Персонален НОИ от "24 часа": Пенсиите при ранно пенсиониране се получават в намален размер до живот

12.02.2024 07:00

Персонални консултации с експертите на НОИ само в “24 часа”

“24 часа” и седмичникът за втората половина от живота “Клуб 100” започват нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт.

В специалния проект “Персонален НОИ” всеки читател може да зададе своите въпроси за пенсия, обезщетения за безработица, наследствени доходи, майчинство или плащания въз основа на ТЕЛК. Експертите на осигурителния институт ще му отговорят възможно най-изчерпателно.

Отговорите в проекта “Персонален НОИ” ще бъдат публикувани всеки месец в “24 часа”, “Клуб 100” и на най-големия информационен портал на български език 24chasa.bg.

За да зададете своите въпроси към експертите на Националния осигурителен институт, можете да пишете на електронна поща 24action@24chasa.bg или на адрес: София 1202, ул. “Св. св. Кирил и Методий” №84, за “Персонален НОИ”.

Питайте ги за пенсии, безработица, ТЕЛК, майчинство

Родена съм на 1 юли 1964 г.  Имам ли право да се пенсионирам на 1 ноември 2025 г., по чл. 68а от КСО?  През 2025 г. условията за пенсиониране при жените са 62 г. и 4 месеца, а аз ще имам навършени 61 г. и 4 месеца. Осигурителният ми стаж е 39 години.

Албена Йончева

Във връзка с ваш въпрос, отправен до реакцията на вестник “24 часа”, ви уведомявам, че съгласно разпоредбата на чл. 68, ал. 1-2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), през 2024 г. жените придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършена възраст 62 години и 2 месеца и наличие на 36 години и 6 месеца осигурителен стаж. Възрастта за жените се увеличава с по два месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст. Осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на осигурителен стаж от 37 години за жените.

Разпоредбата на чл. 68а, ал. 1 от КСО създава възможност за упражняване на право за по-ранно пенсиониране, с намалена пенсия, при изрично определени специфични условия. Съгласно посочената разпоредба лицата, които имат изискуемия осигурителен стаж по чл. 68, ал. 2 от КСО, могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Видно от предоставената от вас информация, вие сте родена на 1.07.1964 г., предвид което бихте придобила право на пенсия по чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО при навършване на възраст 62 години и 8  месеца (на 1.03.2027 г.), ако имате осигурителен стаж 37 години. Заявление за отпускане на пенсия по чл. 68а от КСО може да подадете във всеки момент след навършване на 61 години и 8 месеца, ако отговаряте на условието за наличие на осигурителен стаж от 37 години. Може да упражните право на пенсия по чл. 68а от КСО не по-рано от 1.03.2026 г.

Информирам ви също така, че пенсията по чл. 68а от КСО се отпуска от датата на заявлението и се изплаща в намален размер пожизнено. Намалението е регламентирано с текста на чл. 70, ал. 14 от КСО, който предвижда размерът на пенсията по чл. 68а да се намалява с 0,4 на сто за всеки недостигащ на лицето месец до навършване на възрастта му по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>