Бързо се топим, защото имаме силно влошена възрастова структура на населението

29.01.2024 18:29 Доц. Спас Ташев, учен от БАН
Демографската структура на българското население е влошена, убеден е демографът.

Ще продължим да бъдем една от бързо топящите се нации, защото имаме силно влошена възрастова структура на населението.

Това каза пред БНР доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН и обясни: "Във високите възрасти имаме натрупване на население, което по чисто биологични причини през следващите години ще напусне този свят. Имаме доста по-малък брой население в детеродна възраст. Ако погледнем тенденциите в раждаемостта, ние всъщност не сме толкова зле, а сме дори доста над средните европейски показатели. За 2022 г. тоталният коефициент на плодовитост е 1,78 при средно за Европа 1,56".

Той подчерта, че с оглед на тенденциите в нашата страна, резултатите не са толкова стряскащи: "Тенденцията не е лоша, но лошото здравеопазване и натрупването на население във високите възрасти ще продължи за известен период от време да оказва лошо въздействие върху демографските показатели на страната".

Резултатът при демографските политики се вижда след години и затова най-важното е да има приемственост, обясни доц. Ташев и коментира: "През последните години нямаме правителства с изпълнен мандат, а без гаранция за приемственост по отношение на дадена политика, трудно ще решаваме демографските проблеми. Ако се надграждат, а не да се отричат, можем да имаме успехи".

Според него е скъсана връзката между науката и практиката, тъй като в България има достатъчно разработени политики, които да бъдат използвани за решаване на демографските проблеми.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>