Величко и Силвия се обичат и гледат дете, но ще ги благослови ли Конституционният съд

02.02.2024 15:32 Ана Михова
Величко и Силвия млади и влюбени, но дали Конституционният съд ще им разреши да се оженят. Снимката е от личния фейсбук профил на Величко Янков
Адвокат Петър Мулешков

Аз съм ѝ казал, че каквото и да стане, нищо няма да ме раздели от нея, и да се оженим, и да не се оженим, тя ще е при мен и ще сме заедно. Признанието направи пред “24 часа” 20-годишният Величко Янков. Той е работещ млад мъж от Панагюрище, който от 11 ноември 2023 г. има дъщеричка на име Василена.

Проблемът на Величко е, че не може да се ожени за майката на детето си Силвия, която все още няма 18 г., защото с неочаквана поправка в края на м.г. депутатите забраниха браковете между и с непълнолетен, навършил 16 г. Тоест без значение дали момичето е забременяло, или вече е родило, ще се чака пълнолетието. Целта била да се намалят детските бракове. Когато се ражда бебето Василена, Силвия е на 16 г. , стана на 17 преди дни - на 21 януари т.г.

Историята на двамата влюбени, които желаят да узаконят връзката си, щеше да остане в Панагюрище, ако не беше стигнала чак до Конституционния съд (КС).

Величко и Силвия дори и не предполагат, че

техният

“частен” случай

е първият,

с който се занимава КС, след като Народното събрание въведе половинчато индивидуалната конституционна жалба. Промените в основния закон, които влязоха в сила на 26 декември, дадоха възможност всеки съдебен състав да сезира КС. От тази промяна на 4 януари т.г. се възползва съдия Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд . Именно тя гледа делото за сключване на брак на Величко Янков и Силвия Методиева. То е в София, защото Силвия е от столицата. Преместила се е при любимия си в Панагюрище преди година, а от две години двамата били гаджета. Запознали се във фейсбук, известно време си писали, после се видели на живо и се харесали.

След като спря процесът, съдийката поиска конституционните съдии да отменят текста от Семейния кодекс, влязъл в сила на 22 декември м.г. С него за първи път от 58 г. у нас бяха забранени браковете между хора, навършили 16 г. В четвъртък делото беше образувано в КС. Докладчик е председателят на съда Павлина Панова.

“България има много сериозна и дългогодишна традиция при даването на разрешение за сключване на брак след навършване на 16 г. Отмяната на чл. 6 от Семейния кодекс най-много да доведе до увеличаване на абортите. Тя няма да намали ражданията на деца от деца. За пореден път се видя, че депутатите са далеч от реалността”, коментира съдия, който гледа такива дела. Чуди се защо, когато се правят подобни промени, не ги канят, за да разкажат какви са случаите от практиката.

Не само последният Семеен кодекс от 2009 г., но и предишните от 1968 и 1985 г. много точно са регламентирали процедурата по даване на разрешение за сключване на брак между младежи, навършили 16 г., което е допустимата възраст. По-малките изобщо не може и да мислят да влизат в законен брачен съюз.

И в двата кодекса от миналия век точно е посочено, че “по изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило 16 г., с разрешение на председателя на окръжния съд”. В последния от 2009-а беше записано, че искането за встъпване в брак се разглежда от районния съд и само той дава разрешение.

А уважителната

причина винаги

е бременност

Точно това посочва и съдия Динева-Илиева в искането си до КС.

“Основната причина за разрешаване на брак на ненавършили пълнолетие лица винаги е била бременността на желаещата да встъпи в брак. Това е и една от основните цели на уредбата, въведена още при нейното създаване. Макар и целта на закона да е встъпващият в брак да има достатъчна зрялост, за да вземе това решение,

ако е налице

бременност, в

интерес на

детето е

родителите му

да са в брак”, мотивира се тя.

Според нейни колеги далеч по-добре е двамата партньори да са в брак, преди да се появи детето. И обясняват защо. След раждането бащата може и да откаже да го припознае и да поеме своя дял по отглеждането, а това ще доведе до нови, но много по-тежки за младата майка дела.

“Млади сме, но вече сме с дете и със семеен живот”, признава и Величко. Той е уверен, че могат да се грижат за малката Василена.

В София например дела като неговото не са много. През 2021 г. са образувани 6, през 2022 - 8, а през 2023 - 7. (Статистиката и аргументите на вносителите на предложението - виж по-долу.)

