Китайски учени клонираха вируса на COVID-19, засега убива само мишки. Експерти: Може да се прехвърли на хората

28.01.2024 15:37
Експериментите били извършени с лабораторни мишки.
Панголинът е първоначалният източник на новия вирус. Микроорганизмът обаче бил клониран и складиран в лабораторията, където вероятно е мутирал към по-смъртоносен.

Китайски учени са извършили експерименти с мутирал коронавирус, който е 100% смъртоносен при мишки, независимо че подобни опити могат да доведат до нова пандемия. Изследователи от Пекин, свързани с военните, са използвали клонирано подобие на вируса на COVID-19, открито у панголини (животно, за което се смяташе, че е дало началото на пандемията от коронавируса), и са го използвали, за да инфектират 8 мишки, разкриват западни издания. Новият вирус е познат като GX_P2V.

Мишките са били хуманизирани,

т.е. били са генномодифицирани така, че да синтезират протеин, който се среща и при хората. Целта била да се изследва как човешкият организъм би реагирал на заразата.

Всеки заболял гризач умрял до 8 дни, което самите учени, извършили експеримента, определили като "изненадващо бързо". Високи вирусни нива били открити в мозъците и очите на мишките, което показвало, че макар да е роднина на познатия вече коронавирус, новата разновидност атакува и се разпространява по индивидуален път.

В научна статия изследователите предупреждават, че откритието "подчертава риска от разпространение на GX_P2V върху хората".

"Това е ужасяващо изследване, напълно безсмислено от научна гледна точка – пише в X (Туитър) професор Франсоа Балу, експерт по инфекциозни болести в Университетския колеж в Лондон. - Не виждам какво би могло да се научи от насилственото заразяване на странна порода хуманизирани мишки със случаен вирус.

Обратно, виждам как подобни неща могат да се объркат..."

"Ужасно е, че не се уточнява какви са били нивата на биосигурност, взети по време на изследването", добавя проф. Ричард Ебрайт, химик от университета „Рутгерс" в Ню Брънзуик, Ню Джърси. Всичко това се развива на фона на видеокадри, разпространени преди дни в цял свят, от китайска лаборатория в Шанхай.

На тях се вижда как бяла лабораторна мишка успява да избяга, като се крие на гърба на лаборанта, докато той я търси в паника.

"Липсата на информация относно мерките за биозащита поражда тревожната възможност част или цялото изследване, както това в Ухан през 2016-2019 г., което вероятно е причинило пандемията от COVID-19, да е безразсъдно извършено без минимално ограничаване на биоопасността.

Не са били приложени практиките, които са от съществено значение за изследване с потенциални пандемични патогени", продължава американският професор.

Според изследването, извършено от Университета по химически технологии в Пекин, вирусът бил открит през 2017 г. (означен като GX/2017), преди избухването на пандемията от COVID-19. Носителят бил панголин от Малайзия – рядък люспест бозайник, известен като хранилище на голям брой коронавируси, за който се смяташе, че е бил междинният гостоприемник,

предал COVID-19 от прилепите на хората

Изследователите клонирали вируса и складирали копия в лабораторията, където той продължил да еволюира.

Не е ясно кога е проведено новопоявилото се изследване. Но специалистите смятат, че е възможно вирусът да е претърпял "мутация, повишаваща вирулентността" при съхранение, което го прави по-смъртоносен. На практика микроорганизмът, с който е работено в пекинската лаборатория, е мутирала версия на GX/2017.

По време на проучването 8 мишки били инфектирани с GX_P2V, 8 са били заразени с неактивен вирус и 8 били използвани като контролна група. Всички инфектирани 8 мишки умрели на 7-ия или 8-ия ден.

Най-характерните симптоми били напълно избелване на очите, светкавична загуба на тегло и силна умора. Изследователите открили значителни количества от вируса в мозъците, белите дробове, носовете, очите и трахеите на гризачите.

