуси с пари от европейски програми. "Очаква се сумата да достигне 100 милиона лева и с нея освен возила ще се изграждат зарядни станции и паркинги", допълват хора от сектора.

Формацията "Браво, Пловдив" вече има и зам.-кмет в район "Източен". Това е Николай Мадански, който беше на девето мястото в листата за съветници. Той отговаря за ресор „Обществен ред, сигурност, интеграция на малцинствата и социална политика".

 "Браво, Пловдив" проявява апетит и към директорското място в Старческия дом "Св. Василий Велики". За там гласели Малвина Палазова, също кандидат за съветник, но на 21-о място в листата на сдружението. Сегашната шефка Нина Христова - безспорен специалист е в болнични и не може да бъде освободена на този етап. "Ще предам поста, но на човек, който да работи и да се грижи за възрастните, а не просто да дойде за едната заплата", коментира Христова.

Както вече вчера беше съобщено, новият шеф на най-доходоносното общинско предприятие - "Паркиране и репатриране", също е човек на "Браво, Пловдив" - Нъшан Деркалестаниан.

Други от От Пловдив

Кметът Димитров и депутатът Георгиев изпълниха задача на Борисов за Пловдив

Министерството на културата е дало картбланш за разкритата археология под Бетонния мост и така жп линиите могат да бъдат прокарани. Това става ясно от прессъобщение на кандидат–депутатите на ГЕРБ

Пловдивчани заравят тайно на лунна светлина умрелите си домашни любимци (Снимки)

Гробището за кучета и котки беше затворено през 2016 г., не можело да е до мъртви хора Направих нарушение, писаната Меги лежи в двора на бащината ми къща в Скутаре

Изтребиха всички пернати в опитната база на Аграрния университет заради птичи грип

От Областната дирекция по безопасност на храните предприемат всички мерки за ограничаване на разпространението на болестта Всички пернати – кокошки и петли

Полицейска акция затвори магазините в Шекер махала (Обновена)

Всички търговски обекти в пловдивската Шекер махала затвориха, щом се разчу, че предстои мащабна полицейска акция. Работеше само една заложна къща и униформените влязоха в нея

Николай Амбарев с фиктивните кремации плаче в съда: Приключвам с траурната дейност

Съдът го остави зад решетките Погребалният агент Николай Амбарев се разплака в съда и се зарече, че ще спре да се занимава с такава дейност. Това стана при гледане на мярката му за неотклонение в

>