От тях 11 са били решени, като съдът е уважил молбата за сключване на граждански брак на непълнолетния, приемайки, че са налице важни обстоятелства, тоест бременност. Две от молбите са оставени без уважение -

причината любов

не била приета

за сериозна

7 от делата са прекратени поради неизпълнение на указанията на съда за привеждане на исковата молба в редовност и допустимост, а по две от тях молбите са оттеглени и делото е било прекратено”, обясниха от Софийския районен съд за “24 часа”.

“На самото съдебно заседание се явяват и родители на двамата. Те трябва да дадат съгласие. Питаме ги дали ще им помагат, дали има къде да се гледа детето”, уточни съдия.

От Софийския районен съд обясниха, че делата се разглеждат сравнително бързо, тъй като се разпределят на дежурен съдия, който веднага се запознава с делото и го насрочва, ако е редовна молбата. Съдът може да изиска и доклад от дирекция “Социално подпомагане”.

Изслушва се и бъдещият съпруг, който изяснява има ли доходи или възможности да издържа непълнолетния си партньор, както и къде ще живеят.

Ако молителят

е по-близо до

пълнолетие,

съдиите са

склонни да

разрешат,

а когато е по-близо до 16 г. и няма други важни причини за брака, е възможен отказ.

На фона на тези данни през 2022-а в България са родени 5796 деца от майки под 20 години, като първенец е Сливен със 649 деца, втори е Пловдив с 635. София е с далеч по-малко - 345 деца. Сливен е абсолютен първенец и през 2023-а, като 104 са бебетата, родени от малолетни майки. Най-малката е на 10 г., четири са на 13 г., 28 на 14 г. и 72 са на 15 години.

И от ООН поискали да спрем детските женитби

С препоръка на Комитета на ООН за правата на детето и доклад на Агенцията за закрила на детето се мотивират вносителите на предложението за отмяна на ранните бракове. То влезе в сила на 22 декември 2023 г., а е по идея на народните представители Деница Сачева, Екатерина Захариева и Илиана Жекова. В последните промени на Семейния кодекс фокусът беше върху тайната на осиновяванията, затова отмяната на брака между 16 и 18 г. не привлече много внимание.

От мотивите към предложението става ясно, че Агенцията за закрила на детето е направила проверка, която установила, че огромен брой момичета били принудени да живеят в ранни съжителства и в детска възраст да стават майки. Към 7 септември 2021 г. 878 тийнейджърки на възраст между 12 и 17 г. живеели в брак. От тях 238 били с едно дете, а 34 с две.

Вносителите на предложението се мотивират и с много статистика. Те посочват, че през 2016-а са се омъжили 621 момичета, като само 3% от тях за момчета до 17 г., а останалите 97% - за по-възрастни мъже. През 2021-2022-а 10 девойки са се задомили с мъже между 40-49 г., а две дори с мъже на възраст 50-59 г. Народните представители посочват, че когато Агенцията за социално подпомагане уведомявала прокуратурата да вземе мерки спрямо възрастните, тя не правела нищо.

Адвокат Петър Мулешков:

Законният съюз трябва

да се поощрява

- Адвокат Мулешков, защо Силвия и Величко, които са ваши клиенти, решиха да се оженят?

- Двамата се обичат, нищо срамно няма в любовта им. Доколкото ми обясниха, когато дойдоха при мен в кантората, първо започнали да си пишат в интернет. Тя е от София, но дошла при нашето момче в Панагюрище, харесала го и заживели заедно. Момичето се е записало и да учи в техникум в града. Родило им се дете, но тъй като нямат брак, не могат да го регистрират и да получат помощите за раждане.

- Защо бебето не може адресно да се регистрира?

- Защото Величко трябва да представи нотариален акт в общината, че притежава жилище, но момчето няма документ. Майка му и баща му също нямат законно жилище.

Отишли в общината, но оттам им обяснили, че детето не може да получи адрес в Панагюрище. Затова дойдоха при мен и аз ги посъветвах да сключат граждански брак. Така Силвия автоматично заживява при Величко, който има адресна регистрация, но няма да му се налага да представя документ за собственост. Това ни е правният интерес по делото.

- Като юрист смятате ли, че е редно непълнолетни да сключват брак?

- Разбира се, правото трябва да отговаря на нуждите на живота. Ранните бракове ги има, тогава защо държавата да се прави на ощипана, че не съществуват. В интерес и на детето, и на майката е бебето да бъде отглеждано в брак. Според мен законният брак дори трябва да се поощрява, защото, ако продължаваме така съвсем ще го загубим.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>