За първи път БНР ще отличи друга ефирна медия за „Професионализъм в ефира"

24.01.2024 18:10 Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на БНР
Генералният директор на БНР Милен Митев заедно с Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на радиото, на протестния митинг


Какво още се случи в Радиото през изминалата "Година на Сирак Скитник"?

БНР прибавя още една награда „Сирак Скитник" към традиционните три приза, връчвани в Деня на Радиото, 25 януари.От 2001 г. БНР присъжда три статуетки: за радио журналист, за радиопредаване или проект и Голямата награда.
За първи път в 89-годишната си история Българското национално радио учреди наградата „За професионализъм в ефира"и ще я връчи на журналист от друга ефирна медия.
Новиятприз се учредява, защото БНР не само говори, а слуша, гледа, чува и отбелязва професионалните успехи. Отличието ще утвърди отговорната роля на най-опитния и първи по старшинство оператор в ефира– така членовете на Обществения съвет аргументираха предложението и то бе прието от Управителния съвет и от генералния директор. Номинациите за четирите приза „Сирак Скитник" са оповестени вече на сайта bnr.bg. Името на победителя ще прозвучи на церемонията в четвъртък.
Четвъртата награда неслучайно се появява през 2023-а, обявена за Годината на Сирак Скитник. Възприема се и като продължение на завещанието от първия Уредник на Радио „София" за обективна, бърза и безпристрастна журналистика.
Какво друго направи Радиото през Годината на Сирака? На сайта на БНР може да се види създадената специално виртуалната платформа за изобилието от таланти и за забележителната креативност на Сирак Скитник – художник, писател, сценограф, критик и не на последно място – стратег и визионер на авангардната публична медия. Програмите „Христо Ботев" и „Хоризонт" излъчиха тематични предавания при представянето на мултимедийната платформа. Прожектираха се филми за Сирака по БНТ, в Националната библиотека „Кирил и Методий" бе показана изложба с книжовното му наследство и материали от печата през ХХ век. Държавният културен институт към МВнР продуцира видеоклип за тачения до днес патрон на радиото. БТА партнира с юбилеен брой на списание ЛИК през октомври, когато преди 140 години е роден Сирака, и списанието символично бе представено най-напред в Сливен.Пак там Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" обяви конкурс за рисунки „По стъпките на Сирака". Изложбата с отличените детски творби е показана сега във фоайето на БНР.
В момента БНР е сред най-бурно умножаващи обхвата и влиянието си обществени медии:както с двете национални програми, деветте регионални радиостанции, предаванията на Радио България на десет езика, продукцията на шестте музикални ансамбъла, така и с аудио-касти, видео-касти, youtube-канал, социални мрежи, профили във Viber, Telegram, Instagram. През октомври 2023 г. интернет порталът на БНР оглави класацията като информационен лидер сред новинарските платформи, уникалните му потребители надминаха 2 милиона души, точно 2 074 586 по Google Analytics 4.
За шеста поредна година БНР води медийната класация и с 59% доверие, и с най-ниското 18% недоверие, сочи годишният доклад Digital News Report за 2023 година на Института за изследване на журналистиката „Pойтерс" към Университета в Оксфорд. Експертният преглед на екипа по „Инициативата за цифрова трансформация" на Европейския съюз за радио и телевизия отбеляза в доклада си, че БНР пренасочи ресурси към цифровото съдържание, реорганизира се и се превърна в „конкурентен доставчик на информация в дигитална среда".
Нещо повече, 70% от аудиторията на сайта на БНР са младежи между 25 и 54 години. По данни на агенция ЕСТАТ програма „Хоризонт" е лидер в българския ефир с над 20% от аудиторния дял, с над 75 хиляди слушатели във всеки един момент и поддържа най-голямо месечно покритие с около 1,3 милиона слушатели, пише в одобрения от СЕМ отчет на БНР за 2023 г.
Мултимедийната платформа, както и видео клипът „Притури се планината", заснет с участието на Детския хор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР, а също и видео-кастите от дирекцията „Дигитални програми", и предаването „Спорт и музика" на „Хоризонт", и рубриката „При българите в ... Албания" на Радио България, и „Полет над Родопите" на Радио Кърджали, и инициативата „По стъпките на Апостола" на Радио Бургас, и MusicocogyLiveна Радио София са сред деветте номинациите за наградата „Сирак Скитник" за радиопредаване, радиопроект, музикален или мултимедиен проект. Още по-оспорвана с 11 номинации е надпреварата за наградата за радио журналист.
Не по-малко важно е, нито за секунда денонощният организъм на радиото не измени и не изневери на заветите на Сирак Скитник за плурализъм, изпреварваща бързина и безпристрастност в журналистиката, както и за жанрово и тематично разнообразие. Ако някоя новина може да се промъкне и накрая, БНР подготвя и приложение за умните телефони.

Други от Лични

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

Успехът на Камала и защо не е достатъчно личният ти пиар да е чел "Майстора и Маргарита"

Изгледах дебата. Не е моя работа да го коментирам, още по-малко да давам политически оценки. Имам си лично пристрастие, но нямам намерение да го споделям

>