Пак отказаха предсрочна свобода на един от убийците на студента Стоян Балтов

31.01.2024 15:04 Тони Маскръчка
Тримата подсъдими - Александър, Вили и Светлозар, на делото за смъртта на Стоян Балтов.

Един от тримата, осъдени за убийството на студента Стоян Балтов преди 16 г., поиска да излезе предсрочно на свобода. Софийски градски съд обаче за втори път не уважи молбата на 35-годишния Александър Данаилов.

Студентът по медицина бе пребит от бой в нощта на 5 декември 2008 г. пред бившата дискотека "Амнезия" в Студентския град с множество ритници в областта на главата и шията. Първокурсникът от Сливен и негови приятели излизат от дискотека и на метри от заведението са застигнати от 7-8 момчета. След спречкване и няколко обидни думи започва бой, в който на Балтов са нанесени смъртоносни ритници в главата.

За убийството са обвинени Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев. Тримата са осъдени на по 18 г. затвор за убийството с особена жестокост и по хулигански подбуди, но се оказа, че последните двама не са в страната, избягали са и се укриват. Вили Георгиев бе задържан в ЮАР, но после освободен. Така в затвора влиза само Данаилов, който е извършил престъплението и под въздействието на алкохол.

Той започва да изтърпява присъдата си през декември 2014 г., при първоначален "строг режим", заменен по-късно на "общ режим", а сега работи в ареста на "Г. М. Димитров".

По време на делото по неговото искане за условно предсрочно освобождаване става ясно, че той е награждаван многократно и трудово ангажиран. От справката за съдимост пък е ясно, че освен присъдата за убийството има и още четири други предишни.

Досега е изтърпял фактически 10 години от своето наказание, от работа 3 г. и 7 месеца, като му остава да изтърпи още 4 години и 5 месеца.

Адвокатът му обясни пред съда, че Данаилов работи на „Г. М. Димитров" и срещите му със социалния работник са много по-редки. Освен това е лишен от възможността, която се дава на други лишени от свобода за образователни, обучителни и квалификационни курсове и спортни дейности. "Аз съм го защитавал от самото начало на процеса до приключването му във Върховен съд и съм убеден, че той е осъзнал, осмислил е какво е направил и е готов да се вгради в обществото без да представлява сериозен риск по-голям от другите граждани на обществото, които не са осъждани. Само искам да спомена, че от трима осъдени за това деяние на по 18 години единствен той търпи наказанието си. Другите двама по неведоми пътища Божии не са в местата за лишаване от свобода", казва адвокатът на Данаилов.

Съдът обаче е категоричен, че макар да е изтърпял повече от една втора от наложеното му наказание, не са налице безспорни доказателства, че той реално се е поправил. 

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Други от От страната и света

Няколко души, сред които и кмет по първоначална информация, са убити при израелски въздушен удар в Ливан

Няколко души, сред които и кмет, бяха убити при израелски въздушен удар по село в западната част на долината Бекаа в Ливан, съобщи ливанската новинарска агенция ННА

Жена пострада при катастрофа на пътя Велико Търново-Русе

Една жена е пострадала при катастрофа на пътя Велико Търново-Русе при разклона за Преображенския манастир. По първоначална информация челно са се ударили два леки автомобила, съобщава Нова

Мария Бакалова два пъти яко вдига кръвното на Тръмп преди избори

След като през 2020 г. създаде проблеми на адвоката му Джулиани с филм, сега участва в продукция, която разклаща самия президент Ако можехме да надникнем в предизборните кошмари на Доналд Тръмп

Полицията в окупирания от Израел Западен бряг застреля палестинец, врязал се с колата си в джип на силите за сигурност

Полицията в окупирания от Израел Западен бряг днес застреля палестинец, който умишлено се е врязал с колата си в джип на силите за сигурност, предаде ДПА като се позова на съобщение на израелската

Мебели от дъб, които отразяват традиция, но с модерен прочит и грижа за природата

Gaika Arts & Crafts имат онлайн магазин, но ще отворят и физически Могат ли стари занаяти да бъдат поминък за млади хора в днешно време? Да, и го доказва Gaika Arts & Crafts - семейна работилница за

>