До шестия ден вирусният товар намалял в белите дробове, но мозъците на животните се свили и в тях имало изключително високи нива на GX_P2V.

Резултатите показват, че вирусът заразява чрез дихателната система и след това мигрира към мозъка - за разлика от COVID, който причинява инфекции на долните бели дробове и пневмония при тежките случаи. Въпреки това има случаи на наличие на COVID в мозъчната тъкан на тежко болни пациенти.

Тежката мозъчна инфекция по време на по-късните етапи може да е основната причина за смъртта при мишките, смятат изследователите.  

"Това е първият доклад, който показва, че свързан с SARS-CoV-2 панголин може да причини 100 процента смъртност при мишките, което предполага риск GX_P2V да се прехвърли върху хората", заключават учените.

Медиите припомнят, че оригиналният щам на COVID също е убивал 100% мишки

в някои проучвания, което означава, че новите резултати може да не са пряко приложими за хора.
Д-р Генади Глински, пенсиониран професор по медицина в Станфорд, пише в социалните медии: "Тази лудост трябва да бъде спряна, преди да станало твърде късно."

Случайно ли е, че военен лекар го преправя?

През 2022 г. Байдън затегна правилата за
подобни изследвания

Случайно ли е, че военен лекар преправя вируса, питат световноизвестни учени?

Сред китайските лекари, извършили експериментите, е д-р Иган Тон, който се е обучавал в Академията за военномедицински науки, която се управлява от армията.  

Д-р Тон учи там между 1988 г. и 1991 г. за магистърска степен и след това отново между 1997 г. и 2000 г. за докторска степен. Той е съавтор на статия през 2023 г. с "жената прилеп" Ши Дзенли, която е част от управлението на Института по вирусология в Ухан.

ФБР смяташе, че източник на коронавирусната пандемия е изтичане от тази лаборатория. Няма обаче данни сегашното проучване да е свързано по някакъв начин с лабораторията в Ухан.

Всъщност изследвания за манипулиране на вируси се правят в Бостънския университет, разкри през 2022 г. в. "Дейли мейл". Установено бе, че изследователите са създали нов щам на COVID, който има 80% смъртност сред мишките.

Тогава това предизвика национален дебат в САЩ дали експериментите са били незаконна форма на изследване, известно като „придобиване на функция" - което включва целенасочено модифициране на вирусите, за да станат по-смъртоносни или инфекциозни и да се проучи тяхната еволюция.

През октомври 2022 г. администрацията на президента Джо Байдън затегна правилата за провеждането на подобни изследвания. Смята се, че проведеното китайско проучване е именно от този оспорван вид.

Други от Докторе кажи

Проф. Тодор Кантарджиев: Холерата не е никаква опасност за здравеопазването ни

Вносни случаи ще има и има, каза вирусологът В България беше регистриран първи случай на холера - заболяване, което не се беше появявало повече от век в нашата страна

Учени: За сухи очи смехът е също толкова ефективен, колкото и капките

Отдавна е известно, че смехът е най-доброто лекарство -  сега обаче се оказва, че това важи дори за очите. Проучване установи, че смехът може да бъде също толкова ефективен, колкото и капките

5-те ценни минути, в които може да спасите човек - как?

60 000 българи всяка година срещу 90 лв. преминават през 5-те вида курсове на БЧК Освен кандидат-шофьори и полицаи обаче по света е задължително и учители и детегледачки да знаят какво да правят при

103 г. след последния внос на холера у нас: мъж си дойде болен от Индия (Обзор)

103 години след последния случай на холера в България здравното министерство съобщи вчера за нов случай. Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по

Кои изследвания плаща здравната каса за децата и учениците (Видео, снимки)

С наближаването на новата учебна година голяма част от родителите е необходимо да получат документи, свързани със здравословното състояние на децата им – здравнопрофилактична карта, контактна бележка

>