Събарят старинна къща в Пловдив, докато тече процедура да се върне културният ѝ статут (Снимки)

03.02.2024 20:50 24 часа Пловдив онлайн
Къщата е в руини. Кадри: БНТ
Работници рушат сградата.

Красивата старинна къща на улица "Цар Иван Александър" в центъра на Пловдив се събаря, докато тече процедурата за връщането на статутът й на паметник на културата, предаде БНТ.

Националният институт за недвижимо културно наследство е започнал нова оценка на сградата, която е извадена от охранителния списък през 2012 година, заяви зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев.

Разрушаването обаче продължава, тъй като до финализирането на новата процедура за оценка сградата не се води паметник на културата. И днес през целия ден работници продължиха да бутат части от къщата. Зрители обаче  изпратиха снимани от тях клипове, за да ни сигнализират, че според тях при събарянето не се спазват всички нормативни процедури и се работи изключително шумно и прашно.

До окончателното решение на ресорното министерство сградата може да бъде напълно съборена и това няма да е нарушение на закона. Ето защо вече се подготвят законодателни промени, които да не допускат в бъдеще подобни ситуации и архитектурното наследство да бъде съхранено в максимална степен.

С писмо призив към Министерството на културата депутати, общински съветници и граждани на Пловдив са поискали спиране на събарянето на красивата стара сграда в стил "сецесион". Разрушаването ѝ започна в началото на годината. Процедурата за нова оценка на къщата на ул. "Цар Иван Александър" и предложението към министъра за промяна на статута ѝ обаче ще отнеме най-малко 6 месеца, каза зам.-министър Георгиев. 

"В настоящия момент законът не позволява нито на инспектората, нито на друг орган - държавен, да спре каквито и да са действия, ако те са законосъобразни по реда на закона за устройство на територията, разбира се", уточни той.

Междувременно строителна бригада систематично продължава да разрушава последния етаж от сградата. Работниците дори палят старите мебели, за да се топлят, което предизвика проверка и предупреждение от противопожарната служба. С тези темпове сградата вероятно ще бъде разрушена скоро.

"Както да речем с тютюневите складове - една от сградите беше съборена в седмицата, в които тя получи статут. Но какво от това - тя е съборена вече. Колкото по-рано се спре, толкова по-добре. Според мен има достатъчно аргументи - не толкова от Министерството на културата, колкото от строителния надзор - да се намесят и да бъдат малко по-отговорни тук", каза Теодор Караколев, изкуствовед.

Според собственика и инвеститор на новия строеж обаче всички документи за събарянето са редовни. Мирослав Стефанов разполага със становище от Министерството на културата, че сградата не е недвижима културна ценност след решение на експертен съвет към НИКН от 2011 година и заповед на министъра от следващата година. Преди дни нова проверка от Инспектората за опазване на културното наследство е констатирала, че няма нарушение на закона и е предписала строителните дейности да продължат под наблюдение на археолог. За да няма повече подобни ситуации се готвят промени в Закона за културното наследство.

"От стартиране на процедура по изучаване на 1 обект, за който има данни или са внесени предложения за предоставяне на статут за срок от 6 месеца да важи въпросната превантивна защита, която не нарушава правото на собственост", каза арх. Чавдар Георгиев – зам.- министър на културата.

Според него,  ако новата процедура даде охранителен статут на недвижима ценност на сградата, то собственикът следва да я възстанови първоначалния ѝ вид.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>