С тези 8 продукта сърцето работи като часовник!

02.02.2024 06:30

Има храни, които способстват за правилното функциониране на сърцето и са защитен фактор срещу рисковете за най-важния орган.

Няколко продукта, добавяни редовно към менюто ви, могат да бъдат проста, но животоспасяваща стъпка към сърдечносъдовото здраве.

Боровинките

са една от тези храни. В тях се съдържат витамин B6, витамин C, фибри, калий и фолиева киселина, които укрепват сърдечната дейност. А високото съдържание на фибри в този плод помага за намаляване нивото на "лошия" холестерол, който уврежда кръвоносните съдове.

Заради съдържанието на антиоксиданти боровинките осигуряват защита срещу оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

И други горски плодове с антиоксиданти като къпини, ягоди, малини предпазват тялото от свободни радикали – силен рисков фактор за сърдечни болести.

Чесънът

е ефективен продукт за регулиране и контрол на кръвното налягане. Популярният зеленчук играе роля за предотвратяване на заплахи като хипертония, инфаркт и инсулт.

Както е известно, високото кръвно може да доведе до сърдечен и мозъчен удар, а благодарение на компонентите в състава му чесънът го понижава. Той съдържа съединението алицин, което прави кръвоносните съдове еластични и подобрява кръвообращението.

Авокадото

съдържа голямо количество мазнини, от които 60% са ненаситени, или още "добри". Те са изключително важни, защото предпазват от сърдечносъдови заболявания, рак, инсулт, диабет.

Полезна за сърдечносъдовата система е и съдържащата се в авокадото фолиева киселина. Фибрите и калият в този едър плод също допринасят за здравето на сърцето.

Дренките

съдържат много калий, който е полезен за поддържане на здраво сърце и регулиране на кръвното налягане. Плодовете на това растение намаляват високите нива на холестерол, предотвратяват запушване на кръвоносните съдове и така намаляват риска от инфаркт.

Помагат и на хора с наднормено тегло да отслабнат. При редовна консумация отварата от дренки действа срещу затлъстяването и следователно в полза на сърцето.

Лешниците

съдържат големи количества омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Благодарение на този състав ядката играе важна роля в поддържането на здравето на сърцето. Яденето на лешници помага за стабилизиране на нивата на холестерола и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Те съдържат много олеинова киселина, която също е полезна за сърцето. Такива са също бадемите, орехите, макадамията, чиата, конопът, овесените ядки, и лененото семе.

Доматите

съдържат куп полезни хранителни съставки. Благодарение на калия този продукт помага за регулиране на кръвното налягане. Фибрите и витамин С контролират нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Антиоксидантите в домата - ликопен и бета-каротин – също действат срещу висок холестерол и хипертония.

Спанакът

регулира съсирването на кръвта и предотвратява риска от запушване на кръвоносните съдове. Витамин С предпазва от сърдечносъдови заболявания. Растението е добър източник на калий срещу високо кръвно.

Наличието на лутеин предотвратява удебеляването на стените на артериите, водещо до сърдечни проблеми.

Мазната риба

е източник на омега-3 мастни киселини и полезни за сърцето протеини. Тази категория включва сьомга, сардини, риба тон, херинга, скумрия, аншоа.

Препоръчително е два пъти седмично да се консумира мазна риба, тъй като намалява нивата на възпаление и триглицеридите, както и риска от аритмия и атеросклероза, обясняват диетолозите.

Ако заедно с редовната консумация на тези полезни продукти намалите или дори откажете някои опасни за сърцето храни, ползата ще е още по-голяма.

Сред 4-те вредни групи са наситените мазнини, повишаващи "лошия" холестерол. Лекарите препоръчват да ограничите приема им до под 7% от общите дневни калории. Избирайте постно месо, обезмаслени или нискомаслени (до 1-2%) млечни продукти и ползвайте здравословни растителни масла като зехтин, казват експертите.

Втората група са трансмазнините – изкуствено създадени мазнини, които се срещат в хидрогенираните масла и се използват в преработени и пържени храни. Те също увеличават вредния и намаляват "добрия" холестерол.

Четете етикетите на продуктите и избирайте такива без частично хидрогенирани масла. Наблягайте на пресни храни и при възможност ги гответе сами.

В останалите две групи диетолозите нареждат богатите на хранителен холестерол продукти и препоръчват той да се намали до под 300 милиграма на ден. Преработените храни, включително пакетираните замразени продукти с наситени мазнини, също е добре да се избягват.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>