Мария Габриел: Mеморандумът за сътрудничество за природния газ е ключов за нас

10.02.2024 18:45
Мария Габриел след срещата си на "четири очи" своя египетски колега Самех Шукри

Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката и в частност природния газ е очевидно, че за нас е от съществено значение. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след срещата си на "четири очи" своя египетски колега Самех Шукри в Новата административна столица на Египет. Габриел е на еднодневно официално посещение днес, предаде БТА.

Вече видяхме особено през последните две години след войната на Русия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно. Ние искаме да обединим усилия, не само да видим как заедно да осигурим доставките, но също и да разширим пазара, коментира Габриел.

Тя припомни, че през 2018 г., в рамките на визитата на министъра на външните работи на АР Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество, с цел задаване на подходяща двустранна рамка за съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и контрол на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество, сключени между двете страни. Днес изпращаме много силен сигнал - че имаме отлични отношения, както и че за нас е важно да поддържаме политическия диалог на най-високо ниво, посочи Габриел. 

Моите основни послания са засилване на сътрудничеството, свързаността и стратегическо развитие, каза тя. Габриел посочи, че по време на дискусията е потвърден ангажиментът за засилване на политическия диалог и да издигнем нашето стратегическо партньорство на друго ниво. Обсъдихме големия потенциал за сътрудничество в областта на икономиката, търговията и инвестициите, каза още Габриел.

Имаме добри позиции да задълбочим партньорствата си и да се превърнем в регионален енергиен транспортен иновационен и инвестиционен център. Тя посочи, че е постигнато съгласие за подобряване на всички дейности, свързани с развитието на частния сектор и подкрепа на малките и средните предприятия чрез окуражим стартъпи най-вече в областта на иновациите, дигиталната и зелената икономика.

Сред важните теми, които са били акцент на разговорите Габриел посочи отбрана, земеделие, туризъм, социални контакти.

За мен е важно да спомена стратегическото партньорство с Европейския съюз (ЕС), защото България ще продължи да подкрепя Египет за финализирането на стратегически партньорства с ЕС, каза още Габриел.

От своя страна Самех Шукри заяви, че България и Египет имат общи интереси за стабилността. Той добави, че по време на срещата си с Мария Габриел са обсъдили съществуващото сътрудничество между двете държави, както и възможностите за неговото развитие. 

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>