Без да са се разбрали за външния министър, и ГЕРБ, и ПП уверени, че ротация ще има (Обзор)

11.02.2024 22:00
КИРИЛ ПЕТКОВ
Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и евродепутатката Искра Михайлова присъстваха на конференцията на младежката организация в събота.
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

Георг Георгиев с нов сценарий: Габриел остава дипломат №1, а Денков премиер

Ротация ще има. Около това изненадващо твърдение се обединиха ГЕРБ и “Продължаваме промяната” през уикенда, въпреки че продължават да не са се разбрали кой ще е външен министър след смяната на премиерския пост между Николай Денков и Мария Габриел.

Със сигурност няма да съборим кабинета, ние се готвим за ротация, увери председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ. Той критикува ПП, че с искането на поста на външен министър за Денков са внесли нов сюжет във вече договорената ротация. И похвали “Демократична България”, че има доста балансирана и отговорна позиция. “Те нямат мнение, защото сякаш този казус с желанието на премиера да продължи като външен министър първоначално изглеждаше като личен, а след това се облече в партиен контекст”, отбеляза Желязков, според когото допреди няколко дни е изглеждало, че правителството може да изкара и цял управленски мандат.

Разговорите за новия състав на кабинета трябва да продължат. Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март, коментира и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Но продължи да настоява за огледална ротация между Денков и Габриел, за да има един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика. Няма смисъл да се вкара нов човек, защото външната политика трябва да носи продължителност и отборност, убеден е той. И призова ГЕРБ - ако имат други претенции за другите министри, трябва да го да кажат. “Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри”, допълни Петков.

ГЕРБ нямат никакви претенции, а ПП-ДБ искат да вземат едничкото им малко министерство, каза обаче председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, ядосан, че ПП-ДБ са мълчали 9 месеца и са поставили въпроса чак сега.

ПП-ДБ трябва да си изпълнят договорката и Денков да отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой да е във Външно, категоричен бе Пеевски. Той е убеден, че Денков е добър образователен министър и ДПС ще го подкрепи като такъв. “Прекомерното желание на ПП-ДБ е да вземат още едно министерство. Ако го вземат, ротацията е безсмислена. Те ще са взели всичко”, коментира депутатът от ДПС.

Темата кой ще оглави външно министерство не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилният баланс в едно следващо издание на ротационното управление - да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно, разбира се, абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър, заяви пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред БНР.. И препоръча въпросът да бъде оставен на  Денков и Габриел.

Изненадващо обаче в неделя лидерът на младежите в ГЕРБ Георг Георгиев лансира и нов сценарий за предаването на властта между двете партии - според него има вариант Мария Габриел да си остане външен министър и да не се случи ротацията, което “може да се окаже разумна алтернатива”.

“Нашата цел в никакъв случай не е избори 2 в 1. България няма необходимост от избори, а от диалог между партиите в управлението и да работим в интерес на страната. Но ако продължават да се правят такива разделителни линии и ултиматуми, разбира се, изходът би бил избори”, предупреди пък зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова.

Президентът ще изпълни конституционните си задължения при ротацията - ще проведе консултации с партиите и ще връчи мандат на първата политическа сила ГЕРБ. Това увери самият Румен Радев в неделя.

“Много е важно партиите да отчитат, че устойчивост в политиката може да се гради само ако почива на ясни принципи и ценности. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българите”, предупреди обаче държавният глава. Той отказа да коментира спора за външния министър, за да не се меси в работата на управляващите. “Това, което остава като впечатление в гражданите от тези дрязги, е, че няма голямо значение кои са пешките на властовата дъска в ролята на министри", отбеляза обаче Радев.

Други от От страната и света

Възрастен с 4 апартамента задлъжня с 1,5 млн. лв. дни преди да почине

Заможен мъж с 4 апартамента се оказва длъжник за 1,5 милиона лева след смъртта си, става ясно от разследване на Нова тв. Няколко месеца след кончината на 77-годишния художник Стефан Родев

Полк. Елин Алексов за авиокатастрофата на 13 септември: Картината беше зловеща

По думите на ръководителя на Военно-апелативна прокуратурa всичко се е случило в рамките на седем секунди „Никой не знае какво се е случило в съзнанието на тези две момчета

Любомир Кючуков: Обикновено убийството на палестински лидер води до нов, по-радикален

Как ще се отрази ликвидирането на лидера на "Хамас" върху организацията и върху Близкия изток, предстои да видим. Практиката показва, че убийството на всеки палестински лидер обикновено води до

Сдружение „Дете и пространство" отбеляза 20 години всеотдайност и грижа за деца и младежи с увреждания

20 години от създаването си отпразнува Сдружение „Дете и пространство". Юбилейният концерт под надслов „Щастливи срещи" се състоя в зала „Филхармония" и в него участваха деца и младежи

Два дни дегустация на 40 вина от 17 местни сорта в Ларгото в София

Urban Wine Fest София 2024 започва днес в столичното Ларго. Градският винен фестивал е посветен на многообразието на местни сортове винено грозде, с които българските винари дават автентичния облик

>