Когато и да тръгне проектът "3-ти март", ще е с фалстарт и с малшанс

06.02.2024 21:04 Боряна Димитрова, социолог
Снимка: Президентство

Ротацията е като раздаването на дивиденти и всеки иска да усили позициите си, убедена е социоложката

Ако оприличим т.нар. сглобка с акционерно дружество, в което всеки е влязъл с определени акции, в момента, когато ще се раздават дивиденти - на 6-и март (когато ще е ротацията - б.р.), всеки иска да усили своите позиции.

Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и добави: "Очевидно и двете страни в сглобката - и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС - имат своите претенции за поста на външния министър".

По думите ѝ процесите преди ротацията са комбина от несигурности, която може да доведе до различни лавинообразни ефекти:

"Първата степен на несигурност е на личностно равнище - кой какъв министерски пост ще запази, какви нови лица могат да влязат в правителството, сега на масата се постави и въпросът за външният министър.

Следващото ниво на несигурност е по отношение на редица ключови политици. Имаме вече едно преместване на Десислава Атанасова в Конституционния съд, а следват и редица назначения в регулаторните органи, председател на Народното събрание, представители в Европарламента. Това поражда следващо ниво на несигурност, където виждаме, че от слухове и догадки се заформят минискандали. На трето място е напрежението между партньорите в т.нар. сглобка".

Боряна Димитрова изказа мнение, че би следвало вече да има споразумение между формациите в т.нар. сглобка: "Ако по някакви причини не се готвят след тази ротация да бъде прекратена дейността на тази коалиция, би следвало да има споразумение. ... Не бих се учудила, ако в рамките на договореностите, които ще се обсъждат, бъде поставен и този въпрос. Ако няма споразумение, това би било белег за несигурност и би означавало една широко отворена врата за липса на последваща ротация".

"Алфа Рисърч" има изследване, направено за определена политическа партия, потвърди Димитрова и допусна, че "апокрифният" начин на разпространението му е продиктуван от вътрешнопартийни интриги и битка за влияние: "Това проучване тестваше нагласи, политики, които хората биха искали да бъдат следвани от българските евродепутати в следващия Европейски парламент. Къде има допирни точки между ПП и ДБ, по кои въпроси се различават. И вместо тази съдържателна част, то беше сведено до някаква вътрешна интрига кой колко депутата би имал, коя политическа сила има по-голямо вътрешно влияние. Нещо, което не смятам, че е на дневен ред в момента. Има много време до европейските избори на 9 юни. ... Намирам това контролирано изпускане на информация за нередно и за част от интригантството в политическия живот, а не мисленето с помощта на данни".

 Социоложката коментира и т.нар. война между председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и президента Румен Радев: "Този конфликт много се различава от цялостния стил на поведение на политиците на ДПС през всичките им години на политическата сцена. Те винаги са били по-обрани, търсещи компромиси и пътеки. Стилът на поведение на Пеевски е много противоречащ и на избирателите на ДПС. ... Търсят се позитиви и изместване на фокуса към изпълнителната власт, към по-сериозни позиции по отношение на партийните и на вътрешнополитическите отношения".

Според Боряна Димитрова, когато и да тръгне проектът "3-ти март", свързващ се с Румен Радев, ще бъде с фалстарт и с малшанс: "Ако един национален празник,  чиято същина е да обединява, ти го вземеш като име за една от политическите сили, това означава противоречие в самото него. Прилича на наименование от типа "Единна Русия". Така се изявява месианска претенция, че този проект няма да е един от многото политически проекти в една демократична страна, а нещо като метапроект над всички останали, което означава, че въобще не се вписва в разбирането на партиите в демократичното политическо пространство, а е с претенциите на партиите на властта, каквито сме виждали. ... Фалстартът в този проект е, че той не може да обясни основанията, поради които приема това име".

По думите ѝ малшансът на проекта "3-ти март" е, че на хоризонта не се задават национални избори.

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>