Болестта Х: загадката е кой вирус ще мутира

09.02.2024 18:17

Възможно е смъртоносен патоген Хикс вече да циркулира в животни, но все още да не се предава на хора, смятат учени от университета "Джон Хопкинс"

Що е то болест Х? Конкретно заболяване, готвещо се да избухне в най-скоро време? Или хипотетичен вирус от неизвестен вид, 20 пъти по-смъртоносен от ковид, който ще се държи по напълно неочакван начин и ще застраши съществуването на човечеството?

Тази нова опасност сe обсъжда оживено на най-различни нива – от здравни експерти и авторитетни форуми като срещата в Давос до абсурдни и предизвикващи паника теории из социалните мрежи.

Категоричен отговор няма. Дори най-сериозните анализи, изготвени от професионалисти, говорят за мистериозна болестq подобна на тези от списъка на Световната здравна организация. Там фигурират зика, ебола, хеморагична треска крим-конго, ласа и разбира се, COVID-19.

В момента не е известно да съществува подобен вирус X. Но изследователи и здравни експерти настояват да се изготви план за подготовка на здравните системиq в случай че избухне нова пандемия. Те се надяват до лятото държавите да постигнат глобално споразумение за борба с общия враг - пандемиите.

"Не говорим за "може", а за "ще" – казва пред тв канала CBS анонимен експерт - А това може да стане по-рано, отколкото си мислим. По-добре дяволът, когото познаваш, отколкото дяволът, когото не познаваш."

Какво е болестта X?

През 2022 г. СЗО ангажира 300 специалисти да проучат 25 вирусни семейства и бактерии и да направят списък с патогени, които според тях имат потенциал да предизвикат хаос, затова трябва да бъдат допълнително проучени. В този списък фигурира болестта X. Според СЗО това понятие означава "не нещо друго, а осъзнаването, че сериозна международна епидемия може да бъде причинена от (неизвестен) патоген".

"COVID-19 може би е именно болестта X и учените активно се учат от този опит", каза в Давос генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести у нас проф. Тодор Кантарджиев търси корените още по-далеч. Според него с болест Х сме се сблъсквали още през 2001 г. с антракса в писма, изпращани в САЩ от психичноболен.

Откъде може да

дойде патогенът?

"Има вирусни щамове с много висока смъртност, които могат да развият способност да се предават ефективно от човек на човек", обяснява д-р Амеш Адаля от медицинския център към университета "Джон Хопкинс".

Според него е възможно смъртоносен патоген Хикс, вероятно респираторен вирус, вече да циркулира в животни, но просто все още да не се предава на хора. "Това може да са прилепи като при COVID-19, възможно е да са пернати като при птичи грип или някакъв друг животински вид, например свине", казва той. И обяснява: Всъщност става въпрос за гранична зона на взаимодействие между хора и животни, където тези видове вируси еволюират и развиват способност да се предават на човек пряко или чрез междинен гостоприемник – животно.

"За пръв път за болестта Х се заговори през 2018 г. като хипотеза за някакво ново заболяване, което може да причини пандемия и за което трябва да сме подготвени, спомня си и проф. Кантарджиев. – Става въпрос за мутация у някакъв причинител на зооноза (заболяване при животните), която да се прехвърли към човека".

Кой именно ще бъде този нагодил се да заразява хора вирус, само може да се гадае. Затова и го наричат Хикс.

Как се подготвят експертите?

Ако не сме подготвени, вероятно заболяване от такъв мащаб може да причини повече щети от ковид, взел над 7 млн. жертви, казват от СЗО. "След като се справихме толкова зле с коронавируса, можете да си представите колко по-ужасни ще са последствията от нещо като испанския грип през 1918 г., убил 50 млн. души по света", казва Амеш Адаля.

Ето защо експерти от цял свят работят върху стабилен и ефективен план за действие при най-лошия сценарий. Сред мерките Тедрос Гебрейесус сочи система за ранно предупреждение и проект за здравна инфраструктура, която през ковид пандемията бе претоварена и това взе много жертви.

Друг урок от COVID-19 е прозрачността, казва д-р Адаля. Сега съществува недоверие между лекарите по инфекциозни болести, други здравни работници и широката общественост, възникнало не без намесата на политиката в проблема, смята той.

Много хора отхвърлят защитните действия, препоръчвани от властите. Социалните мрежи

бъкат от конспиративни теории

Авторите им не се интересуват от доказателства – те лансират собствените си анормални фантазии или действат съвсем целенасочено, за да всеят паника и да постигнат конкретни цели, сочи „Дойче веле". Сред тях е американският радиоводещ Алекс Джоунс, който спечели милиони с лъжи за масови убийства благодарение на лековерни фенове. Сега той нарича болестта X средство за геноцид, създадено от пъклени представители на човечеството.

Според конспираторите това е биооръжие, с което глобалистите искат да владеят света, инструмент за всяване на страх преди изборите в САЩ, специално създадена болест, от което ще спечелят фармацевтичните компании ("Не забравяйте... те винаги ни казват какво предстои").

Пускат се абсурдни слухове, че срещата на Световен икономически форум в Давос е обсъждала създаване и разпространяване на вирус X. Че никаква подготовка срещу пандемии не е нужна, защото заплахата е измислена. Всеизвестно е, че зад тези злодейски теории стоят не само тролове, a и цели държави, казва Имран Ахмед от британския Център за противодействие на дигиталната омраза.

Според сериозните анализатори това са познати от предишни пандемии похвати, внушаващи, че някой нещо скрива, за да навреди. "Никой нищо не крие", категоричен бе и проф. Кантарджиев.

Гебрейесус казва, че СЗО в партньорство с други глобални организации вече работи по инициативи, свързани с постигане на готовносj за следваща голяма пандемия или епидемия. Те включват пандемичния фонд за подпомагане на нациите с ресурси, центъра за трансфер на технологии за иРНК ваксини, за да се гарантира справедливост на нациите с ниски доходи, както и центъра за пандемично и епидемично разузнаване координиращ съвместното наблюдение между държавите.

Други от Докторе кажи

Лекари обявиха 2 нови фактора за деменция, единият е неочакван

Нелекувана загуба на зрение също води до чудовищната болест  Услужливият мозък и острият ум са базови качества, които ни помагат през целия живот. Когато сме изморени

Българин със западнонилска треска: До такава степен се тресях, че в Спешното ме вързаха с колани

Нови три случая на западнонилска треска е регистриран у нас. Така от началото на годината заразените са общо шест, каза  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф

Екипи на спешна помощ отново отказват да пренесат пациента до линейката

В хода на мандата си, почти всеки здравен министър поне веднъж трябва да припомня, че пренасянето на трудноподвижен пациент до линейката е работа на спешните екипи, а не на близките

Здравното досие вече в телефона – вземете го без пари и електронен подпис

Новото приложение еЗдраве дава достъп до цялата налична медицинска информация за нас от 2022 г. досега Всеки българин вече може да получи безплатен и лесен достъп до електронното си здравно досие

Полезно е да знаете: Аз и моят личен лекар. Защо връзката е толкова важна?

Основната му функция е профилактиката - направете си преглед един път в годината задължително Защо е необходимо да имате общопрактикуващ лекар (ОПЛ), по-често наричан личен лекар

>