Харалан Александров: ПП-ДБ и ГЕРБ са като семейство - ще се подърпат и накрая пак ще се съберат

12.02.2024 11:41
Харалан Александров. Кадър Нова нюз

"ПП-ДБ и ГЕРБ са като семейство - ще се подърпат и накрая пак ще се съберат", това каза социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Здравей, България" по Нова тв.

Той се съгласи, че може би на Мария Габриел двата поста действително биха ѝ дошли в повече.

„От друга страна знам, че тя е работохолик, работи по 16 часа, може да поеме огромно натоварване".

Александров коментира спора между ПП и ГЕРБ по темата с външно министерство:

„Това е семейна динамика – жената тропа с краче и казва: „Искам в Милано на шопинг". Съвсем ясно е, че жената е ПП-ДБ, а че спонсорът е ГЕРБ. Спонсорът е по-голямото, по-дебелото и по-богатото нещо, което спонсорира електорално по-малката партия. Ще повикат, ще се подърпат и ще видите, че ще се харесат пак и ще си се съберат".

„Никой не твърди, че те са наведени. Напротив, тях на ръце ги носят. Кирил Петков казва "Никога не сме се навеждали", което ме кара да мисля, че има вътрешно травматично преживяване от този особен брак", допълни той.

"Не виждам реална заплаха от нови избори. В структурата на това правителство се видя неговата структура и всички рискове - те просто се разгръщат във времето, без да се реализират докрай. Не вярвам, която и да е от двете партии в момента, да смята, че е изгодно за нея да се отиде на избори 2 в 1", заяви бившият евродепутат проф. Светослав Малинов.

„Извън съмнение Мария Габриел е квалифицирана да изпълнява тази роля, но може би ще ѝ дойде в повече. Има административна логика двете длъжности да бъдат разделени. Но от друга страна знам, че тя е работохолик. Способна е да работи по 16 часа на ден и да поема голямо натоварване. Що се отнася до заплахите за избори – това по същество си е чиста семейна динамика. Жената тропа с крак и казва какво иска. Ще повикат, ще се подърпат и накрая ще се харесат и ще се съберат. Че ще има страст във връзката е очевидно", подчерта Харалан Александров .„Според мен вероятността да се отиде на предсрочни избори е малка. Съвсем естествено е тази ротация да мине през призмата на извиването на ръце. Не мисля, че някой е очаквал нещо по-различно", посочи социологът Евелина Славкова.

„Напрежението е много високо. Толкова, че две малки партии се разцепиха. И това не се случи в центъра, а в периферията – в Столичния общински съвет. Изборът на един нищо и никакъв председател на СОС разцепи цели две партии – „Възраждане" и БСП. Представете си какво е напрежението в ГЕРБ и ПП-ДБ", коментира социологът Андрей Райчев.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>